Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Up In The Air

Je fajn, že začátek roku je ve znamení spouty zajímavých filmů. A je moc příjemné, že jeden z nich je s Georgem Clooneym. Ten mě nikdy neomrzí. Byl vždycky můj oblíbenec a jsem moc ráda, že si vedle zachraňování světa, které mu nepochybně moc šlechtí (hlavně po tom, co se děje na Haiti), a vážných filmů na kterých se podílí, udělá čas na lehčí žánr. A my si ho můžeme užít a na chvíli zapomenout na všechno ostatní.

Up in the air je nepochybně povedená komedie s dobře vybranými charaktery. Zároveň ale dost vypovídá o současném světě.  Současná krize a její následky jsou pro tenhle film skvělým pozadím. Doufám, že si autoři firmu, která pro zaměstnavatele vykoná výpovědi nepotřebných zaměstnanců vymysleli, ale nepřekvapilo by mě, kdyby podobná společnost buď už existovala, nebo ji někdo inspirovaný tímhle filmem hodně rychle založil. George Clooney hraje úspěšného profesionála. Dávat lidem vyhazov mu opravdu jde. Nicméně, pravděpodobně díky dobrému firemnímu tréninku, mu na jeho práci nepřijde nic špatného. Hraje čistou hru. Může vždycky vypnout svědomí a soucit a soustředit se na produkt, který jeho firma nabízí.

Je zábavné pozorovat, jak kapitalismus pomalu požírá sebe sama. Všechno, i vyhazov, se dá přeměnit na produkt, dá se najít způsob, jak ho zpeněžit, dá se na tom postavit byznys. V současném klimatu, kdy celý svět otřásá krize, je to zlatý důl. A nikomu to nepřijde divné. Takže hlavní hrdina v zastoupení ředitele té které firmy lidem vysvětlí, že už nejsou potřební a velmi profesionálně se je snaží přesvědčit, že to neznamená konec, nabádá je k optimismu, nabídne jim složku plnou motivačních papírů a připomene, že všechno zlé je pro něco dobré. Nicméně je jen a jen na každém člověku, jak se s danou situací dokáže vypořádat.

Hrdina sám žije ve světě, který normálním lidem docházejícím denně do zaměstnání přijde neskutečně exotický. Létá z jednoho amerického státu do druhého, většinu času tráví v hotelích, nemá opravdový osobní život, vztah, rodinné záležitosti ho obtěžují. Neosobnost hotelových pokojů a letištní terminály mu vyhovují a je ve svém živlu. Patří k lidem, kteří s rozkoší střádají letové míle a jejich zaměstnanost jim dává pocit naplnění. Nemusí se zabývat každodenními stresy, protože žije mimo ně. Má pocit, že je šťastný, prázdnota, která ho obklopuje, mu paradoxně dává pocit naplnění.

To je tak trochu metafora s tím, jak žije mnoho z nás. Plně se oddat práci, která ve své podstatě nemá žádný smysl a nemusela by po pravdě řečeno existovat, obklopit se luxusem, sbírat míle za lety a hotely a půjčená auta, soutěžit sám se sebou v získání lepších věrnostních karet, to všechno nás může na hodně dlouho pohltit. Člověk pak může spokojeně spát s pocitem dobře vykonané práce, jeho sebevědomí je vysoké a nikdy se nezastaví a nenapadne ho: to je důvod, proč jsem tady?

