Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Plenková fronta

Věším venku vyprané pleny a říkám si: miminko se mění k lepšímu den za dnem. Ještě minulý týden na můj odchod na zahradu s  košem vypraného prádla reagovalo řevem. Dnes si ovšem spokojeně brouká na sedačce a dovolí mi udělat aspoň něco, než se mu zase budu muset věnovat. Když je prádlo pověšené, vrátím se domů, miminko se na mě spokojeně usmívá. Podezřele spokojeně. A pak zvedne nohu.

Miminko má v oblibě vykadit se v momentě, kdy vyprázdním kbelík použitých plen do pračky, kbelík vymyju, pokoj vyvětrám a libuju si, jak mám zase na pár dnů vystaráno. Takže i dnes, jen co odložím prázdný koš, si všimnu hnědé hořčicové směsi usazené na zvednuté noze, na plenkových kalhotkách, na šatičkách, na sedačce... Všude. Je to všude. A není na světě spokojenějšího dítěte. Opatrně ho vyprostím z pokaděné sedačky a nesu ho nahoru držíc si ho od těla a doufajíc, že z něj cestou nic nevypadne. Miminko si vesele brouká. Položím ho na přebalovací matraci a začnu zpracovávat tu nálož. Veškeré oblečení i ručník, na kterém miminko leží půjdou rovnou do pračky, nemá smysl s tím čekat, je třeba vyprat i sedačku, bez té to tři dny nevydržím. Nechávám svlečené miminko na přebalovací matraci, pár minut to bez ručníku vydrží.... Zapnu další (hovínkovou) várku a vrátím se nahoru. Miminko je i nadále velice spokojené. Zatímco jsem byla pryč vyčuralo se na podložku (kde se to v něm bere?) a jelikož jsem pod něj nic nepoložila, doslova v tom plave. Tak další ručník, utřít a rovnou napustit vanu a vypořádat se s náloží číslo dvě.

Muž se pozdě odpoledne vrátí z práce a vidí spokojené čisté miminko, perfektně uklizený přebalovací kout, vyprané pleny a oblečení, sušící se část sedačky. Úžasně výkonná manželka, říká si, zlepšila se.

Dva dny předtím totiž jeho manželka svlékla po ránu miminko aby ho umyla a převlékla, odběhla zvednout telefon a zatímco hovořila, zaslechla povědomý prdící zvuk. Otočila se a uviděla miminko spokojeně se vyprazdňující na okraji přebalovací matrace - tak akorát na hraně, posunout se o centimetr dál, bylo to na koberci. Manželka si gratuluje, že neodešla z místnosti a mohla zareagovat dřív, než se v tom miminko vyválelo nebo do toho sáhlo... Mytí bylo opravdu nutné, ale ušetřili jsme plenu, jak stoicky poznamenal manžel, když nahlédl do místnosti po zdroji toho humbuku.

Den na to sedíme s přáteli na trávě, užíváme si možná poslední letní piknik, vystavujeme tváře slunci a já kojím. Miminko si prdne jednou, dvakrát, nezní to moc podezřele a krmí se tak krásně, nebudu ho rušit. Za pár minut ho chci posunout a ruka mi vjede do důvěrně známé hořčicové hmoty valící se ze strany. Zvednu potřísněnou ruku do vzduchu a volám na manžela: hovínková pohotovost! (v angličtině příjemně znějící shit emergency). Já mám jednu ruku od hovínek on má v jedné ruce pivo (které nechce rozlít do trávy - pivo je mu cennější než moje čistá ruka či čistý zadeček jeho potomka a já o něm minule tak hezky psala...), takže je potřeba všech čtyřech přítomných dospělých k rozbalení přebalovací pleny a počátku záchranné akce. Kolem procházející pár se čtyřmi psy nás pobaveně sleduje a nejspíš si gratuluje, že se rozhodli mít čtyři psy místo jednoho dítěte.

Pamatuju si, jak jsem si myslela, že když si lidi pořídí dítě, začnou se chovat nepředvídatelně a nekontrolovaně, nejsou schopní se zorganizovat a základní úkony péče o dítě hrozně řeší. Dnes je chápu mnohem líp. Přísahám, že obvykle jsou naše přebalování pohodově zvládnutou rutinou. A myslím, že obvykle se jevím jako celkem schopný rodič, kterému nerozměkl mozek. Posledních pár dnů bylo zkrátka krapet náročnějších na plenkové frontě, ale aspoň máme na co vzpomínat.

Autor: Hana Kratka | úterý 27.8.2013 16:32 | karma článku: 8,83 | přečteno: 692x
  • Další články autora

Hana Kratka

V Manchesteru

Dostat se v sobotu ráno do centra Manchesteru nebylo úplně jednoduché. Tramvaje měly prodloužené intervaly a nejezdily do centra města, před stanicí Victoria jsme museli přestoupit do autobusu. Lidé to brali stoicky.

31.5.2017 v 15:49 | Karma: 13,93 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Magické číslo tři

Blíží se potomkovy třetí narozeniny. První narozeniny jsou skvělé. Přežijete porod, zmatek kolem novorozence, můžete oslavit, že zvládnete udržet naživu dítě celý rok. Máte z toho roku přibližně milion fotek.

6.4.2016 v 16:13 | Karma: 11,02 | Přečteno: 251x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Domácí politika

Náš dům se proměňuje v organismus s vlastním životem. Ať se snažím uklízet a rovnat jak chci, nic nezůstane na svém místě. A ať peru a skládám prádlo jak chci rychle, vrší se mi tu hromady špinavých tepláků a triček.

3.8.2015 v 18:25 | Karma: 10,45 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ona

Hana Kratka

Jak neztrácet čas

Od ledna mě životem provází drobná knížka. Napsala ji americká učitelka jógy Judith Lasater a její název se dá přeložit jako Rok života s jógou (anglický titul A Year of Living Your Yoga).

15.7.2015 v 15:43 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Potomek u klávesnice

Myslím, že je načase, abych se konečně rozhovořila. Koneckonců je mi už dvacet dva měsíců, svět určitě zajímá, co se se mnou děje. Ona sice občas něco zmíní, sem tam se mihne blogem zmínka o potomkovi, ale nemyslím si, že se mi dostává tolik prostoru, kolik si zasloužím.

24.2.2015 v 10:26 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 907x
Hana je ucitelka jogy, cerstve vdana, zije v Manchesteru s manzelem, ktereho potkala v Kapskem meste.