Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Friends po dvaceti letech

"Stárneme, vole," pronesla temně moje kamarádka. Musela jsem se smát, neboť "vole" jsem neslyšela už léta letoucí. Říká se to vůbec ještě? Komentář o stárnutí přišel, když jsme začaly rozebírat, že úžasný seriál Friends (čili Přátelé) slaví letos dvacet let. Je to jedna z věcí, na kterých jsme vyrostli, něco, co bude navždycky vzbuzovat nostalgii v nejen naší generaci, připomínka bezstarostnosti a tak trochu nevinnosti devadesátých let. To je to vážně tak dávno???

Když jsem se před sedmi lety nastěhovala do Mancheteru překvapila mě tahle věc: jeden televizní kanál vysílal Friends v nekonečné smyčce. Seriál běžel den co den, dvě epizody mezi pátou a šestou večer a když doběhla poslední epizoda poslední série, začal seriál nanovo pěkně od začátku. Trvalo to pár let, než nejspíš skončila vysílací práva. A během těch let jsem se příležitostně na seriál dívala, mám pocit, že jsem  na přeskáčku dohnala většinu epizod. A uvědomila jsem si, že jen máloco se může takhle opakovat, aniž by se omrzelo.

Vzpomínám si na první setkání s touhle skvěle sestavenou partou. Vysílala je Česká Televize tuším v úterý večer. A já jsem se právě odstěhovala do Prahy, začala žít samostatně a tak mi osudy mladých lidí a jejich patálie byly velmi blízké. Pak jsem začala hodně cestovat a zjistlila, že ať zapnu televizi kdekoli na světe, Friends tam nejspíš budou v nějakou denní dobu na programu. Podařilo se mi shlédnout epizodu v němčině, japonštině, italštině, angličtině i češtině. Originál je pochopitelně nejlepší, japonština divně fascinující.

Jak je možné, že televizní komedie dokáže zaujmout lidi z celého světa, získat si srdce diváků z různých kultur? Friends je prostě skvěle vymyšlený seriál. Má v sobě humor i cit, charaktery jsou skvěle napsané a posunují se správným směrem. Nevzpomínám si na jedinou nudnou epizodu či na moment, kdy jsem si (narozdíl od mnoha - většiny jiných seriálů) řekla, už je načase to skončit, nemám náladu sledovat to dál, ať si to běží, jak dlouho chce. Hlavní hrdinové byli vybraní a napsaní tak, že jsme se s nimi dokázali skvěle stotožnit. Řada lidí, co znám, se mnou během let rozebírala, zda je vůbec možné vybrat si nejoblíbenější charakter. Zvláštní, s kolika lidmi jsem se o tomhle seriálu během let bavila. Nevzpomínám si, že by mnoho pořadů vzbudilo diskusi u televizních nemaniaků.

Před nějakými dvaceti lety jsem snila o tom, jaké to asi je být jednou z hlavních hrdinek, získat tuhle roli coby herečka. Dnes, s výročím a vzpomínkami, uvažuju o tom, jak skvělé by bylo takovýhle seriál stvořit. Hlavní roli bych s radostí vyměnila za roli autorskou. Není snadné napsat něco blízkého milionům lidí, tak nadčasově vtipného a univerzálně přijímaného. Jen málokdy se podaří napsat hrdiny, na kterých lidem opravdu záleží. Já vím, je to jen iluze. Jak si může nezaměstnaný herec či servírka v kavárně vydělat na nájem nádherného bytu na Manhattanu? Jak můžou dva lidé mít dítě a fungovat jakoby nic? Ale i s tou nadsázkou nám Friends dodali nadhled, zatímco jsme řešili naše malé velké životy, vztahy, rodiny, kariéry, spolubydlící, zlomená srdce... Realita nebyla tak jednoduchá, ale byla s nimi lehčí.

