Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Eat Pray Love

Na filmovou verzi mojí oblíbené knížky jsem se těšila a do kina jsem se vypravila se svátečním pocitem navzdory tomu, že jsem neočekávala zázraky. Filmy málokdy předčí knižní předlohy, ale vidět příběh Elizabeth Gilbert převedený na velké plátno je pro fanoušky téhle knížky příjemnou povinností.

Eat Pray Love čtou především ženy a mají k ní často velmi blízký vztah. Mě osobně si našla, neobjevila jsem ji v knihkupectví ani jsem nečetla recenzi, která by mě přiměla k její koupi. Slyšela jsem o ní od jejích čtenářek, které na ni přísahaly a líčily, jak jim pomohla v době jejich krize. Zajímavé bylo, že ty krize se lišily. Neznám nikoho, komu by kniha pomohla po rozvodu, kterým příběh začíná, protože neznám moc rozvedených lidí. Ať se ale dělo cokoli, Eat Pray Love dokázala dodat síly zvednout se, otřepat, a jít dál. Takže jsem pochopitelně byla zvědavá a čtení mě nezklamalo. Naopak, hned jsem věděla, že v rukách držím něco vyjímečného. Eat Pray Love není příručkou k nalezení štěstí, návodem k životu ani cestopisem a přece může posloužit ve všech těchto oblastech. Má v sobě vedle moudrosti humor a nadhled a nesnaží se nám vnutit určitý způsob života ani víru, jen skvěle popisuje cestu, která pomohla Elizabeth najít sama sebe. Navzdory tomu, že zapadá do současného trendu "propadnutí východem" je napsaná natolik skvěle, že neurazí ani zavilé odpůrce nebo ty, co tyhle věci nezajímají. Každý si prostě v téhle knížce může najít to své.

Julia Roberts se své hlavní role coby Elizabeth Gilbert zhostila skvěle a bylo nádherné zažít spolu s ní Itálii, Indii a Bali popisované v knižní předloze. Já osobně jsem s největším zájmem četla indickou část knížky a nejvíc jsem se tím pádem těšila právě na Indii. Šance znovu si připomenout tuhle úžasnou zemi spojená s možností porovnání filmového ashramu s tím, ve kterém jsem pár týdnů strávila já, byla pro mě velkým lákadlem. Je vždycky milé připomenout si zážitky, které nám poznamenaly život. Film mě bavil, ale podle mě je jen reklamou na knížku pro ty, co ji ještě nečetli a důvodem k jejímu opětovnému přečtení pro ty, co ji už znají. Film nešel příliš do hloubky, ale jak může někdo nacpat takhle intenzivní rok života do jediného filmu?

Takže filmový zážitek si chválím navzdory chabým kritikám. Nejvíc mě zaujala jedna, přirozeně psaná mužem. Autor považuje hrdinku příběhu za rozmazlenou sobeckou dámu. Vychází z faktu, že opustila muže, který ji miloval a rozhodla se místo budování šťastného rodinného hnízda na rok odjet a hledat sama sebe. Jak frivolní! Co se dá dělat. Chlapi určité věci prostě těžko chápou. Pořád ještě existují muži, kteří si myslí, že vrcholem naší touhy je manžel, který nás nebije a okatě nám nezahýbá. Navzdory tomu, že je rok 2010, jim přijde zvláštní, že si zvolíme jinou roli než onu tradiční - manželka a matka. Mně osobně by přišlo sobecké setrvávat ve vztahu proto, že to ode mě společnost očekává. Fakt, že Elizebeth opustila svého muže navzdory tomu, že ji miloval, je sám o sobě důkazem lásky. Příliš pozdě pochopila, že manželství není pro ni a rozhodla se odejít. Přišlo jí to lepší než setrvat a působit oběma bolest. Jak dlouho by vydržela předstírat, že je všechno v pořádku? Opravdovým znakem lásky je dát svému partnerovi možnost realizovat své sny. Elizabethin manžel chtěl rodinu, ona mu pomohla ji mít s někým, kdo o ni stojí stejně tak hodně jako on. Elizabeth si prošla svým osobním peklem, vypořádala se s depresí a našla cestu ven.

