Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Budeme se stěhovat

Tenhle víkend jsme bivakovali v obýváku a připadalo nám to, jako bychom byli u sebe doma na návštěvě. Důvodem byl smrad z barvy v naší ložnici, musela jsem oškarabat a přetřít vršek skříňky, který jsem před lety propálila svíčkou. Snažila jsem se být romantická... Smíváme stopy našeho pobytu tady. Zatím jsme ještě nezačali pořádně balit, to teprve vypukne, ale vědomí blízkého přesunu má na nás vliv. Na jednu stranu je tu plno věcí k naplánování a zařízení, tomu se zkrátka nevyhneme.

Na druhu stranu mě jímá nostalgie. Tenhle byt na severu Manchesteru byl, pokud nepočítám dětství, můj první opravdový domov. Žila jsem v mnoha místech a díky častému cestování jsem nikdy nikde příliš nezakotvila. Občas jsem měla k dispozici prostor sama pro sebe, občas jsem se o byty či pokoje dělila. Ale nikdy jsem nebyla tak zakotvená jako tady, nikde jsem nebyla opravdu doma a nikdy jsem nežila se svým partnerem.

Nastěhovali jsme se sem před pěti lety, každý z nás jen s kufrem. Byt byl naštěstí zařízený, byť jednoduše, a časem jsme ho zútulnili. Pamatuji si, jak jsme se tu tenkrát poprvé sešli. Můj muž už byl v Británii pár měsíců, přespával u kamarádů a hned jak si našel práci, začal pátrat po vlastním bydlení. Když ještě žil v Kapském městě a já tam za ním přijela, navrhl společné bydlení a já jsem souhlasila bez váhání. Přišlo nám to oběma tak nějak samozřejmé, žádné pochyby. To se mi v předchozích vztazích nestávalo. I moje stěhování sem, když se na to zpětně dívám, bylo zvláštní v tom, že jsem se vůbec nezabývala jakoukoli alternativou. Neměla jsem žádná zadní vrátka, v hlavě mi neznělo žádné "co kdyby". Fakt nezvyk. Zrovna jako to, že můj muž od začátku našeho vztahu uvažoval a plánoval v množném čísle. Nikdy jsem od něj neslyšela Já a Moje, nikdy jsem neměla pocit, že si svou pozici v jeho očích musím zasloužit.

Stěhování mě paradoxně nutí zamyslet se nejen nad tím, jak potřebujeme žít v budoucnu, ale také nad tím, jak fungujeme coby pár, jak snadno spolu dokážeme existovat a fungovat na stejné vlně. Ačkoli  bylo pátrání po novém hnízdě náročné a v mém muži se probudil skrytý Rockefeller (nic mu najednou nebylo dost dobré a občas zapomínal, že máme určitý rozpočet co se týče nájmu), nakonec jsme se oba shodli, že jeden dům nám oběma sedí, mně hned na první pohled, jemu když zjistil, že vyhovuje všem parametrům včetně ceny a že další a další prohlídky vedou k dalším a dalším nesplněným nárokům. Ideální místo neexistuje, jde o to najít to nejvíc vyhovující. Budeme si muset pořídit veškeré zařízení, ale aspoň bude naše a nebudeme se muset smiřovat s nepohodlnou pohovkou a mrňavou skříní, do které se toho málo vejde. A konečně se přestaneme přetahovat o psací stůl a budeme si moc zařídit každý svůj pracovní prostor. Pracovat z domova zní opravdu dobře, ale člověk k tomu potřčbuje vlastní kout, kde se mu nikdo nehrabe. A mů prostor pro jógu bude mít dveře, které mému drahému muži zabrání považovat ho za prostor příhodně volný pro odkládání čehokoli, co je třeba odložit.

Takže ačkoli vypadneme z bytu, který je nepraktický, nic se nám tam nevejde, všechno možné se tam pravidelně rozbíjí a má neskutečně hlučné sousedy, nikdy na tohle místo nezapomenu, protože to byl náš první domov, začátek našeho soužití. Těch pět let tady nám přineslo hodně dobrého, i něco zlého, ale až na tyhle doby budeme jednou vzpomínat, to dobré bude jednoznačně převažovat. Teď nezbývá než doufat, že nový domov bude ještě lepší... a začít shromažďovat krabice.

Autor: Hana Kratka | úterý 15.5.2012 18:04 | karma článku: 7,69 | přečteno: 681x
  • Další články autora

Hana Kratka

V Manchesteru

Dostat se v sobotu ráno do centra Manchesteru nebylo úplně jednoduché. Tramvaje měly prodloužené intervaly a nejezdily do centra města, před stanicí Victoria jsme museli přestoupit do autobusu. Lidé to brali stoicky.

31.5.2017 v 15:49 | Karma: 13,93 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Magické číslo tři

Blíží se potomkovy třetí narozeniny. První narozeniny jsou skvělé. Přežijete porod, zmatek kolem novorozence, můžete oslavit, že zvládnete udržet naživu dítě celý rok. Máte z toho roku přibližně milion fotek.

6.4.2016 v 16:13 | Karma: 11,02 | Přečteno: 251x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Domácí politika

Náš dům se proměňuje v organismus s vlastním životem. Ať se snažím uklízet a rovnat jak chci, nic nezůstane na svém místě. A ať peru a skládám prádlo jak chci rychle, vrší se mi tu hromady špinavých tepláků a triček.

3.8.2015 v 18:25 | Karma: 10,45 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ona

Hana Kratka

Jak neztrácet čas

Od ledna mě životem provází drobná knížka. Napsala ji americká učitelka jógy Judith Lasater a její název se dá přeložit jako Rok života s jógou (anglický titul A Year of Living Your Yoga).

15.7.2015 v 15:43 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Potomek u klávesnice

Myslím, že je načase, abych se konečně rozhovořila. Koneckonců je mi už dvacet dva měsíců, svět určitě zajímá, co se se mnou děje. Ona sice občas něco zmíní, sem tam se mihne blogem zmínka o potomkovi, ale nemyslím si, že se mi dostává tolik prostoru, kolik si zasloužím.

24.2.2015 v 10:26 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Po žhářském útoku ze msty přišla rodina o dům. O pomoc pro kolegyni žádá i Jurečka

14. června 2024  7:17

Po žhářském útoku na konci května na Karvinsku přišla rodina o střechu nad hlavou. Podle policie se...

Na summitu skupiny G7 promluví také papež. Setká se s Zelenským i Bidenem

14. června 2024  6:16

V jihoitalské Apulii v pátek druhým dnem pokračuje summit skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7. Na...

Američané potopili dvě hlídkové lodě Húsiů. Ti útočili na polskou obchodní loď

14. června 2024  6:11

Americká armáda oznámila, že v Rudém moři zničila dvě hlídkové lodě jemenských povstalců Húsíů,...

Starostové nesouhlasí s plánem na další rušení pošt, testy chtějí překazit

14. června 2024

Premium Česká pošta začala na venkově testovat, nakolik zvládne klasické poštovní pobočky nahradit Mobilní...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 907x
Hana je ucitelka jogy, cerstve vdana, zije v Manchesteru s manzelem, ktereho potkala v Kapskem meste.