Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pat a Mat mají bráchu

Pat a Mat mají bráchu. Jmenuje se Rup. Rup pracuje jako instalatér. Prezentuje se jako Všeználek, evidentně však trpí výraznými obtížemi v motorice, a kdyby se u mě ukázal v práci, bez okolků mu přišiju diagnózu dyspraxie.

O tom, jak jsme si najali k rekonstrukci našeho panelového bytu Pata, jsem již psala. Pat dlužil, kam se podíval, poslední peníze utratil za kvádro a kožený kufřík, a svým perfektním vzezřením na nás udělal takový dojem, že jsme mu bez váhání svěřili veškeré své úspory s příslibem, že do dvou měsíců budeme mít byt, vybydlený důchodcem, studenty a zuřivým vlčákem, jako ze škatulky.

Pat z našich peněz bleskurychle poplatil své dluhy a pořídil si auto. Auto nutně potřeboval. Téměř denně k nám totiž jezdil, aby nás informoval, že na rekonstrukci teď bohužel nemá čas ani peníze. Otočil se a jel těch pětasedmdesát kilometrů zase zpátky. Protože ho však přeci jen hryzalo svědomí (a také byl v podmínce, a my měli na jednom telefonu právníka a na druhém kriminálku), smiloval se a do práce se nakonec pustil holýma rukama. Zrekonstruovaného bytu jsme se tak na Silvestra skutečně dočkali. Nejspíš Pat věřil Ledeckému, že sliby se mají plnit (jen) o Vánocích. A tak děti  věří na Ježíška dodnes.

Pravda, za toho půl roku, co rekonstrukce trvala, nám zešedivěl nejeden vlas. První dva měsíce jsme se třemi malými dětmi přespávali, kde se dalo. A když začal školní rok a na kočovný život nám došla energie, vrátili jsme se domů. Uklidili jsme si dvě místnosti a zjistili jsme, že s trochou vůle a odhodlání se dá i v jednadvacátém století přežít bez vymožeností, jako je kuchyně, koupelna anebo záchod.

V listopadu se Pat rozhodl, že si na pomoc pozve Mata. Mat byl Ferda Mravenec, odborník všeho druhu. V tu dobu byl zrovna obkladačem. Chodil si k nám popovídat, a při té příležitosti občas na zeď položil pár kachliček. Každou rovně položenou kachličku mi musel osobně předvést, a pokud jsem ho náležitě nepochválila, pustil si rádio a trucoval. Naštěstí máme jen malý byt, a tak byl i Mat do Vánoc hotov.

Rok jsem se v bytě tetelila blahem a zářila jako sluníčko pokaždé, když jsem se vracela z práce domů. Po roce však manžel objevil na obou záchodech praskliny. Přestože jsem manžela zapřísahala, aby Patovo telefonní číslo definitivně vymazal z paměti a hrozila jsem mu, že Pat překročí práh našeho bytu jen přes mou mrtvolu, on neposlechl. Využil pracovní doby, kdy byl mimo můj dosah, a Patovi zavolal. Pat měl zrovna dobrou náladu, a tak frajeřil. Manželovi v záchvatu euforie přislíbil, že se o reklamaci postará. Když jsem se to dozvěděla, málem mě sklátil infarkt. Modlila jsem se dnem i nocí, abych Pata v našem bytě už nikdy neviděla.

A Bůh moje modlitby vyslyšel. Poslal k nám Rupa. Rup pracuje jako instalatér pro velkoobchod se sanitárním zbožím, říkejme mu třeba Drozdík. Na manžela Rup udělal úžasný dojem. Všemu rozuměl, ve všem se vyznal. Objednal v rámci reklamačního řízení dva zcela nové klozety a slíbil, že se u nás za dva týdny ukáže a všechno dá do pořádku.

Rup měl mnoho dobrých vlastností. Byl dochvilný a nechtěl po nás peníze na auto ani alimenty. Působil dojmem zodpovědného a zkušeného řemeslníka. Tedy až do doby, než jsme zjistili, že je dyspraktik. Těžký dyspraktik. Z odborného hlediska za to vlastně nemůže. V rámci podpůrných opatření paní Zapletalové by měl nárok minimálně na asistenta. Jenže já už brzy budu potřebovat Lexaurin.

Když přijel poprvé, klozet se mu nepodařilo vůbec nasadit. Suverénně prohlásil, že je to trubkou. Zajede si pro ni do Ostravy a za týden je zpátky jako na koni. Netuším, jestli jel koňmo anebo se mu ušlechtilý oř cestou splašil a on musel po svých, ale skutečně mu to ten týden trvalo.

