Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Polská svatba

Polsko nikdy nebylo na listu zemí, které jsem toužila poznat, takže když už jsem se tam minulý týden octla, neměla jsem v podstatě žádná velká očekávání, jen obvyklou zvědavost. Je dost divné octnout se v zemi ne nepodobné Česku a poslouchat polštinu, která zní českým uším dost zvláštně. Zároveň jsem měla problém pokoušet se vyslovovat po jejich způsobu, protože to šlo proti všem instinktům českého jazyka. Takže jsem rozuměla, ale nebyla schopná odpovědět. Paradoxně jsem se cítila míň pohodlně než v anglicky či německy mluvících zemích, jejichž jazyk nemá s mým rodným společného téměř nic.

Lidé, kteří věděli, že žijeme v Anglii, se po chvíli alespoň snažili domluvit anglicky, ti, kteří neměli tušení odkud nás vítr přivál, nedokázali pochopit, že Češka nechce mluvit patlavou polštinou zkomolenou dohromady s češtinou a provázenou gesty. Naprosto chápu, proč se lidé z anglicky mluvících zemí buďto neobtěžují, nebo marně snaží osvojit si cizí jazyk. Angličtina je s každým výletem za hranice Británie snadnější, ať jsme kde jsme. Mluví jí čím dál víc lidí a zvládají ji čím dál lépe. Kdo zvládne angličtinu, propluje světem snadněji a sebevědoměji.

Můj muž se narodil polským emigrantům ve Francii, nedlouho po jeho narození pak celá rodina přesídlila do Jižní Afriky a tam už zůstali, dokud se potomci nerozutekli do dalších zemí. Svého muže nemůžu považovat za Poláka, přestože na něj rodiče polsky mluvili, ale vzdělaný byl v angličtině, polština není jeho první jazyk. Anglicky se domlouvá i se svým bratrem, polsky moc nečte ani nepíše, a jeho způsob myšlení i životní styl má blíž k Jihoafričanům. Ovšem v Polsku má pořád ještě dost příbuzných a tak jsme si vysloužili pozvání na svatbu bratrance a já jsem konečně mohla být oficiálně představena spoustě nových lidí.

Co dodat. Poláci jsou pohostinní, milí, úžasní lidé. A polská svatba je zážitek sám pro sebe, plný zábavy, jídla a nekonečného proudu vodky. Po pravdě řečeno jsem se moc netěšila na svatbu lidí, které jsem nikdy neviděla, v místě, kde nikoho neznám a nikomu nebudu rozumět, ale jako obvykle všechno dopadlo skvěle. Když se na něco moc netěším, bývám mile překvapená a je to mnohem lepší, než když mám velká očekávání, ta obvykle zklamou. Katolické víře nijak nefandím, takže obřad v kostele byl hlavní důvod, proč jsem nebyla celá bez sebe očekáváním, ale nakonec to byl zajímavý zážitek a člověk může jen respektovat váhu, kterou jiný národ dává své víře, ať už si o tom myslí co chce. Vážný obřad byl víc než převážen následným veselím. Když jsem se dozvěděla, že bude k dispozici švédský bufet, doufala jsem, že tam objevím něco vegetariánského a předpokládala jsem, že onen bufet bude tím, co budeme jíst. Po usednutí jsme ovšem zjistili, že na vytištěných menu je oběd sestávající ze tří kurzů, tři další jídla během večera, a na konci upomínka, že pokud budeme mít hlad či chuť je nám k dispozici zmíněný bufet. Na stolech byly rozmístěné třípatrové tácy s dortíky, ovšem svatební dort měl být rozkrojen o půlnoci (Jak vydržíme tak dlouho, ptala jsem se sama sebe, neboť rozkrojení dortu je zpravidla moment, kdy je slušné se rozloučit s vědomím, že člověk neodchází příliš brzy. Už zanedlouho jsem pochopila, že chvátat pryč opravdu nebudu.). Další novinka, kterou jsme na předchozích svatbách v jiných zemích neviděli, byl fakt, že vedle sklenek na vodu a víno měl každý host i malou sklenku - panáka. A abychom se nepletli, uprostřed každého stolu byly dvě lahve vodky.

Nekonečný přísun jídla prokládaný zábavou a tancem, plus fakt, že kromě vína a vodky nebyly v nabídce žádné jiné alkoholické nápoje, se prokázal jako geniální. Nikdy bych nevěřila, že ještě vydržíme s mužem do pěti ráno tancovat a bavit se, že toho můžeme tolik sníst a že se vodkou, se kterou jsme si donekonečna připíjeli - byť jsem se ze začátku bránila - nemusíme opít. Můj muž zažil pár jihoafrických a anglických svateb, já jen naši v Jižní Africe, ale je fakt, že jen jedno jídlo a bar, kde si každý může vybrat cokoli, má na lidi mnohem horší vliv. Na druhou stranu, kdyby se někdo v Anglii pokusil objednat stejné množství jídel, nejspíš by se nikdy nedoplatil...

