Cesta do vesmíru pro každého

Včera večer jsem se dokoukal na Dobrodružství Vladimíra Smolíka, můj nejoblíbenější kreslený seriál. DVD zakoupené v pondělí, jako příloha časopisu AHA, mi připomnělo dětská léta, kdy jsem po vzoru Ládínka strávil několik dní, no spíš bych řekl let, čtením literatury o vesmíru a o kosmických lodích, abych si mohl jednu doma sestavit a také vyletět na průzkum vesmíru jako on.

Tehdy jsem opravdu moc věřil tomu, že se jednou do vesmíru dostanu. Můj názor poté na krátkou dobu pozměnil Denis Tito, první skutečný kosmický turista, který v roce 2001 zaplatil za svůj výlet mimo zemskou atmosféru 20 milionů dolarů. Takový balík opravdu po kapsách běžně nenosím. Spočítal jsem si, že při pravidelném investování 10.000,- Kč měsíčně s průměrným výnosem 8% p.a. by, při dnešním kurzu dolaru, trvalo vytvořit tuto sumu více než 72 let. Škoda, že mi rodiče nezaložili první investici hned při narození.

 

Naděje se mi vrátila, když jsem včera vracel zpět do obalu skouknutý originál DVD za 38,- Kč. Uvědomil jsem si, že se běžná cena těchto médií ještě před nedávnou dobou pohybovala na více než 20-ti násobku této částky. Veškerá technologie se prostě v čase a hlavně s vyšším nákladem zlevňuje. Záleží jen na tom, za jak dlouho vydavatel procitne a pochopí, že nižší cena uspokojí více zájemců a tudíž vyšší prodej umožní větší obraty, i příjmy.

Každopádně z toho plyne jedna obrovská šance. Počkám si pár let a letenka do vesmíru bude stát pár tisíc dolarů, jen o málo víc než letenka na druhou polokouli a to už se za tu dobu našetřit dá.


Otázkou pouze je, za jak dlouho skutečně může cena takového výletu klesnout na přijatelnou částku. Je pravda, že zájemců o let za hranice všedních dnů nebude tolik jako zájemců o sledování pohyblivých obrázků v televizi. A tudíž zde není dostatečný tlak na rychlý vznik velké konkurence, která bude mít na svědomí zlidovění cen, tak jak je tomu nyní třeba u časopisových DVD. Nicméně doufám, že okolnosti i na tomto trhu, ještě za života mé generace, přimějí ke vzniku více společností, které umožní splnění tohoto snu všem, kteří o něj stojí.

Do té doby se budu nadále kochat sledováním dalších dílů svého oblíbeného seriálu, které doufám, že již brzy budou na novinových stáncích.

Autor: Roman Hanáček | středa 19.12.2007 10:20 | karma článku: 11,99 | přečteno: 877x