Za týden se objevil, úsměv od ucha k uchu. S chutí se pustil do práce. Jenže práce, ta mu od ruky zrovna moc nešla. Po pár minutách se ozvala rána, a nový záchod se mu sesypal na dlažbu. Rup na sobě nedal nic znát, to se přeci běžně stává. Vzal druhou mísu a s profesionálním úsměvem ji během dopoledne nasadil. Pravda, trochu se mu třásly ruce a úsměv připomínal škleb školáka, který nese k podpisu žákovskou knížku s parádní koulí a tváří se, že on nic, že on muzikant. Jenže manžel není psycholog, a tak mu to sežral. V koupelně po Rupovi zůstalo rozbité záchodové prkénko a pár děr v dlaždici.

Rup manželovi ve dveřích potřásl rukou a slíbil, že až objedná další záchod, přijde ho nasadit. Za zničené prkénko a dlažbu samozřejmě nemůže. To samo. Máme poškození reklamovat u Pata. Nasedl do auta a zmizel. Manžel telefonoval Patovi. Pat se řehtal, až se za břicho popadal a hned chtěl na toho šikulu kontakt. Prý se mu bude hodit jako expert na demolice. Pat naše umakartové jádro rozebíral celé prázdniny.

Rup se už měsíc neukázal. Na prasklé záchodové prkénko se děti bojí sednout a rozbitou dlaždici maskujeme plastovou stoličkou z Ikei. Pyšním se, jak jsem byla prozíravá, když jsem chtěla do bytu dva záchody. Ten druhý, do kterého Rup zatím nevstoupil, se až na ty praskliny stále blyští novotou. A já se děsím chvíle, kdy Rupovi dodají nový klozet a on manžela zase přesvědčí, že výměnu zvládne levou zadní, a ještě se u toho může dloubat v nose. Protože jestli zase bude machrovat a rozbije mi ještě skříňku pod umývadlem, přivedou mě ti tři bratři v triku do blázince. A místo blogu si budu psát deníček. „Milý deníčku. Den první. Prosím tě, dej, ať v Černovicích neseženou dotace z Evropských fondů a nezačnou tu něco rekonstruovat!“

Autor: Veronika Hamernikova | pátek 20.4.2018 11:51 | karma článku: 17,10 | přečteno: 873x
  • Další články autora

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - den patnáctý

Dnešní trasa vedla španělským venkovem. Vesničané zrovna hnali na pastvy stáda krav, kolem nich se rojily černé mraky much a všude to vonělo právě uklízenými chlévy.

28.11.2023 v 18:49 | Karma: 10,66 | Přečteno: 210x | Diskuse| Cestování

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - den čtrnáctý

Úspěšně jsme zakončili Camino z Porta do Santiaga. Dopřáli jsme si den volna, abychom nabrali sil a měli čas a prostor dosavadní putování uzavřít. Po dni odpočinku jsme plní očekávání vyrazili na druhou část - Camino Finisterre.

28.11.2023 v 17:46 | Karma: 12,00 | Přečteno: 228x | Diskuse| Cestování

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - den třináctý

Santiago de Compostela. Procházíme městem a přemýšlíme, kolik poutníků zde bylo před námi. Jak malí se tu ve stínu starodávné katedrály cítíme. Když pak od ambónu slyšíme přivítání českých poutníků, dojetím nemůžeme ani promluvit.

27.11.2023 v 16:29 | Karma: 15,47 | Přečteno: 246x | Diskuse| Cestování

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - den dvanáctý

Dnes je náš velký den. Dokončíme první část pouti - pokud vše půjde dobře, odpoledne dorazíme do Santiaga de Compostela a v chrámu na vlastní oči uvidíme vzácnou sochu sv. Jakuba. Je to úžasné, když si plníte svůj dávný sen!

27.11.2023 v 15:24 | Karma: 13,21 | Přečteno: 206x | Diskuse| Cestování

Veronika Hamernikova

Nezapomenutelná cesta - den jedenáctý

Pomalu jsme si zvykli na každodenní chůzi a sami se divíme, jak dobře se nám teď kráčí. Batohy na zádech skoro necítíme a zastavujeme v čím dál delších intervalech. Je neuvěřitelné, jak rychle jsme se na putování adaptovali.

27.11.2023 v 14:21 | Karma: 12,48 | Přečteno: 224x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 747x
Jsem manželka jednoho hodného muže a maminka tří skotačivých dětí. Vystudovala jsem psychologii. Literární tvorba je mým celoživotním koníčkem.

Seznam rubrik