Když jsme k ránu tancovali k písničkám, kterým ani jeden z nás nerozuměl, uvažovala jsem, jak důležitá jsou setkání  jako to, na kterém jsme se octli. Sešly se dvě rodiny a přátelé, lidé, kteří se buďto neznali, nebo se dlouho neviděli. Pro mého muže bylo úžasné poznat příbuzné, o kterých jen slyšel a zjistit, kde všude ve světě se můžeme setkat s příbuznými jeho matky. Pro řadu příbuzných byla tahle svatba šancí znovu se vidět s těmi, co dlouho neměli možnost potkat, zavzpomínat, plánovat další setkání. Pro přátele to byla skvělá šance užít si zábavu a být s lidmi, které mají rádi v momentě, který je v jejich životě jedním z nejdůležitějších.

Když se ale vrátím v myšlenkách k momentu, kdy jsem tancovala v objetí svého muže, nebo si vzpomenu na slib v kostele a na pohled, který si nevěsta se ženichem vyměnili, připadá mi jako důležitý aspekt návštěvy svatby fakt, že jsme si s mým mužem připomněli svatbu naši a důvod, proč jsme se rozhodli spolu žít. Vypadli jsme z naší každodennosti, zapomněli na naše starosti a na chvíli jsme zase byli dva zamilovaní lidé, kterým je spolu zkrátka a dobře úžasně. A to je jeden z dalších důvodů, proč výlet do Polska opravdu stál za to.

A tak mohu zakončit jen a pouze doporučením, že pokud budete mít možnost navštívit Krakow, jeďte. Je tam krásně.

Autor: Hana Kratka | středa 25.4.2012 15:51 | karma článku: 16,66 | přečteno: 2077x
  • Další články autora

Hana Kratka

V Manchesteru

Dostat se v sobotu ráno do centra Manchesteru nebylo úplně jednoduché. Tramvaje měly prodloužené intervaly a nejezdily do centra města, před stanicí Victoria jsme museli přestoupit do autobusu. Lidé to brali stoicky.

31.5.2017 v 15:49 | Karma: 13,93 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Magické číslo tři

Blíží se potomkovy třetí narozeniny. První narozeniny jsou skvělé. Přežijete porod, zmatek kolem novorozence, můžete oslavit, že zvládnete udržet naživu dítě celý rok. Máte z toho roku přibližně milion fotek.

6.4.2016 v 16:13 | Karma: 11,02 | Přečteno: 251x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Domácí politika

Náš dům se proměňuje v organismus s vlastním životem. Ať se snažím uklízet a rovnat jak chci, nic nezůstane na svém místě. A ať peru a skládám prádlo jak chci rychle, vrší se mi tu hromady špinavých tepláků a triček.

3.8.2015 v 18:25 | Karma: 10,45 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ona

Hana Kratka

Jak neztrácet čas

Od ledna mě životem provází drobná knížka. Napsala ji americká učitelka jógy Judith Lasater a její název se dá přeložit jako Rok života s jógou (anglický titul A Year of Living Your Yoga).

15.7.2015 v 15:43 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Potomek u klávesnice

Myslím, že je načase, abych se konečně rozhovořila. Koneckonců je mi už dvacet dva měsíců, svět určitě zajímá, co se se mnou děje. Ona sice občas něco zmíní, sem tam se mihne blogem zmínka o potomkovi, ale nemyslím si, že se mi dostává tolik prostoru, kolik si zasloužím.

24.2.2015 v 10:26 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

„Ráno to bývá šílenství.“ VELKÝ PŘEHLED samosběrů jahod v Česku

1. června 2024

Jahody mražený zatím není třeba vytahovat. Pěstitelé jahod napříč Českem hlásí, že spustili...

Nový masívní útok na ukrajinské domy a elektrárny. Střely letěly až ke Slovensku

1. června 2024  9:31

Sledujeme online Rusko v noci provedlo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody hlásí v pěti...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  9:23

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

Zemřel sériový vrah z prasečí farmy. Podlehl zranění násadou od koštěte

1. června 2024  8:59

Patrně nejhorší sériový vrah v dějinách Kanady Robert Pickton, který si odpykával doživotní trest...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 907x
Hana je ucitelka jogy, cerstve vdana, zije v Manchesteru s manzelem, ktereho potkala v Kapskem meste.