V britských novinách byly kromě recenzí i články o knize, která se znovu vyšplhala na vrchol žebříčků prodeje a rozhovory s autorkou i její filmovou představitelkou. Fenomén, který Eat Pray Love vyvolala, se připodobňuje k tomu, jak nás svého času ovlivňoval Sex ve městě. Novináři poukazují  na efekt, který knížka měla na trh. Objevily se tematické zájezdy, parfémy, meditační šály. Nadšené cestovatelky začaly vyhledávat šamany, kteří jim z dlaně vyčtou zářivou budoucnost. Co se dá dělat, každý trend sebou nese své zlatokopy. Jejich počet zřejmě díky filmu ještě vzroste. Nicméně tahle knížka může dát člověku mnohem víc bez napodobování Elizabethiny cesty. Pokud si znuděná dáma chce hrát na Elizabeth, má možnost. Realita života v opravdovém ashramu jí brzy otevře oči a zřejmě ji přiměje k rychlému návratu domů.

My, co jsme si odjakživa dělaly věci po svém a šly tak trochu proti proudu, budeme s Elizabeth navždycky sympatizovat. Není lehké vzít život do svých rukou a prosadit si svou navzdory tradicím, předsudkům a často dobře míněným radám našich méně dobrodružně založených blízkých. Jsme první generací žen, které si opravdu můžou vybírat a je naším úkolem téhle možnosti využít co nejlíp. Není jasný návod na to, jak si se svobodou počít, je jen na nás, jaký osud si zvolíme. Důležité je, že nám to dává smysl. Co může být vrcholem blaha pro jednu z nás se může jevit jako oživlá noční můra pro jinou. Ale je fajn mít možnost volby. Jestli je to sobecké je věc osobního názoru.

Pro mě osobně je Eat Pray Love příběhem hledání a volby. Je důležité pochopit, že dokud se nesmíříme samy se sebou, nenaučíme se odpouštět a brát život takový jaký je i s tím špatným a smutným, nebudeme připravené přijmout to dobré a vážit si toho. Takže jsem neskutečně vděčná, že ženy jako Elizabeth Gilbert mají možnost dělat si, co chtějí a pak o tom psát nádherné knížky.

 

Autor: Hana Kratka | čtvrtek 7.10.2010 19:10 | karma článku: 7,49 | přečteno: 991x
  • Další články autora

Hana Kratka

V Manchesteru

Dostat se v sobotu ráno do centra Manchesteru nebylo úplně jednoduché. Tramvaje měly prodloužené intervaly a nejezdily do centra města, před stanicí Victoria jsme museli přestoupit do autobusu. Lidé to brali stoicky.

31.5.2017 v 15:49 | Karma: 13,93 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Magické číslo tři

Blíží se potomkovy třetí narozeniny. První narozeniny jsou skvělé. Přežijete porod, zmatek kolem novorozence, můžete oslavit, že zvládnete udržet naživu dítě celý rok. Máte z toho roku přibližně milion fotek.

6.4.2016 v 16:13 | Karma: 11,02 | Přečteno: 251x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Domácí politika

Náš dům se proměňuje v organismus s vlastním životem. Ať se snažím uklízet a rovnat jak chci, nic nezůstane na svém místě. A ať peru a skládám prádlo jak chci rychle, vrší se mi tu hromady špinavých tepláků a triček.

3.8.2015 v 18:25 | Karma: 10,45 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ona

Hana Kratka

Jak neztrácet čas

Od ledna mě životem provází drobná knížka. Napsala ji americká učitelka jógy Judith Lasater a její název se dá přeložit jako Rok života s jógou (anglický titul A Year of Living Your Yoga).

15.7.2015 v 15:43 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Potomek u klávesnice

Myslím, že je načase, abych se konečně rozhovořila. Koneckonců je mi už dvacet dva měsíců, svět určitě zajímá, co se se mnou děje. Ona sice občas něco zmíní, sem tam se mihne blogem zmínka o potomkovi, ale nemyslím si, že se mi dostává tolik prostoru, kolik si zasloužím.

24.2.2015 v 10:26 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Nový masívní útok na ukrajinské domy a elektrárny. Střely letěly až ke Slovensku

1. června 2024  9:31,  aktualizováno  10:28

Sledujeme online Rusko v noci provedlo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody hlásí v pěti...

„Ráno to bývá šílenství.“ VELKÝ PŘEHLED samosběrů jahod v Česku

1. června 2024

Jahody mražený zatím není třeba vytahovat. Pěstitelé jahod napříč Českem hlásí, že spustili...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  9:23

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

Zemřel sériový vrah z prasečí farmy. Podlehl zranění násadou od koštěte

1. června 2024  8:59

Patrně nejhorší sériový vrah v dějinách Kanady Robert Pickton, který si odpykával doživotní trest...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 907x
Hana je ucitelka jogy, cerstve vdana, zije v Manchesteru s manzelem, ktereho potkala v Kapskem meste.