Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nohama na zemi

Život je plný kompromisů a mateřství je jeden velký kompromis - ze strany matky. Už během těhotenství jsem svůj životní styl přizpůsobila potomkovi a jeho rostoucím nárokům. Dělala jsem to ráda a bez přemýšlení, nepřišlo mi to jako oběť. Až po porodu, když jsem se vžívala do role matky, jsem začala mít pocit, že moje já zmizelo, já coby nezávislá osoba jsem najednou přestala existovat. Mojí jedinou rolí byla péče o bezbranné novorozeně.

Jak plynuly měsíce a týdny miminko se měnilo, začala se nám rýsovat malá osobnost, domácnost postupně začínala fungovat v novém řádu a já i můj muž jsme přijali nové role. A zatímco můj muž po dvou týdnech vplul zpátky do pracovního procesu, já jsem se snažila naučit, jak co nejlépe obstarat kojence a domácnost. Jak miminko rostlo, buď začala být péče méně náročná, nebo jsme se toho já i potomek hodně naučili, nevím, ale je příjemné zjistit, že konečně nastala doba, kdy se můžu alespoň na chvíli vrátit sama k sobě. Zdálo se to skoro neskutečné, ale dopracovali jsme se doby, kdy se miminko nemusí krmit až tak často a kdy se může alespoň na krátkou dobu zabavit samo. Jaká úleva!

Napřed jsem zjistila, že obstarávání denních záležitostí už není provázeno lítostným řevem, potomek je fajn dokud jsem v dohledu a doslechu. Miminko začalo spát přes noc, umělo se zabavit hračkami, den za dnem jsme zaznamenávali nové pokroky. Mateřství i nadále považuji za nejúžasnější povolání, jaké se mi kdy mohlo přihodit, ale být k dispozici dvacet čtyři hodin denně sedm dní v týdnu dává zabrat. Začínaly mi docházet baterky, navzdory delšímu spaní. A moc mi chyběla jóga.

Kolem čtvrtého měsíce stráveném v tomhle kolotoči jsem jednoho dne rozložila matraci a zavázala se praktikovat každý den, věřila jsem, že to konečně můžu sama sobě slíbit. Ne že bych jógu úplně opustila. Praktikovala jsem až do porodu a nedlouho po narození potomka jsem začala s dechovými cvičeními a krátkou meditací. Po zotavení jsem praktikovala poporodní jógu a cvičila s miminkem. Ale byla to praxe nepředvídatelná, diktovaná potomkem, nebyla to praxe výhradně moje, se soustředěním, chyběl tomu řád a po pravdě řečeno už mě spojení slov poporodní - baby- těhotenská a jóga přestávalo bavit. Chtěla a potřebovala jsem vlastní praxi, která má začátek, prostředek a konec. Chtěla jsem si v klidu lehnout na záda a zavřít oči, protáhnout se, narovnat, otevřít, vrátit se zpátky k začátkům a postupně vybudovat nový rituál, díky němuž pochopím, co moje nové tělo potřebuje a co mi situace dovolí. Nechávám svojí praxi plynout s mým každodenním životem - takže si zatím nemůžu moc vyskakovat, pořád ještě kojím a musím být opatrná, ale pocit nového začátku, jógy bez soutěžení sama se sebou a klidného budování základů pro silné tělo a klidnou mysl mě neskutečně baví.

Už déle než měsíc si dopřávám tuhle chvilku pro sebe za asistence mého dítěte. Můj pohyb potomka fascinuje, se zaujetím pozoruje, co dělám, když ho přestanu bavit, vrátí se ke svým hračkám. Někdy mi dopřeje krásný klid, jindy protestuje při závěrečném dýchání a relaxaci, je mu to málo akční. Dřív jsem nepraktikovala denně. Často jsem měla důvod praxi odložit kvůli práci, časové tísni, únavě. Mateřství mě učí zacházet s časem úplně jinak. Žádný ze starých důvodů neobstojí: unavená jsem prakticky pořád, čas nemám žádný a vždycky bych mohla volnou chvilku strávit něčím jiným. Moje dítě se stalo mým učitelem. Pozoruju, jak žije jen a pouze přítomným okamžikem, netrápí se tím, co se přihodilo dříve a nemyslí na budoucnost. Odpočívá, když je třeba, jí jen tolik, kolik potřebuje. Všichni jsme se narodili se schopnostmi, kterých se teď snažíme docílit v naší meditaci, kolik z nás se pokouší zklidnit mysl, zaměřit se na přítomný okamžik, žít střídmě a jednoduše? S věkem se probudí naše mysl a naše ego a zapomeneme na dobu, kdy náš dech byl perfektně hluboký, tělo ohebné, silné a zdravé, mysl vyrovnaná a svět jedno velké překvapení.

Když rozložím matraci a stoupnu si na ni, vracím se nohama zpátky na zem, zpátky k sobě a z vedlejší malé matrace mě zvědavě pozoruje můj nejnovější učitel jógy, který mi pomáhá být šťastná v každém momentě mojí praxe i mimo ni. Namaste.

Autor: Hana Kratka | středa 25.9.2013 17:22 | karma článku: 8,05 | přečteno: 382x
  • Další články autora

Hana Kratka

V Manchesteru

Dostat se v sobotu ráno do centra Manchesteru nebylo úplně jednoduché. Tramvaje měly prodloužené intervaly a nejezdily do centra města, před stanicí Victoria jsme museli přestoupit do autobusu. Lidé to brali stoicky.

31.5.2017 v 15:49 | Karma: 13,93 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Magické číslo tři

Blíží se potomkovy třetí narozeniny. První narozeniny jsou skvělé. Přežijete porod, zmatek kolem novorozence, můžete oslavit, že zvládnete udržet naživu dítě celý rok. Máte z toho roku přibližně milion fotek.

6.4.2016 v 16:13 | Karma: 11,02 | Přečteno: 251x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Domácí politika

Náš dům se proměňuje v organismus s vlastním životem. Ať se snažím uklízet a rovnat jak chci, nic nezůstane na svém místě. A ať peru a skládám prádlo jak chci rychle, vrší se mi tu hromady špinavých tepláků a triček.

3.8.2015 v 18:25 | Karma: 10,45 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ona

Hana Kratka

Jak neztrácet čas

Od ledna mě životem provází drobná knížka. Napsala ji americká učitelka jógy Judith Lasater a její název se dá přeložit jako Rok života s jógou (anglický titul A Year of Living Your Yoga).

15.7.2015 v 15:43 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Potomek u klávesnice

Myslím, že je načase, abych se konečně rozhovořila. Koneckonců je mi už dvacet dva měsíců, svět určitě zajímá, co se se mnou děje. Ona sice občas něco zmíní, sem tam se mihne blogem zmínka o potomkovi, ale nemyslím si, že se mi dostává tolik prostoru, kolik si zasloužím.

24.2.2015 v 10:26 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 907x
Hana je ucitelka jogy, cerstve vdana, zije v Manchesteru s manzelem, ktereho potkala v Kapskem meste.