Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

X Factor

Počasí v Británii je konečně zpátky v normálu. Říjen začal letně, padaly teplotní rekordy. Pak se postupně vrátil vítr a déšť a máme podzim, což je fajn, protože většina lidí během těch horkých dnů odbývala práci jak se dalo. Teď můžeme v klidu dohnat resty a večery prosedět doma u televize. Podzim je v Británii vždycky spojený se soutěží X Factor.

První ročník téhle show byl v roce 2004 a pár let předtím měli Pop Idol, takže formát není ničím nový. A přece tahle soutěž, jejímž cílem je údajně najít příští velkou hvězdu popu, dokáže i po letech nalákat k obrazovkám 11 milionů diváků.

X Factor začne konkurzy, které probíhají ve větších britských městech, což je nejzábavnější  část, protože vedle talentovaných lidí s dojemnými osudy můžeme sledovat řadu nepředstavitelně otřesných kandidátů. Občas není jisté, jestli jsou zcela normální. Často nám vedle vystoupení nabídnou také rozhovor, nebo se kamera zaměří na rodinu či přátele, se zaťatými pěstmi čekajícími na verdikt porotců. Je to až dojemné, tolik blízkých lidí a nikdo těm zoufalcům neřekne, že by radší měli zkusit štěstí jinde? Nikdo z jejich blízkých neslyší, že jejich zpěv zní jako když kočce skřípnete ocas do dveří? A nikomu na nich nezáleží tak moc, aby je ochránili před veřejným ztrapněním? Kolikrát i vlastní rodiče dotáhnou údajně velmi talentovaného potomka a pak s hrůzou v očích sledují, jam mu porotci za nadšeného pískání publika boří sen.

Pak jsou tu samozřejmě ti talentovaní soutěžící, kteří postoupí do dalšího kola, pak do užší skupiny, které je přídělen jeden z porotců. Každá skupina pak odcestuje do neskutečně luxuní vily nacházející se na nádherném místě. Tam, po dalším konkurzu, porotci polovině lidí sdělí, že nepostoupili. Všichni brečí a objímají se, vrátí se do Británie a začnou živá vystoupení po kterých diváci hlasují a každý týden jeden či více soutěžících vypadne a pak, někdy koncem listopadu, je vyhlášen vítěz.

Nic proti zábavě, televize může být mnohem horší, ale stejně mě přivádí k úžasu, že to ještě pořád funguje. Diváci se chtějí bavit, takže je logické, že sledovanost se drží. Kolem finalistů i porotců je vždycky velké drama, na kterém se přiživí většina bulvárních novin, není problém udržet si pozornost veřejnosti. Mnohem víc mě překvapuje, že není nouze o soutěžící. Když jsem sledovala frontu nadšenců týden za týdnem a poslouchala jejich podobně dojemné příběhy, přepadal mě úžas, jak ještě pořád věří, že tahle soutěž jim přinese tíženou kariéru. Vítěz X Factoru hned po velkém finále vydá svůj vítězný singl, který se zpravidla dostane do čela žebříčků ve vánočním týdnu, což je velká pocta. Finalisté pak začátkem roku absolvují koncertní turné po Británii, takže fanoušci, kteří nelitovali peněz za telefonní hlasování, si mohou koupit lístky a suvenýry a Simon Cowell, tvůrce soutěže, zbohatne o něco víc. Pak o finalistech hodně dlouho neslyšíte. Když začne humbuk kolem nového ročníku vítěz a pár zapamatovatelnějších finalistů vydají CD, které většinou propagují během sobotních show. Já vím, vydat CD zabere pár měsíců. Většina soutěžících ovšem svoje CD netvoří, nepíšou hudbu ani texty. Proč by měli, na to je tu tým odborníků. Už během živých vystoupení je jim dáváno najevo, že jde hlavně o to vypadat jako pop star. Pár vítězů a finalistů minulých ročníků se pořád ještě drží, žijí si svůj sen a slouží jako příkad novým generacím. Většina z nich ale zapadla neznámo kam. Před pár lety si dal jeden reportér práci a našel pár bývalých finalistů. Vystupují v barech, pár se jich uchytilo v divadlech, většina se postupně vrátila k normálnímu životu. X Factor jim nijak zvlášť nezměnil život. Když postoupí do finále, najednou jsou středem pozornosti. Co jiní muzikanti budují řadu dlouhých let oni mají přes noc - zájem fanoušků a novinářů, pozvánky na premiéry a různé akce, tým stylistů a asistentů, vyprodané haly. Pak vypadnou, dají pár rozhovorů, pokud se v soutěži udrželi dost dlouho absolvují turné a pak nic. Najednou jim nikdo neříká, co mají dělat, nikdo se o ně nestará. Chtějí vydat CD? S vlastní hudbou? Hodně štěstí. I vítězové, kteří získají kontrakt, často skončí na dlažbě. Pokud se jejich první album neprosadí - čili nevydělá tolik peněz aby se investice vyplatila - firma se s nimi bez skrupulí rozloučí. Musí to být dost smutný pocit. Když někdo léta hraje ve staré garáži a vystupuje na malých festivalech a nikdy se nikam nedopracuje, je to smutné, ale možná časem zjistí, že o velkou slávu vlastně ani tolik nejde, že dělá hudbu proto, že má hudbu rád. Když z někoho přes noc udělají hvězdu a pak je za týden nikdo nezná, musí to být dost pokořující návrat do normálu.