Náš hrdina trochu změkne když potká ženu, která má stejný životní styl jako on a je jím zrovna tak pohlcena. Jsou si hodně podobní, produkty své doby, logicky se začnou přitahovat. Je pak zajímavé sledovat, jak hlavní hrdina roztává. Najednou má někoho, kdo je mu blízký a začíná se na život dívat jinak. Autorům se podařilo skvěle vykreslit, jak se muži mění. Hlavní charakter, neskutečně mužný a šarmantní, má emoce. Jeho ženský protějšek má nad ním nadvládu, něco, co by před pár lety bylo nemyslitelné. Je to on, kdo si není jistý, jestli je vhodné jí zavolat. On se zasní, když na ni myslí. On je krutě vzpamatován, když zjistí, že jeho láska má manžela a děti o nichž se mu neobtěžovala říct. Tímhle vším si přece procházely ženy. Jak moc se ženské a mužské úlohy propojily a jak moc se změnil náš přístup! Ženy se nebojí jít si tvrdě za svým a užívat si, muži projevují city a čekají na nás. To mě na celém filmu dostalo asi nejvíc.

Hlavní zápletka je ale o tom, jak se Clooneyho svět otřese v základech, když se mladá ambiciózní kolegyně pokouší prosadit nový styl práce. Místo drahého cestování a osobního pohovoru hodlá vyhazovy dělat pomocí počítačových přenosů. Moderní komunikace nabízí způsob, jak pracovat efektivněji a levněji. To ovšem znamená naprostý konec zaběhnutého životního stylu. Myšlenka na to, že zaměstnavatel si najme někoho, kdo vám dá výpověď pomocí video telefonu, je dost smutná, nicméně možná. Hlavní hrdina má za úkol ukázat nové kolegyni práci v terénu a to je jeho šance přesvědčit ji i vedení, že změna není dobrý nápad. Je neskutečně zábavné sledovat boj mezi ambiciózní mladou profesionálkou a ostříleným zkušeným odborníkem. Vedle střetu mužského a ženského světa je tu také rozpor generační. Hrdina se musí vyrovnat s faktem, že mnohem mladší žena může mít v rukou jeho budoucnost.

Tenhle film určitě stojí za zhlédnutí, fešák Clooney dokáže muže dvacátého prvního století, byť se zlomeným srdcem, podat s neskutečným šarmem.

Autor: Hana Kratka | pondělí 25.1.2010 17:04 | karma článku: 6,28 | přečteno: 1012x
  • Další články autora

Hana Kratka

V Manchesteru

Dostat se v sobotu ráno do centra Manchesteru nebylo úplně jednoduché. Tramvaje měly prodloužené intervaly a nejezdily do centra města, před stanicí Victoria jsme museli přestoupit do autobusu. Lidé to brali stoicky.

31.5.2017 v 15:49 | Karma: 13,93 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Magické číslo tři

Blíží se potomkovy třetí narozeniny. První narozeniny jsou skvělé. Přežijete porod, zmatek kolem novorozence, můžete oslavit, že zvládnete udržet naživu dítě celý rok. Máte z toho roku přibližně milion fotek.

6.4.2016 v 16:13 | Karma: 11,02 | Přečteno: 251x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Domácí politika

Náš dům se proměňuje v organismus s vlastním životem. Ať se snažím uklízet a rovnat jak chci, nic nezůstane na svém místě. A ať peru a skládám prádlo jak chci rychle, vrší se mi tu hromady špinavých tepláků a triček.

3.8.2015 v 18:25 | Karma: 10,45 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ona

Hana Kratka

Jak neztrácet čas

Od ledna mě životem provází drobná knížka. Napsala ji americká učitelka jógy Judith Lasater a její název se dá přeložit jako Rok života s jógou (anglický titul A Year of Living Your Yoga).

15.7.2015 v 15:43 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Potomek u klávesnice

Myslím, že je načase, abych se konečně rozhovořila. Koneckonců je mi už dvacet dva měsíců, svět určitě zajímá, co se se mnou děje. Ona sice občas něco zmíní, sem tam se mihne blogem zmínka o potomkovi, ale nemyslím si, že se mi dostává tolik prostoru, kolik si zasloužím.

24.2.2015 v 10:26 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Vláda schválila návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 907x
Hana je ucitelka jogy, cerstve vdana, zije v Manchesteru s manzelem, ktereho potkala v Kapskem meste.