Nezmar kamarád František zvaný Fanda

Má rád vaření, je zdatným hobby kuchařem. Zřejmě to zdědil po tátovi šéfkuchaři. Že byl amatérským hercem sokolovského divadla v HORNICKŮM DOMĚ už jsem někde zmínil. Jednoho dne si před lety pořídil psací stroj, počítače ještě 

 neexistovaly. Rozhodl se stát spisovatelem. Seznamování se s tímto strojem, nebylo pro Fandu ale vůbec jednoduché.

Pořídil si mnoho knih, z kterých chtěl čerpat vědomosti.

Při pokusu tvořit zaměstnával i své nohy

Nakonec to ale vzdal

Při křtu mé první knihy, my dělal aspoň tělesnou stráž.

Ještě později, na starší už kolena, se rozhodl dát na tenis, vyhrát jakýsi VIMBLDON (WIMBLEDON), aby se finančně zajistil na ještě starší věk.

 

Vrátím se o něco zpět. Po návratu Fandy z vojny, jsme spolu založili dvě divadelní skupiny. Jednu v Dolním Rychnově, kde nám obec propůjčila prostory pro nacvičování.

Druhou skupinu v samotném Sokolově, také tam nám město propůjčilo prostory pro naši akci. Rychle se naše kejkle rozkřikly a začala k nám proudit mládež. Předváděli se recitací i hrou na různé hudební nástroje. Hlavně mezi děvčátky bylo hodně nadějných zpěvaček. Nacvičovali jsme hlavně různé veselé scénky. Už u toho byla veliká legrace a fandění mládeže, která přišla jen očumovat a netroufla si účinkovat.

Velitelé města k nám posílali své kulturní zástupce, kteří nás zásobovali natisknutými scénkami.

S Fandou jsme vlastně měli dostat vyznamenání, že jsme k sobě přitáhli lelkující mládež z ulic. Drogy tenkrát ještě neletěly, ale alkohol ano. U nás jsme zakázali i kouření, ale i bez retka v ústech se mládež náramně bavila.

Nakonec jsme měli jen jedno veřejné vystoupení v dolnorychnovském kině. Bylo zaplněné k prasknutí hlavně rodiči těch, co účinkovali.

Po třech letech jsme se rozpadli. Herečky se provdaly, chlapci šli na vojnu a nám s Fandou zůstala členství předešlá. Jemu divadelní skupina v Hornickém domě a mně malá sokolovská scéna. V té byly převážně učitelky a učitelé. Prostory k nacvičování jsme měli od Velkodolu Přátelství v Citicích. Já tam účinkoval v rolích blbů k čemuž se učitelé nechtěli propůjčovat.

Příprava k odjezdu na vystoupení
Po jednom vystoupení
Po dalším vystoupení
Nácvik pod širým nebem
Naše pěvecké trio

 

Fanda kdysi u deratizace hubil na Sokolovsku hlodavce. Přitáhl jsem si ho k sobě jako pomocného mechanika pro opravu sanitek, aby se náhodou sám jednoho dne neotrávil

V jedné ze třech dílen pro opravu sanitek

 

 

Autor: Horst Anton Haslbauer | sobota 20.8.2022 7:46 | karma článku: 10,80 | přečteno: 280x
  • Další články autora

Horst Anton Haslbauer

Kuchař, a proč?

25.5.2024 v 7:48 | Karma: 20,49

Horst Anton Haslbauer

Hydrovosk a maďarský děs

10.5.2024 v 15:29 | Karma: 17,13