Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak přežít olympiádu

Život v Británii je většinou fajn. Během posledních měsíců, týdnů a dnů ho krom naprosto mizerného počasí a postrádaného léta kazila hlavně olympiáda. Nic proti sportu, naopak, čím aktivnější jsme tím líp a jestli londýnská olympiáda opravdu inspiruje novou generaci špičkových sportovců, tím líp. Proč se ale ze vznešené olympijské myšlenky stal takový paskvil?  

Jako děti jsme vždycky sledovali zahájení a olympiáda se zdála být jako úžasný sen. Ale už tenkrát jsem se dozvěděla, že správně by olympijské hry měly být pořádané jen v době míru. Což znamená, že pokud by ideál férového soupeření mezi mírumilovnými národy byl dodržován, olympiáda by byla jedním ze vzdálených snů, ke kterému se lidstvo snaží dostat, ale momentálně má na starosti ukončení konfliktů. To by se sponzorům asi nelíbilo. Olympijská myšlenka (či alespoň její zbytek) pro mě totálně umřela, když se hry konaly v Číně.

O těch londýnských hrách se mluvilo do omrzení. Londýn byl přípravami nadšen, zbytek země se staral o své vlastní záležitosti. Jak se hry blížily, rostl i nátlak, pochodeň putovala celou zemí, měli jsme být nadšení. Nic proti soupeření vrcholných sportovců, olympiáda je rozhodující moment jejich kariéry, ale musí kolem toho být takový humbuk? Navíc když se na dění kolem olympiády zadívám pozorněji, nezdá se mi, že jde o zájem sportovců, ale hlavně o zájem investorů a sponzorů. Hlavním sponzorem každé olympiády jsou občané pořadatelské země, ale ti mají z her minimální prospěch. Naopak, jejich peníze jsou vyhozené za spoustu doprovodných akcí, jako by olympijské hry samy o sobě nestačily. Za to, co je z jejich daní připraveno, jsou navíc občané masírováni nekonečným tokem komerce a reklam.

Každá země během příprav velké sportovní události narazí na potíže a Británie nebyla výjímkou. Hrozily stávky, fronty na letištích, dopravní kolaps v Londýně, firma, která se měla starat o bezpečnost nebyla schopná zajistit dostatek zaměstnanců ochranky a tak musela vypomoct armáda. Otevření her nakonec bylo velký úspěch, všichni byli nadšení a občané olympiádě odpustili. Doprava nezkolabovala, stávky jsou zažehnány a britští atleti sbírají medaile, takže vše se zdá fajn.

Mě osobně od olympiády odrazuje komerce, štvala mě už před zahájením her. Přijde mi hloupé, že vrcholná událost sportovního světa je sponzorovaná nadnárodními monstry, které západnímu světu napomáhají tloustnout a tloustnout. Ačkoli sponzoři nejsou hlavními investory, díky nekonečné záplavě reklam má člověk pocit, že olympiádu vynalezli.

Vadilo mi, že pokud bych si chtěla zamluvit lístky, musela bych použít jen a pouze Visa kartou. Zrovna tak pokud bych se odhodlala na olympiádu vyrazit, v celém areálu mohu platit jen a pouze touto kartou. Ochranka je tam pro bezpečnost návštěvníků, ale také proto, aby tam lidé nepronesli příliš mnoho jídla nebe pití či nevstoupili dovnitř v oblečení se špatným logem.

Procter and Gamble, jedna z mnoha firem, které se na olympiádě podílí (přiživují??) vysílá už několik měsíců televizní reklamu, kde šťastné ženy používají jejich čistící prostředky a na konci se vedle jejich loga vyjeví sdělení: proud sponsor of mums (hrdý sponzor maminek). Kdo je tady ten sponzor? Firma, která se přiživuje na olympijské myšlence, nebo ženy, které kupují jejich produkty? Přijde mi to neskutečně arogantní.

Takže ze všeho humbuku kolem olympiády je mi víceméně nevolno. Zajímá mě to míň než kdyby mi olympiádu někdo donekonečna nevnucoval, mám pocit, že se nemůžu dívat už ze zásady. Sport mi vždycky připadal jako něco, kde se člověk bije sám za sebe a snaží se překonat svůj limit. Čím dál víc sportovců ale vypadá jakou loutky, které používají ten a ten krém a pijí ten a ten drink. Zůstat na vrcholu není o výkonu, ale o udržení sponzorů.

