Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je ten sanskrt vážně jen pro elitu?

Snažil jsem se nějakou dobu učit sanskrt. Poznávat sanskrt je něco podobného, jako vracet se ke kořenům. Pro mě je v něm něco magického a archetypálního.

शुभं करोति कल्याणमारोग्यं धनसंपदा ।
शत्रुबुद्धिविनाशाय दीपज्योतिर्नमोऽस्तुते ॥

Shubham Karoti Kalyaannam-Aarogyam Dhana-Sampadaa |
Shatru-Buddhi-Vinaashaaya Diipa-Jyotir-Namostute ||

Pozdravy Světlu, které přináší příznivost, zdraví a prosperitu,
Které ničí nepřátelské pocity; Pozdravy Světlu

Nejprve je potřeba říci, že původní prajazyk, pramatka většiny jazyků, se sansktru nejspíš hodně podobal. Při mých pokusech se něco v tomto jazyce naučit nejenom nazpaměť ale i rozumnět obsahu jsem došel ke zjištění, které asi lingvisti považují za tak samozřejmé, že o tom nemluví. Pokusím se popsat základní podobnost a odlišnosti, tak jak jsem je pochytil po několika lekcích. Podotýkám ještě jednou, že ten jazyk neumím a neumím mluvit ani v jednoduchých větách. Rozumím některým slovům a umím něco nazpaměť.

Všechny slovanské jazyky mají skloňování a časování. Čeština má tři rody, množné a jednotné číslo, 7 pádů podstaných jmen a asi deset vzorů pro skloňování; pro časování je to podobné, taky asi deset vzorů. No a sanskrt má 8 pádů (deklinací), taky asi deset základních vzorů pro skloňování a pro časování je to taky dost podobné. Takže stručně a polopaticky, původní gramatický koncept je v češtině zachovaný. To je skvělé. Pomůže to? Ano, i ne.

Koncepce je velmi podobná, to půjde snadno, že? No, nepůjde, protože tvary slov jsou jiné. Nejdřív je potřeba se všechny tvary navrčet, a naučit se je aktivně používat, a to je ten problém. Budete u toho sedět tak dlouho, dokud to do hlavy nenabušíte. Další překvapení je v tom, že sanstrt obsahuje nejen jednotné a množné číslo, ale i duál (dvě osoby), takže pokud byste chtěli mluvit vždy spávně, i tohle potřeba zvládnout.

Jako dvě největší překážky vidím písmo, tedy dévanagárí, které je zcela odlišné od naší latinky, ale i cirilice ap., a takzvaná sándhjová pravidla. Tato pravidla v podstatě říkají jak se slova pojí dohomady při výslovnosti a i při zápisu. Tady je na místě zdůraznit, že pravopis (ortografie) je hodně fonetický. Píšete tedy to, co slyšíte a nikoli to, jaké jsou třeba kmeny podstatných jmen. Znělé souhlásky se mění v neznělé, pokud to výslovnost vyžaduje a stejně se to i zapisuje, při sándjových pravidlech dochází i ke změně výslovnosti samohlásek, zpravidla dvě samohlásky na konci a na začátku slov splynou v jednu.

Zpátky k sándhjovým pravidlům. Spojování slov ve větě se objevuje přeba v němčině (ablativ) Takže, vždycky když něco potřebujete přeložit, tak je potřeba odsándhjovat, tedy oddělit jednotlivá slova. Dá se mluvit ale i po jednotlivých slovech, pokud chcete sándhjová pravidla opominout (úvodní citace ve fonetickém přepisu latinkou je odsándjovaná pomlčkami -).

Pokud jsem to pochopil správně, tak slovosled je úplně libovolný a mění se jen význam, nebo důraz, citové zbarvení. Předložky nebo záložky neexistují, slovní částice se vyskytují málo.

K čemu se to dá použít. Upřímně, pokud vás nezujme samotné kouzlo toho, že tahle řeč má hodně blízko třeba ke staročeštině a že je to takové objevování něčeho hodně starého a původního, tak pak už jen k duchovnímu poznání a k vědeckému zkoumání. Dá se sanskrtem i hovorově mluvit, ale to umí opravdu málokdo.

Celá Bhagavadgíta je rozčleněná do 18 kapitol o józe. To znamená, jak dosáhnout duchovního poznání. Patnadžalího Jógasútry obsahují totéž, ale úplně jiným způsobem a tak bychom mohli pokračovat... Je potřeba si uvědomit, že texty jsou psané často ve velmi zhuštěné formě, takže každá šlóka (dvojverší) může mít dlouhý výklad. Je potřeba se nad textem zamýšlet i v případě, že obsahuje zdánlivě banální sdělení.

Vědcké zkoumání není jen otázkou lingvistů. Napřiklad ve védách (jsou čtyři), se mluví o jevech nebo skutečnostech, které ani současná věda nedokázala potvrdit, nebo vyvrátit. Stručně řečeno, nemáme potřebná data. Rišiové a jogíni tohoto poznání nabyli při meditaci, tj. až na některé geniální osobnosti z naší historie (např. Faraday, který svoje objevy a pokusy nacházel jako vize v lese), je to pro nás dost těžko pochopitelné, že.

