Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na propustce

Připadám si zvláštně lehká a skoro nepatřičně bezstarostná. Zapomněla jsem, jako to je, chodit po ulici sama bez kočárku. Čtrnáct měsíců mateřství se na člověku podepíše zvláštním způsobem. Život je na jednu stranu mnohem bohatší a smysluplnější, individualita na druhou stranu trpí. Pro většinu lidí jste jen a pouze matka a čím starší je potomek, tím méně zajímavá jste. Nad miminkem se každý tetelí a pak se zahledí na matku a poptá se, zda je v pohodě a spokojená. Jak dítko odrůstá, na matčiny pocity se už nikdo moc neptá, zotavovat se není po čem, vždyť porod je už dávno pryč.

Nevadí mi být matkou na plný úvazek, ale občas si matně vzpomínám na život před těhotenstvím. A pořád se divím, že jsem toho tenkrát nezvládla desetkrát víc. Co jsem se vším tím časem dělala? Když se teď naskytne vzácná chvilka samoty a klidu, horečně se vrhám do činnosti, nevím, co dřív a nikdy nestihnu vše, co je třeba.

Potomek je momentálně ve fázi, kdy se sice začíná osamostatňovat, zkouší chodit, zkoumá okolí, mluví si k tomu vlastní řečí, ale zároveň se zdá, že mě potřebuje víc než kdy dřív. Šplhá se po mně, chytá se mě, dožaduje se vození a nošení, nechce, abych opustila místnost. Prý je to kolem jednoho roku normální, človíček se srovnává s faktem, že je samostatnou jednotkou, nikoli středem velkého celku, za jaký se až dosud považoval. Trpělivě ho učím, že se vždycky vrátím, že nikdy nejsem moc daleko a zvykám si, že domácí činnosti konám s potomkem zavěšeným na nohavici.

S radostí jsem ale využila několikadenní návštěvy příbuzných a faktu, že můj muž měl volno a já tím pádem mohla utéct a konečně užít dárkový poukaz na kosmetiku a masáž. Od narozenin se na mě poukaz smutně díval z poličky a já doufala, že to nějak zaonačím a vyberu ho před vypršením lhůty. A tak jsem zrána předala potomka manželovi a vykročila z domu s nezvykle lehkým pocitem. Potomek se zvědavě dívá z okna, mává a já žasnu: jakto, že nebrečí, jakto, že po mně nevztahuje ruce a nežene se za mnou? Vše se zdá být v pořádku. Nastoupím do tramvaje a nemusím se starat, jestli je místo pro kočárky volné, můžu si sednout kamkoli. Můžu si číst knížku, nebo jen tak koukat z okna a nemusím jmenovat objekty, na které ukazuje potomkův prstík.

 A pak se můžu v klidu projít městem, zajít do kavárny a dát si kávu a vypít ji zcela v klidu, bez vyjednávání s potomkem, můžu jít kamkoli a nestarat se, jestli se tam  dostanu s kočárkem, mít k dispozici jen jednu ruku a nespouštět z očí kočárek. Jdu a dívám se na lidi, oni si mě všímají mnohem míň, než když před sebou tlačím kočárek s potomkem a mně to tak zcela vyhovuje. A zjišťuju, že mou pozornost upoutávají především matky s kočárky a malé děti. Sleduju miminka a vzpomínám, jak byl potomek také takhle mrňavý. Dívám se na batolata podobného věku jako potomek a myslím na toho svého. Vidím matky s jejich dětmi a skoro žárlím. Starší holčičky se vedou s maminkami za ruku a já uvažuju, jaké to bude, až jednoho dne nastrojený potomek bude kolem mě běhat a vykládat. Jak je možné, že vytoužený den volna se stejně točí kolem potomka? Jak moc může člověka změnit mateřství?