Proto mě překapuje, že lidi v X Factor ještě pořád takhle pevně věří. Že po letech výstředních šílenců ještě pořád nastupují další a další a diví se, že se jim lidi smějí. A že po tolika letech bez opravdových hvězd tolik mladých lidí pořád ještě věří, že X Factor je tu kvůli hledání hvězd, ne kvůli masivnímu balíku peněz, který jeho producentům jejich sny pomůžou vydělat. Nemám nic proti tomu jít si za svým cílem. Jen mi přijde zvláštní, že to tolik lidí ještě pořád neprohlédlo. Asi to je tak trochu symbolem doby - lidi chtějí výsledky hned, okamžitě, image je důležitější než talent a být slavný je možná lákavější než být muzikant. Proto malé děti v Británii na otázku čím chtějí být stále častěji odpovídají: celebritou.

Autor: Hana Kratka | pátek 14.10.2011 14:05 | karma článku: 8,56 | přečteno: 849x
  • Další články autora

Hana Kratka

V Manchesteru

Dostat se v sobotu ráno do centra Manchesteru nebylo úplně jednoduché. Tramvaje měly prodloužené intervaly a nejezdily do centra města, před stanicí Victoria jsme museli přestoupit do autobusu. Lidé to brali stoicky.

31.5.2017 v 15:49 | Karma: 13,93 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Magické číslo tři

Blíží se potomkovy třetí narozeniny. První narozeniny jsou skvělé. Přežijete porod, zmatek kolem novorozence, můžete oslavit, že zvládnete udržet naživu dítě celý rok. Máte z toho roku přibližně milion fotek.

6.4.2016 v 16:13 | Karma: 11,02 | Přečteno: 251x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Domácí politika

Náš dům se proměňuje v organismus s vlastním životem. Ať se snažím uklízet a rovnat jak chci, nic nezůstane na svém místě. A ať peru a skládám prádlo jak chci rychle, vrší se mi tu hromady špinavých tepláků a triček.

3.8.2015 v 18:25 | Karma: 10,45 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ona

Hana Kratka

Jak neztrácet čas

Od ledna mě životem provází drobná knížka. Napsala ji americká učitelka jógy Judith Lasater a její název se dá přeložit jako Rok života s jógou (anglický titul A Year of Living Your Yoga).

15.7.2015 v 15:43 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Potomek u klávesnice

Myslím, že je načase, abych se konečně rozhovořila. Koneckonců je mi už dvacet dva měsíců, svět určitě zajímá, co se se mnou děje. Ona sice občas něco zmíní, sem tam se mihne blogem zmínka o potomkovi, ale nemyslím si, že se mi dostává tolik prostoru, kolik si zasloužím.

24.2.2015 v 10:26 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Vláda schválila návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz
Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz

Pravidelné soutěže najdete také na našich sociálních sítích, především instagramu a facebooku.

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 907x
Hana je ucitelka jogy, cerstve vdana, zije v Manchesteru s manzelem, ktereho potkala v Kapskem meste.