Kdo může převzít vlajku a fungovat jako svědek naší doby dnes? Napadá mě jedně Big Bang Theory se stejně zajímavými charaktery a situacemi plus to, jak přibližují současnou "realitu" - budování kariéry, izolaci v době, kdy existence online je pro mladé lidi důležitější, než ta "opravdová", fakt, že dnes je docela normální být jiný a odmítnout vyrůst a dospět, zapadnout do většinové (nudně dospělé a zodpovědné) společnosti, nová normalita, vztahy a přátelství opět na prvním místě. Penny a Lenard jsou nejpíš nejblíž k nekonečné romanci Rosse a Rachel.

Zajímavé ale je, že když Friends zmizeli z neplaceného anglického kanálu, přesídlili na Comedy Central, jeden z kanálů placených. A údajně nezapadli, naopak si získávají nové fanoušky, kteří, aby nám připomněli jak stárneme, ani nebyli v době jejich začátku na světě. Friends nejspíš i po dvaceti letech zvládnou strčit do kapsy mnoho nových seriálů a to je dobře. Možná nemáme moc filmů, ze kterých bude jednoho dne klasika, ale aspoň se můžeme zařadit ke generaci téhle legendy.

Friends je jeden z mála pořadů, na který jsem se mohla dívat se svým mužem (a dovedu si představit, že za pár let budeme pouštět DVD s potomkem). Jinak se horko těžko ve výběru shodneme. Když viděl poprvé závěrečný díl musím přiznat, že měl v očích slzy. Ach..... Všimla jsem si toho až po titulcích, měla jsem totiž moc práce s rozčilováním, že Rachel měla odjet a vzít nabídku úžasné práce v Paříži. Kolik takových nabídek totiž v životě dostane? Zatímco s Rossem to zkusila tolikrát a nikdy to nevydrželo.... Ale kdo by jim ten happy end nepřál.... Protože naše životy jdou dál a nemůžeme si předem nachystat scénář.

Autor: Hana Kratka | úterý 9.9.2014 21:18 | karma článku: 11,39 | přečteno: 529x
  • Další články autora

Hana Kratka

V Manchesteru

Dostat se v sobotu ráno do centra Manchesteru nebylo úplně jednoduché. Tramvaje měly prodloužené intervaly a nejezdily do centra města, před stanicí Victoria jsme museli přestoupit do autobusu. Lidé to brali stoicky.

31.5.2017 v 15:49 | Karma: 13,93 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Magické číslo tři

Blíží se potomkovy třetí narozeniny. První narozeniny jsou skvělé. Přežijete porod, zmatek kolem novorozence, můžete oslavit, že zvládnete udržet naživu dítě celý rok. Máte z toho roku přibližně milion fotek.

6.4.2016 v 16:13 | Karma: 11,02 | Přečteno: 251x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Domácí politika

Náš dům se proměňuje v organismus s vlastním životem. Ať se snažím uklízet a rovnat jak chci, nic nezůstane na svém místě. A ať peru a skládám prádlo jak chci rychle, vrší se mi tu hromady špinavých tepláků a triček.

3.8.2015 v 18:25 | Karma: 10,45 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ona

Hana Kratka

Jak neztrácet čas

Od ledna mě životem provází drobná knížka. Napsala ji americká učitelka jógy Judith Lasater a její název se dá přeložit jako Rok života s jógou (anglický titul A Year of Living Your Yoga).

15.7.2015 v 15:43 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Potomek u klávesnice

Myslím, že je načase, abych se konečně rozhovořila. Koneckonců je mi už dvacet dva měsíců, svět určitě zajímá, co se se mnou děje. Ona sice občas něco zmíní, sem tam se mihne blogem zmínka o potomkovi, ale nemyslím si, že se mi dostává tolik prostoru, kolik si zasloužím.

24.2.2015 v 10:26 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 907x
Hana je ucitelka jogy, cerstve vdana, zije v Manchesteru s manzelem, ktereho potkala v Kapskem meste.