Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Amma

Letošní rok byl plný událostí, ale ta nejvýrazněji zapsaná v mé paměti je jednoznačně setkání s Ammou. Vypravila jsem se za ní do Londýna 16. listopadu, ten samý den kdy princ Wiliam ohlásil své zasnnoubení. To jsem zjistila až po návratu do Manchesteru z nočních zpráv, ale nemůžu říct, že by mě to příliš překvapilo. Nad Londýnem se ten den vznášela ohromná vlna lásky.

Amma je celosvětově známou osobností, často se jí říká "hugging saint", aspoň tak jsem o ní slyšela poprvé. Během mých studií v Indii jsem potkala několik jejích následovníků, kteří o ní mluvili s posvátnou úctou. Pár se jich chystalo po skončení našeho kurzu navštívit její ashram.

Před lety bych se na podobné nadšení dívala s podezřením. Teď jsem se nemohla dočkat, až se octnu v přítomnosti Ammy. Po letech studia a praktikování jógy mě neskutečně lákalo setkat se s žijící osobou hodnou titulu guru. Amma se narodila se schopností meditovat, nemusela svádět boj se svou myslí a nikdy nesešla z cesty. Ví přesně co je jejím posláním a neúnavně pokračuje ve své charitativní činnosti, poskytuje oporu a pomoc potřebným a slouží jako inspirace lidem na celém světě. Mnoho z nás váhá, tápe, podléhá lenosti a dělá chyby. Je proto neskutečně inspirativní setkat se s někým, kdo se dostal na vyšší stupeň duchovní cesty a je příkladem a motivací nám všem.

Alexandra Palace se plnil lidmi od časného rána. Fronta čekajících venku byla klidná, lidé přátelští. Po vstupu do haly jsem zaznamenala klidnou a přátelskou atmosféru, tak rozdílnou od obvyklých shromáždění velkého počtu lidí. Bylo mi okamžitě jasné, že mě čeká něco výjimečného. Uprostřed haly bylo postavené podium připravené pro Ammu. Před ním byl prostor pro sezení, zbylý prostor zaplnily stoly s literaturou, informacemi, dárkovými předměty a za pódiem bylo občerstvení. Program je připravován a obstaráván dobrovolníky a musela jsem obdivovat preciznost a organizovanost, s jakou celý den probíhal.

Hlavním bodem návštěvy je pochopitelně "darshan" - setkání s Ammou. Při vstupu do haly dostal každý z nás lístek s číslem, takže jsme věděli, kdy je čas zařadit se do fronty. Zatím ale všichni čekáme na její příchod. Posadím se na jednu z volných židlí vedle malého chlapce se starší ženou, zřejmě jeho babičkou. K mému velkému překvapení mě dítě způsobně pozdraví a představí se mi. Jeho babička se vlídně usmívá. Narazit v Anglii na takhle vychované dítě, které s vámi beze studu a obav hovoří je vzácnost, ale přátelská atmosféra má očividně pozitivní vliv na všechny přítomné. Krom toho brzy zjišťuju, že babička je dlouholetou příznivkyní Ammy a do Londýna přijeli s vnoučkem až z Walesu. Takže jsem nebyla jediná, kdo vstával ve čtyři ráno na první vlak do Londýna.

Davem zavládne vzrušení, ozve se hudba a do sálu míří procesí v jehož čele je drobná žena v bílé. Vstáváme a většina z nás spíná ruce jako k motlitbě. Procesí se pomalu přemisťuje k pódiu, Amma usedá a začíná krátkou meditaci a zpěv manter. Jen ji pozorovat a sedět v její blízkosti je něčím neskutečným a vyjímečným. Trochu mi to připomíná čerstvou zamilovanost, kdy vám jen blízkost určité osoby přináší neskutečné blaho. Láska je koneckonců pilíř Ammina učení - láska ke všem lidem bez rozdílu, láska ke všemu kolem nás.

Když se stavím do fronty na darshn srdce mi tluče a mám pocit bezčasí a neskutečna. Pak jde všechno rychle, najednou si hledíme do očí, pak si mě Amma přivine na svou hruď, obejme mě a do ucha mi říká "my daughter my daughter my daughter.... Je to zážitek který lze jenom hodně těžko popsat slovy, mám pocit, že mě objímá celý svět, to co symbolizuje svatou matku - Divine Mother. Můžu volně vydechnout a cítit se lehká jako pták a neskutečně šťastná.

Přijela jsem sem bez velkých očekávání, jediným cílem bylo vidět Ammu na vlastní oči a aspoň trochu ji pochopit. Že objetí může mít takhle povznášející účinek jsem slyšela od jejích příznivců, ale dokud určité věci nezažijeme na vlastní kůži, nedovedeme si je představit. Dojem ze setkání s ní ve mě je ještě pořád a zaznamenala jsem mnohem lepší soustředění a radost z mé jógy i meditace.

Když se dívám na situaci ve světě kolem nás, občas je to docela deprimující a zdánlivě bezvýchodná podívaná. Vědět, že je tu někdo jako Amma a že žena jako ona si dokázala získat úctu a uznání po celém světě je takový malý zázrak, který dělá každodenní problémy o něco jednodušší.

Hezké Vánoce!

Autor: Hana Kratka | pondělí 20.12.2010 16:48 | karma článku: 6,59 | přečteno: 801x
  • Další články autora

Hana Kratka

V Manchesteru

Dostat se v sobotu ráno do centra Manchesteru nebylo úplně jednoduché. Tramvaje měly prodloužené intervaly a nejezdily do centra města, před stanicí Victoria jsme museli přestoupit do autobusu. Lidé to brali stoicky.

31.5.2017 v 15:49 | Karma: 13,93 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Magické číslo tři

Blíží se potomkovy třetí narozeniny. První narozeniny jsou skvělé. Přežijete porod, zmatek kolem novorozence, můžete oslavit, že zvládnete udržet naživu dítě celý rok. Máte z toho roku přibližně milion fotek.

6.4.2016 v 16:13 | Karma: 11,02 | Přečteno: 251x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Domácí politika

Náš dům se proměňuje v organismus s vlastním životem. Ať se snažím uklízet a rovnat jak chci, nic nezůstane na svém místě. A ať peru a skládám prádlo jak chci rychle, vrší se mi tu hromady špinavých tepláků a triček.

3.8.2015 v 18:25 | Karma: 10,45 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ona

Hana Kratka

Jak neztrácet čas

Od ledna mě životem provází drobná knížka. Napsala ji americká učitelka jógy Judith Lasater a její název se dá přeložit jako Rok života s jógou (anglický titul A Year of Living Your Yoga).

15.7.2015 v 15:43 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Potomek u klávesnice

Myslím, že je načase, abych se konečně rozhovořila. Koneckonců je mi už dvacet dva měsíců, svět určitě zajímá, co se se mnou děje. Ona sice občas něco zmíní, sem tam se mihne blogem zmínka o potomkovi, ale nemyslím si, že se mi dostává tolik prostoru, kolik si zasloužím.

24.2.2015 v 10:26 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Vláda schválila návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 907x
Hana je ucitelka jogy, cerstve vdana, zije v Manchesteru s manzelem, ktereho potkala v Kapskem meste.