Konečně dorazím do salonu, nahlásím se u recepce, pak se uložím na stůl a najednou jsem zpátky se sebou. Nikdo se mě neptá na potomka, vím, že je v bezpečí a já se můžu uvolnit a nechat se ošetřovat a hýčkat a na chvíli nemyslet vůbec na nic. A jde mi to moc dobře. Doma je takovéhle vypnutí prakticky nemožné. I když potomek spí pořád monituruju, jestli je v klidu a v pohodě. Jen když je pod dozorem mého muže můžu vydechnout, ale ty vzácné chvíle jsou většinou zasvěcené práci.

Ze salonu vycházím jako vyměněná. Skoro se vznáším. Mám chuť zacvičit si jógu, meditovat, pokračovat ve sladkém nicnedělání, ale ještě musím před návratem zařídit pár věcí, stihnout tramvaj před odpolední špičkou a doma začít s přípravou večeře, poklízením a praním... Můžu mít pocit, že moje identita mizí, ale já vím, že tam pořád je, čeká na vhodný moment. Každý vzácný okamžik, který můžu strávit něčím jen a pouze pro sebe, si teď užívám stokrát víc, než když jsem si mohla plánovat dny jak se mi chtělo. A zároveň se ta moje identita rozšířila o novou, mateřskou, vrstvu, která mi umožní vychutnat si věci, které mě baví a také ty nové, spojené s obstaráváním potomka. Nemá smysl tesknit po starém životě, jak to občas slyším od mladých matek, život už bude vždycky jiný a je dost možné, že za pár let budou všechny nostalgicky toužit po šanci zažít současný zmatek znovu, alespoň na chvíli.

Potomek se vrací domů, vztahuje po mně ruce a tiskne se ke mně, nadšený z mé přítomnosti. Muž hlásí, že měli fajn den, potomek po mně ani nevzdechl, byl zcela v pohodě a já jsem ráda, že experiment vyšel, zase si uvědomuju, že jsem z toho trochu překvapená a musím se smát, protože jak jinak to mohlo být. Myslím, že tou odvykací fází si musíme s potomkem projít oba. Potomek se naučí, co je to být samostatně fungujícím jedincem a já si na to znovu zvyknu. A chvilky pro sebe si už vždycky budu vychutnávat hezky naplno.

Autor: Hana Kratka | sobota 14.6.2014 16:34 | karma článku: 13,67 | přečteno: 715x
  • Další články autora

Hana Kratka

V Manchesteru

Dostat se v sobotu ráno do centra Manchesteru nebylo úplně jednoduché. Tramvaje měly prodloužené intervaly a nejezdily do centra města, před stanicí Victoria jsme museli přestoupit do autobusu. Lidé to brali stoicky.

31.5.2017 v 15:49 | Karma: 13,93 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Magické číslo tři

Blíží se potomkovy třetí narozeniny. První narozeniny jsou skvělé. Přežijete porod, zmatek kolem novorozence, můžete oslavit, že zvládnete udržet naživu dítě celý rok. Máte z toho roku přibližně milion fotek.

6.4.2016 v 16:13 | Karma: 11,02 | Přečteno: 251x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Domácí politika

Náš dům se proměňuje v organismus s vlastním životem. Ať se snažím uklízet a rovnat jak chci, nic nezůstane na svém místě. A ať peru a skládám prádlo jak chci rychle, vrší se mi tu hromady špinavých tepláků a triček.

3.8.2015 v 18:25 | Karma: 10,45 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ona

Hana Kratka

Jak neztrácet čas

Od ledna mě životem provází drobná knížka. Napsala ji americká učitelka jógy Judith Lasater a její název se dá přeložit jako Rok života s jógou (anglický titul A Year of Living Your Yoga).

15.7.2015 v 15:43 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Potomek u klávesnice

Myslím, že je načase, abych se konečně rozhovořila. Koneckonců je mi už dvacet dva měsíců, svět určitě zajímá, co se se mnou děje. Ona sice občas něco zmíní, sem tam se mihne blogem zmínka o potomkovi, ale nemyslím si, že se mi dostává tolik prostoru, kolik si zasloužím.

24.2.2015 v 10:26 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 907x
Hana je ucitelka jogy, cerstve vdana, zije v Manchesteru s manzelem, ktereho potkala v Kapskem meste.