Doufala jsem, že až olympiáda začne, humbuk kolem se zklidní, ale zapomněla jsem na jednu maličkost - mého muže. Vždycky ho bavilo rugby, kriket a fotbal. Teď ale čumí na cokoli. Dřív jsem říkávala, že jakmile se pár chlapů přetahuje o míč bude na to zírat, teď ho zajímá cokoli, všechno. BBC vysílá olympiádu prakticky bez ustání a ať servíruje co chce, on na to bude koukat. Vzpomínám na blahé časy mistrovství světa a všech možných dalších událostí, kdy šlo jen a pouze o jeden sport, pár hodin denně. Už tehdy mi to přišlo až moc, s mužem se prakticky nedalo mluvit. Co teprve teď? Před pár dny mi popisoval, že britský tým gymnastů podle jeho mínění neměl ztratit stříbrnou medaily po odvolání jiného týmu. Ano, je teď odborník na všechno včetně gymnastiky, nad kterou by jinak ohrnoval nos.

Jak přežít olympiádu? Zapomenout kde je ovladač na televizi, přestat číst noviny, snažit se příliš nezaměstnávat manžela (dost na tom že zaměstnavatelé nepovažují olympiádu za důvod k přerušení práce, jen díky tomu můj muž občas odlepí zadek od křesla či židle) a užít si klid a mír. Můžu dohnat resty, udělat co je třeba, zorganizovat co se dá, vidět všechny nastřádané filmy, přečíst knížky na které dosud nebyl čas a všechny moje kamarádky mají najednou plno času.... Proč nemůžou olympijské hry trvat déle?

Navzdory pesimismu držím palce všem úžasným sportovcům ať už jsou odkudkoli, zaslouží si každý úspěch (ale sledovat je nebudu).

Autor: Hana Kratka | pátek 3.8.2012 18:55 | karma článku: 9,11 | přečteno: 598x
  • Další články autora

Hana Kratka

V Manchesteru

Dostat se v sobotu ráno do centra Manchesteru nebylo úplně jednoduché. Tramvaje měly prodloužené intervaly a nejezdily do centra města, před stanicí Victoria jsme museli přestoupit do autobusu. Lidé to brali stoicky.

31.5.2017 v 15:49 | Karma: 13,93 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Magické číslo tři

Blíží se potomkovy třetí narozeniny. První narozeniny jsou skvělé. Přežijete porod, zmatek kolem novorozence, můžete oslavit, že zvládnete udržet naživu dítě celý rok. Máte z toho roku přibližně milion fotek.

6.4.2016 v 16:13 | Karma: 11,02 | Přečteno: 251x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Domácí politika

Náš dům se proměňuje v organismus s vlastním životem. Ať se snažím uklízet a rovnat jak chci, nic nezůstane na svém místě. A ať peru a skládám prádlo jak chci rychle, vrší se mi tu hromady špinavých tepláků a triček.

3.8.2015 v 18:25 | Karma: 10,45 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ona

Hana Kratka

Jak neztrácet čas

Od ledna mě životem provází drobná knížka. Napsala ji americká učitelka jógy Judith Lasater a její název se dá přeložit jako Rok života s jógou (anglický titul A Year of Living Your Yoga).

15.7.2015 v 15:43 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Potomek u klávesnice

Myslím, že je načase, abych se konečně rozhovořila. Koneckonců je mi už dvacet dva měsíců, svět určitě zajímá, co se se mnou děje. Ona sice občas něco zmíní, sem tam se mihne blogem zmínka o potomkovi, ale nemyslím si, že se mi dostává tolik prostoru, kolik si zasloužím.

24.2.2015 v 10:26 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  9:23

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

Zemřel sériový vrah z prasečí farmy. Podlehl zranění násadou od koštěte

1. června 2024  8:59

Patrně nejhorší sériový vrah v dějinách Kanady Robert Pickton, který si odpykával doživotní trest...

Blinken hovořil se ministry Saúdské Arábie, Turecka a Jordánska, řešili příměří v Gaze

1. června 2024  7:58

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken v pátek večer telefonicky hovořil se svými protějšky ze...

ANALÝZA: Donald Trump je vinen 34krát. Nastává nová éra americké politiky

1. června 2024

Premium V procesu, který bude Spojené státy ještě hodně stát, získali demokraté možnost říkat v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 907x
Hana je ucitelka jogy, cerstve vdana, zije v Manchesteru s manzelem, ktereho potkala v Kapskem meste.