Další oblast, kde je sanskrt potřeba, je sice jen v Indii, ale jde o nám dobře známou ajurvédu. Sice asi všichni to v nějakém kontextu slyšeli, ale málokdo ví, že jde v podstatě o přírodní vědy. Co vím, tak se učí léčitelství včetně bylinkářství (farmacie) a astrologie. Co ještě dalšího se učí nevím, ale až do 12. století existovala universita v oblasti Nalanda. Obrovské množství vědomostí, které byly uložené v univerzitní knihovně, bylo zničeno při vpádu Turků (dochovalo se i jméno – velitel Bakhtiyar Khilji) ve 12 století.

Pro úplnost bych dodal, že kdo by chtěl ajurvédu studovat, tak ať se připraví na dlouhé studium. Sanskrt je podmínkou a délka studia se pohybuje kolem 10-12 let. Pokud chcete mít jen bakalářský diplom, je to polovic a znám jen jednoho Evropana (Němce), kterému se povedlo dosáhnout alespoň na bc.

Zvláštní a dost těžko zařaditelná jsou jógová cvičení. Na jednu stranu jde o fyzická cvičení – jógvjájam, která jsou často převztá i do západní fyzioterapie, na druhou stranu tam patří i dechová cvičení a další techniky, které už jsou na rozhraní mezi léčitelstvím, meditací a fyzickým cvičením, například hathajója (někdy se chybně pod tímto pojmem myslí jógvjájam), a pak jsou v józe vysloveně duchovní cvičení.

Na ajurvédu si netroufám, ale umět tento prastarý jazyk alespoň na takové úrovni, abych si mohl v védách najít, jak to bylo s tím big bangem (který je vlastně opsaný z véd), nebo kolik je planet v naší galaxii (v jakémkoli časové řezu údajně pořád stejně), kde jsou bytosti obdařené stejným darem poznání jako my lidé, nebo jak je to s tím sedmým dnem (pode Bible – Genesis), když Bůh evidentně pořád s tvořením ještě neskončil, tak to by mě dost zajímalo.

[1] Učebnice sanskrtu

[2] Védy

[3] Skryté síly v člověku

Autor: Petr Hariprasad Hajič | sobota 29.6.2024 6:00 | karma článku: 8,45 | přečteno: 190x
  • Další články autora

Petr Hariprasad Hajič

Řekni trpaslíček

Učím se hindsky a zkouším se učit i něco v sanskrtu. Ale mám velmi rád i svůj rodný jazyk a tak mě napadlo, vyzkoušet Indy, jak se popasují s takovým malým milým a bezelstným českým pidižvíkem jakým trpaslík bezesporu je.

17.5.2024 v 6:00 | Karma: 7,79 | Přečteno: 199x | Diskuse| Kultura

Petr Hariprasad Hajič

Největší fujtajbl špindíry jsou Číňani a Američani

Ne, nebude řeč o kulturních návycích těchto tak rozdílných národů a ani o hygieně. Bude to o tom, kdo víc čmoudí, co čmoudí a hlavně, jak dlouho ještě čmoudít hodlá. Pojďme se podívat, kde jsme, co nás čeká a nejspíš nemine.

2.5.2024 v 16:45 | Karma: 7,31 | Přečteno: 389x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma: 8,38 | Přečteno: 363x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma: 9,68 | Přečteno: 320x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Hariprasad Hajič

Strašák dekarbonizace a úplně zbytečná Pařížská dohoda

Nacházime se v procesu transformace energií. Týká se to všech odvětví - výroby elektřiny, průmyslu, dopravy. Změny podstatně ovlivňují ekonomiku všech zemí, přináší s sebou nutnost rozsáhlých investicí a nám utíká čas.

14.10.2023 v 14:33 | Karma: 7,21 | Přečteno: 352x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Izraelské letadlo nouzově přistálo v Turecku, odmítli mu dotankovat palivo

1. července 2024  10:59

Letadlo izraelské společnosti El Al na cestě z Varšavy do Tel Avivu nemohlo doplnit palivo poté, co...

Velký vůdce Kim. Kult sílí, Severokorejci začali nosit odznaky s jeho fotkou

1. července 2024  10:53

Severokorejští oficiální činitelé si poprvé začali připínat na klopu odznáčky s podobiznou vůdce...

Odstoupí Biden z voleb? Radil se s rodinou, rozhodující vliv má první dáma

1. července 2024  10:32

Americký prezident Joe Biden se v neděli setkal s velkou částí své rodiny ve venkovském sídle v...

Rozvodněné řeky, zatopené domy i tábory. Bez proudu jsou tisíce odběratelů

1. července 2024  6:56,  aktualizováno  10:28

Silné bouřky v neděli udeřily převážně ve východní polovině Čech, na Moravě a ve Slezsku. Na 15...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 7,85
  • Průměrná čtenost 483x
Vychodil jsem ZŠ Boleslavova, která se pak přeměnila zvláštní školu, takže mohu směle prohlásit, že jsem vychodil budoucí zvláštní školu. Pak jsem chodil na Gymnázium Ohradní, do kterého mě nahnali rodiče (asi proto, abych nechodil do gymnázia Na Vítězné pláni s takovými živly, jako je Pavlíček s Kocábem, ale mohl do školy chodit s takovými případy jako je Tomáš Vorel, Mirek Kušiak, David Vávra a Eva Holubová) a marně se pokoušel o studium na Matematicko-fyzikální fakultě UK. Od roku 1989 jsem žákem svámího Mahéšvaránandy a cvičím Jógu. Profesně se cítím programátorem. Kromě toho jsem hinduistický a ekologický sluníčkář.

Seznam rubrik