Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobrá vůle

Blíží se konec roku a ním nastává doba, kdy na každé zazvonění telefonu reaguju s odevzdaným podezřením. Volá mi potenciální student jógy, někdo blízký, nebo budu zase zachraňovat svět? Připadám si jako pod útokem dobré vůle. Charitativní organizace vědí, že vánoční čas nás může učinit štědřejšími a dávají si dobrý pozor, aby se nám připomněly. Nic proti tomu, ale neměla by charita fungovat na základě dobrovolných příspěvků? A kolik z mých příspěvků bude platit lidi, kteří mi volají, aby si řekli o víc peněz?

Když jsem začala žít v Británii, charita mi tu přišla jako úžasně zorganizovaná a dobře vedená tradice. Bylo snadné najít organizaci, která mi byla blízká. Vedle velkých charit je tu řada místních, menších organizací, ale přispívat jim je snadné a běžné. Vedle peněz je celkem jednoduché darovat nepotřebné věci, oblečení, nebo dobrovolničit. Lidé s dobrou vůlí to v Británii zkrátka mají snadné.

Jsou ovšem dny, kdy mám pocit, že je mým osobním úkolem spasit svět. Televize na mě chrlí reklamy s hladovými dětmi a trpícími oslíky. Když vyrazím do města, zastaví mě dva až tři nadšenci s dredy, kteří mi chtějí vylíčit jejich poslání zachránit sirotky či bezdomovce, získat mé údaje a sbírat pravidelné příspěvky. Pošta mi doručí psaní od armády spásy připomínající, že ne všichni se těší na Vánoce tak jako já, je tu plno lidí bez domova, či žijících v chudobě. V obchodě se pořádá sbírka jídla, takže bych měla koupit nějaké trvanlivé potraviny a přidat je na jejich stůl, ovšem u pokladny také stojí snaživé dítě toužící po mých drobných (zpravidla pro sportovní klub či školu) a ochotné pomoci mi zabalit nákup. A když už bez pohromy dorazím domů a nějaké peníze mi zbydou ta či ona charita mi zavolá a obstará bankovní převod.

Vím, že charita je důležitá. Ty větší a známější organizace si ale přivlastnily strukturu a marketingové strategie velkých korporací a čím dál tím méně se mi jeví jako dobročinné organizace. Před pěti lety, když jsem začala v prvním stálém zaměstnání, mi přišlo logické a snadné zařídit si měsíční příspěvek pro charitu, která pomáhá týraným a opuštěným zvířatům. Posílat měsíčně malou částku mi přišlo jako ideální způsob jak je dlouhodobě podpořit. Pak začaly chodit dopisy apelující pro extra dotace, s tím se holt musí počítat. Nelíbilo se mi ale, když jednoho dne zazvonil telefon a přátelský mladík se začal zajímat, zda bych nechtěla zvýšit svůj měsíční příspěvek. Že se staví nový útulek nebo nemocnice a je třeba nahromadit víc peněz mi přijde naprosto v pořádku a když dostanu dopis, můžu si rozmyslet zda a kolik budu chtít přispět. Nicméně je mi jasné, že každá taková kampaň stojí peníze a nemám zapotřebí dostávat různé kalendáře a zápisníky, chci, aby příspěvky šly na záchranu zvířat, ne na tištění materiálů. Je mi jasné, že charita potřebuje zaměstnance, kteří jsou schopní s penězi hospodařit a organizaci vést. Platit ovšem lidem za to, aby mi říkali, kolik bych mohla přispívat, mi přišlo trochu moc.

Charita stojí na dobrovolnosti a dobré vůli. Když se ke mně charita začne chovat jako k zákazníkovi v obchodě a říkat si o víc peněz stejným způsobem, jakým mi obchodníci vnucují věci, které nepotřebuji ani nechci, je charita na nejlepší cestě přijít o své příspěvky. Měsíční poukázky jsem zrušila, když jsem opustila práci a začala pracovat na volné noze. Každý začátek je těžký a nebyla jsem si jistá, jestli bude vždycky na kontě dostatečná rezerva pro dobročinnost. Po pravdě řečeno mě to díky přátelským telefonátům říkajícím si o víc peněz moc nemrzelo. Měla jsem pocit, že zřízení příspěvků sloužilo jako zápisné pro vymáhání lepších příspěvků. Přispívat budu, když budu chtít já a komu budu chtít, rozhodla jsem se. Charita nepolevila, nadále posílala dopisy (a nejspíš stále posílá, ale já jsem se přestěhovala - drobná výhra na mé straně) a nadále volá, hlavně kolem Vánoc. Stejně tak i každá další charita, která na mě kdy získala kontakt. A já jsem z toho otrávená, protože telefonáty vždycky zázračně přijdou v nevhodnou dobu a místo, aby ve mně probudily onu očekávanou vánoční dobrou vůli, odradí mě od touhy podělit se o mé těžce vydělané peníze.

