Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mateřská

Balím pracovní záležitosti a uspořádávám papíry. Začínám mateřskou - odmítám používat slovo dovolená, což většina lidí s rodinou asi pochopí. Je to zvláštní odkládat najednou onu pracovní identitu, kterou si vytvoříme s každou profesí, které se během života věnujeme a začít se identifikovat coby v angličtině krásně nazvaný home maker, v češtině zkrátka žena v domácnosti.

Moje pojištění pro učení jógy se obnovuje jednou za rok a jelikož včera byl den, kdy jsem ho měla obnovit, rozhodla jsem se místo toho nastoupit na mateřskou. Nevyplatilo by se mi ho totiž platit, moje lekce pro těhotné by eventuelně mohly běžet ještě pár týdnů, ale dříve nebo později bych je musela opustit tak jako tak. Okolnosti mi tak pomohly najít čas, kdy skončit. Ve druhém trimestru jsem se domnívala, že budu schopná fungovat až do porodu samotného (jak příjemný rozdíl proti tomu prvnímu, kdy jakýkoli úkon byl neskutečnou obětí), jak jsem se ale přenesla do závěrečné fáze těhotenství, energie se mění. Ne že by přímo ubývala, spíš se ubírá jiným směrem. I když je fakt, že fyzicky je běžný den o něco náročnější.

Připadám si trochu zpomaleně, všechno mi trvá déle než obvykle, takže i když se snažím být maximálně zorganizovaná, stíhám toho míň a míň. Navíc ubývá zájmu o práci, sice mě neskutečně baví učit jógu, ale jak se blíží termín porodu, coby kariéra mě to zajímá čím dál tím méně. Cílem jógy koneckonců není mít ji jako profesi, ale věnovat se praxi a té si příštích pár týdnů budu moc užít dosyta a pokračovat v ní i s novorozencem. Pokud je něco zažité, není takový problém udělat si na to čas, hlavně když je to jedna z mála věcí, které mi v životě dávají smysl. Takže se těším na příštích pár dní, kdy se budu moc víc věnovat vlastní praxi, číst knížky, na které zatím nebyl čas a meditovat - moje miniaturní domácí dovolená.

Přípravy na nového člena rodiny také začínají zabírat dost a dost času. Nezdá se to, ale dát dohromady věci, které jsou pro novorozence třeba, je docela fuška, i když se mi daří vyhýbat se nepotřebným hloupostem. Minulý víkend jsem strávila půl dne zkoumáním plen, výběr je obrovský a jak se v nich má člověk, který je nikdy nepoužíval vyznat. Nakonec se mi podařilo poskládat objednávku a odeslat ji, uvidíme, jak si poradíme. Nemůžu se dočkat, až budu mého muže učit je skládat. O plenách se mi tu noc i zdálo, jakoby moje spaní nebylo už tak narušené miminkem zabírajícím čím dál tím víc místa. Asi se mu taky něco zdálo, protože ve čtyři ráno mě přátelsky dloublo do močového měchýře a pak se mi láskyplně začalo procházet po pravé straně žeber. Jak se ke mně budeš chovat až ze mě vylezeš, říkala jsem si rozespale a snažila se nás oba zklidnit a trochu se dospat, ale kdepak, byl čas na ranní tělocvik.

Zábava je ovšem pátrání po věcech z druhé ruky. Plno věcí je nezbytnou investicí, ale vzhledem k omezené době používání není problém najít je ve vynikajícím stavu z druhé ruky, jde jen o to strávit nějaký čas na internetu a mít trochu štěstí. Náš dům se tak pomalu zaplňuje. Když jsme se sem loni stěhovali, měli jsme pocit, že se konečně vyřeší problémy s prostorem, ale kdepak. Až se všechno začne používat a najde si své místo, bude to zřejmě jednodušší, jde jen o zvyk - bude nás prostě o jednoho nebo jednu víc.

Překvapuje mě ale jak dobře funguju, když nespím tak kvalitně jak jsem zvyklá. Příroda mě nejspíš moudře připravuje na mateřství, spaní moc nebude ani v budoucnu, ale aspoň si teď na to zvyknu. Pochopitelně mám výhodu, během dne si můžu dopřát praxi jógy a zakončit ji pořádnou relaxací, takže si energii vždycky zase doplním. A teď už také můžu chodit dřív spát a tím si dopřát extra čas před časným ranním budíčkem. Ten naštěstí není pravidlem, čtyři ráno jsou spíš výjimka, ale mimnko je každopádně ranní ptáče.

Takže ačkoli přestávám dojíždět na lekce a učit, ušetřím čas na přípravě lekcí, papírování, propagaci a korespondenci, rozhodně nemám pocit, že se budu nudit. Je jen zvláštní stát se ze dne na den někým jiným, toť vše. Už pár let jsem byla zvyklá udávat svoje zaměstnání do různých dotazníků a formulářů, teď si budu muset zvykat na nový titul - nicméně jsem to pořád já. Mám pocit, že mě teď čeká hodně zábavné dobrodružství a na tyhle poslední týdny budu jednou nostalgicky vzpomínat.

Autor: Hana Kratka | pátek 15.2.2013 18:31 | karma článku: 8,60 | přečteno: 480x
  • Další články autora

Hana Kratka

V Manchesteru

Dostat se v sobotu ráno do centra Manchesteru nebylo úplně jednoduché. Tramvaje měly prodloužené intervaly a nejezdily do centra města, před stanicí Victoria jsme museli přestoupit do autobusu. Lidé to brali stoicky.

31.5.2017 v 15:49 | Karma: 13,93 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Magické číslo tři

Blíží se potomkovy třetí narozeniny. První narozeniny jsou skvělé. Přežijete porod, zmatek kolem novorozence, můžete oslavit, že zvládnete udržet naživu dítě celý rok. Máte z toho roku přibližně milion fotek.

6.4.2016 v 16:13 | Karma: 11,02 | Přečteno: 251x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Domácí politika

Náš dům se proměňuje v organismus s vlastním životem. Ať se snažím uklízet a rovnat jak chci, nic nezůstane na svém místě. A ať peru a skládám prádlo jak chci rychle, vrší se mi tu hromady špinavých tepláků a triček.

3.8.2015 v 18:25 | Karma: 10,45 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ona

Hana Kratka

Jak neztrácet čas

Od ledna mě životem provází drobná knížka. Napsala ji americká učitelka jógy Judith Lasater a její název se dá přeložit jako Rok života s jógou (anglický titul A Year of Living Your Yoga).

15.7.2015 v 15:43 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Potomek u klávesnice

Myslím, že je načase, abych se konečně rozhovořila. Koneckonců je mi už dvacet dva měsíců, svět určitě zajímá, co se se mnou děje. Ona sice občas něco zmíní, sem tam se mihne blogem zmínka o potomkovi, ale nemyslím si, že se mi dostává tolik prostoru, kolik si zasloužím.

24.2.2015 v 10:26 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 907x
Hana je ucitelka jogy, cerstve vdana, zije v Manchesteru s manzelem, ktereho potkala v Kapskem meste.