Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejlepší Valentýn

Náš Valentýn byl naprosto úžasný. Nedělali jsme totiž nic speciálního. Je to znak skomírajícího vztahu? Ne, spíš opravdového vztahu. Obchody vyměnily vánoční výzdobu za valentýskou, kterou záhy vystřídá ta velikonoční. Když jsme minulý týden procházeli mezi červenými policemi plnými medvídků, polštářků, hrnečků s láskyplnými nápisy a srdíčky a vyrovnanými stohy pohlednic a přání, jen jsme se na sebe s mým mužem podívali a pokračovali směrem všední nákup.

Valentýnský den jsem v kalendáři zatrhla spíš ze zvyku a taky jako varování. Krom toho, že nákup bude zkomplikovaný rozsáhlou speciální nabídkou perlivých a růžových vín a všechny výlohy laděné do červena, Valentýn také znamená hloupé komedie v kině, plné restaurace a snaživé číšníky nutící nám speciální valentýnské menu. Uf. Každý, kdo je v dlouhodobějším vztahu, toho musí mít postupně dost a vzdá to.

Valentýn měl svůj smysl. Sloužil jako ukazatel v mých bývalých vztazích - vzpomene si? Překvapí mě? Budu sama doma? Kamarádky si nadšeně líčily svá romantická dobrodružství a žádná z nás nechtěla zůstat pozadu. Pokud jsme se svými partnery nežily, Valentýn byl jednou z mála příležitostí prokázat legitimitu a hloubku našeho vztahu, jeho opravdovost. Podobné to bylo s narozeninami a Vánoci. Byl to v podstatě test a každá z nás ho chtěla absolvovat s úspěchem.

Když mě můj muž poznal, v rámci dobývání mi pár týdnů po seznámení anonymně poslal kytici a malý dárek - CD. Náš druhý Valentýn byl po první společné dovolené a já jsem odlétala z Jižní Afriky, kde tenkrát ještě žil. Na rozloučenou zamluvil stůl v úžasné italské restauraci, předem poslal rudou růži se vzkazem, prostě romantika na entou. Třetí Valentýn, to už jsme spolu žili a absolvovali jsme večeři, já jsem mu připravila dárek i přání, stala se ze mě dokonalá přítelkyně. Rok nato jsme šli do naší oblíbené japonské restaurace o dva dny dřív, protože dalších několik nocí jsem musela do práce. Užila jsem si Valentýna z druhé strany v restauraci, kde jsem se snažila zajistit hladký průběh večera díky velkému počtu rezervací pro dva. Pochopitelně jsem každému vnucovala speciální menu, šampaňské a růžové víno.

Loni jsme se také vypravili na valentýnskou večeři. Byli jsme dva měsíce po svatbě, kterou jsme měli v Jižní Africe a mám pocit, že valentýnský den byl pro nás jednou z cest jak zase nastolit náš společný život. Období před a po svatbě je tak trochu zvláštní a chvíli to trvá vrátit se do normálu. Pochopitelně nám připadalo důležité, že tohle je náš první posvatební Valentýn!

A letos? Nic. Trvalo nám asi minutu shodnout se v názoru, že si speciální menu a dekorace s radostí necháme ujít. Koneckonců bylo pondělí a oba jsme měli dost věcí na práci. V neděli jsem připravila trochu slavnostní snídani. Věděla jsem na kolik hodin ji načasovat a co nachystat, abych mu udělala radost. A právě tyhle drobnosti mi připadají romantičtější než to největší přání a nejvoňavější parfém. Fakt, že vím, že spolu strávíme večer, že se spolu máme čemu smát a že je nám prostě dobře mi přijde jako ten nejlepší romantický dárek.

Můj muž nakonec dorazil s čokoládkami, což jsem čekala. Nachystala jsem večeři, dali jsme si víno a užili si vcelku normální večer. Konec romantiky? Nepřijde mi to tak. Možná za pár let zase pocítíme potřebu víc si dokazovat naši lásku a dopřávat si rande, ale momentálně je nám fajn takhle. Nemusíme si totiž dokazovat vůbec nic a jako bonus je nám srdečně jedno, jestli nám to odsouhlasí okolí. Naše každodenní všednost mi přijde zrovna tak romantická jako jeho dřívější romantická gesta.

Autor: Hana Kratka | úterý 15.2.2011 15:19 | karma článku: 9,08 | přečteno: 1223x
  • Další články autora

Hana Kratka

V Manchesteru

Dostat se v sobotu ráno do centra Manchesteru nebylo úplně jednoduché. Tramvaje měly prodloužené intervaly a nejezdily do centra města, před stanicí Victoria jsme museli přestoupit do autobusu. Lidé to brali stoicky.

31.5.2017 v 15:49 | Karma: 13,93 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Magické číslo tři

Blíží se potomkovy třetí narozeniny. První narozeniny jsou skvělé. Přežijete porod, zmatek kolem novorozence, můžete oslavit, že zvládnete udržet naživu dítě celý rok. Máte z toho roku přibližně milion fotek.

6.4.2016 v 16:13 | Karma: 11,02 | Přečteno: 251x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Domácí politika

Náš dům se proměňuje v organismus s vlastním životem. Ať se snažím uklízet a rovnat jak chci, nic nezůstane na svém místě. A ať peru a skládám prádlo jak chci rychle, vrší se mi tu hromady špinavých tepláků a triček.

3.8.2015 v 18:25 | Karma: 10,45 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ona

Hana Kratka

Jak neztrácet čas

Od ledna mě životem provází drobná knížka. Napsala ji americká učitelka jógy Judith Lasater a její název se dá přeložit jako Rok života s jógou (anglický titul A Year of Living Your Yoga).

15.7.2015 v 15:43 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Potomek u klávesnice

Myslím, že je načase, abych se konečně rozhovořila. Koneckonců je mi už dvacet dva měsíců, svět určitě zajímá, co se se mnou děje. Ona sice občas něco zmíní, sem tam se mihne blogem zmínka o potomkovi, ale nemyslím si, že se mi dostává tolik prostoru, kolik si zasloužím.

24.2.2015 v 10:26 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  9:23

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

Zemřel sériový vrah z prasečí farmy. Podlehl zranění násadou od koštěte

1. června 2024  8:59

Patrně nejhorší sériový vrah v dějinách Kanady Robert Pickton, který si odpykával doživotní trest...

Blinken hovořil se ministry Saúdské Arábie, Turecka a Jordánska, řešili příměří v Gaze

1. června 2024  7:58

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken v pátek večer telefonicky hovořil se svými protějšky ze...

ANALÝZA: Donald Trump je vinen 34krát. Nastává nová éra americké politiky

1. června 2024

Premium V procesu, který bude Spojené státy ještě hodně stát, získali demokraté možnost říkat v...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 907x
Hana je ucitelka jogy, cerstve vdana, zije v Manchesteru s manzelem, ktereho potkala v Kapskem meste.