Zamyslela jsem se nad tím před pár dny, když jsem byla pozvaná k marketingovému výzkumu. Pouštěli mi klip jedné charity a pak jsem zodpovídala dotazy ve stylu: viděla jsem klip před tím v televizi, znám onu charitu, přispívám této charitě, změnil klip můj postoj, přiměl mě klip k příspěvku. Proč ne? Moje jediná logicky možná odpověď zněla: kdybych reagovala na každou reklamu či výzvu v tomhle stylu, nejspíš by mi na konci měsíce nezbyly žádné peníze. Je toho zkrátka moc. Všechny podobné výzvy v nás mají vyvolat pocit, že je jen a jen na nás spasit svět. Mluvila jsem ale s lidmi, kteří dlouhá léta přispívali ony drobné "důležité" částky a sponzorovali sirotky a nevidí žádný výsledek. Apely jsou pořád stejné, problémy nemizí, naopak. I dobrá vůle má nejspíš svou životnost, když lidé, kteří chtěli změnit svět k lepšímu, nevidí žádné změny, jen víc poptávek.

Osud opuštěných zvířat mi pořád leží na srdci. Vedle velké organizace, které jsem přispívala, jsou tu ovšem i malé místní nezávislé útulky, které potřebují pomoc o to víc, protože si nemohou dovolit reklamy v televizi či masivní dopisní kampaň. Je trochu náročnější je najít, ale když už vím kde jsou, je jednoduché je kontaktovat. Navíc, když daruji staré ručníky nebo deky, koupím jim jídlo a cestou ven z recepce hodím peníze do jejich kasičky, nikdo nemá moje jméno, adresu, či email. Můžu se zjevit jako dobrá víla a zmizet s dobrým pocitem. A až se konečně s mužem odhodláme k pořízení psa nebo kočky, víme kam jít. Jestli dělám méně nebo více pro záchranu světa nevím, dělám zkrátka co můžu.

Autor: Hana Kratka | pondělí 17.12.2012 14:16 | karma článku: 10,43 | přečteno: 546x
  • Další články autora

Hana Kratka

V Manchesteru

Dostat se v sobotu ráno do centra Manchesteru nebylo úplně jednoduché. Tramvaje měly prodloužené intervaly a nejezdily do centra města, před stanicí Victoria jsme museli přestoupit do autobusu. Lidé to brali stoicky.

31.5.2017 v 15:49 | Karma: 13,93 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Magické číslo tři

Blíží se potomkovy třetí narozeniny. První narozeniny jsou skvělé. Přežijete porod, zmatek kolem novorozence, můžete oslavit, že zvládnete udržet naživu dítě celý rok. Máte z toho roku přibližně milion fotek.

6.4.2016 v 16:13 | Karma: 11,02 | Přečteno: 251x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Domácí politika

Náš dům se proměňuje v organismus s vlastním životem. Ať se snažím uklízet a rovnat jak chci, nic nezůstane na svém místě. A ať peru a skládám prádlo jak chci rychle, vrší se mi tu hromady špinavých tepláků a triček.

3.8.2015 v 18:25 | Karma: 10,45 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ona

Hana Kratka

Jak neztrácet čas

Od ledna mě životem provází drobná knížka. Napsala ji americká učitelka jógy Judith Lasater a její název se dá přeložit jako Rok života s jógou (anglický titul A Year of Living Your Yoga).

15.7.2015 v 15:43 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Potomek u klávesnice

Myslím, že je načase, abych se konečně rozhovořila. Koneckonců je mi už dvacet dva měsíců, svět určitě zajímá, co se se mnou děje. Ona sice občas něco zmíní, sem tam se mihne blogem zmínka o potomkovi, ale nemyslím si, že se mi dostává tolik prostoru, kolik si zasloužím.

24.2.2015 v 10:26 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Starostové nesouhlasí s plánem na další rušení pošt, testy chtějí překazit

14. června 2024

Premium Česká pošta začala na venkově testovat, nakolik zvládne klasické poštovní pobočky nahradit Mobilní...

Začíná nová éra válčení. Na Ukrajině proběhla první bitva robotů na světě

14. června 2024

Premium Historie si možná bude pamatovat, že jedna z prvních bitev mezi roboty se odehrála na Ukrajině...

Kazaň a Helena. Ruská a americká jaderná ponorka se přiblížily na dohled

13. června 2024  22:12

Na Kubě, kam tento týden dorazily ruské bojové lodě, se nachází i americká jaderná ponorka USS...

„Jako impérium si musíme podrobit barbary.“ Ruský moderátor rozzuřil Číňany

13. června 2024  22:11

Ruský propagandistický moderátor Sergej Mardan silně pobouřil čínské uživatele sociálních...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 907x
Hana je ucitelka jogy, cerstve vdana, zije v Manchesteru s manzelem, ktereho potkala v Kapskem meste.