Velkolepý projekt začíná (1)
Jako první jsem si vybrala recept na "české vdolečky" ze strany 260. Mohla jsem vybírat mezi vdolky Bavorskými, nebo Českými. Liší se zásadně. Zazobané německé vdolečky se úplně jinak zpracovávají. Jejich těsto se válí a vykrajuje, zato vdolky české se uždibují a válí do bochánků, které se následně splácnou.
Nejzajímavější na tom bylo nejspíš to, že to je první kapitola z příběhu o mladé studentce, která se snaží dokázat něco, co jí vysoce převyšuje a sama ještě ani neví, jak to celé dopadne.
Avšak jak víme, když se něco dělá s chutí a nadšením, není se čeho bát. Zde předkládám doslovný přepis receptu z kuchařky, podle kterého jsem tyto úžasné vdolky usmažila:
ČESKÉ VDOLEČKY
Prosátou mouku trochu osolíme, osladíme, přidáme citron. kůru, z droždí vykynutí kvásek, vlažné mléko s umíchaným žloutkem, rozehřátým máslem a vypracujeme z toho přiměřeně tuhé těsto a dáme je vykynouti. Z vykynutého těsta vykrájíme lžící stejné kousky, uděláme bochníčky a dáme kynouti na máslem potřený plech. Pak je rukou poněkud roztlačíme, v horké troubě rychle osušíme, načež je klademe do rozpáleného sádla neb převařeného másla a usmažíme je na obou stranách. Prochladlé je potíráme povidly neb zavařeninou, sypeme tvarohem a pokapeme hustou kyselou smetanou. Také můžeme vdolečky posypat strouhaným perníkem a cukrem. Takto usmažené vdolečky jsou pak kypré, tukem nejsou příliš nasáklé a jsou stravitelnější. Tuk po smažení jest úplně čistý, takže se může při příštím smažení opět upotřebiti.
Rozpočet pro 5-10 osob : 500g mouky (já jsem použila polohrubou), sůl, citr. kůra, 50g cukru (krystal), 40g másla, 3/8l mléka (dala jsem asi 320ml), 20g droždí (půlka), 1 žloutek, 120g sádla aneb převař. másla (použila jsem slunečnicový olej), 150g zavařeniny, 30g strouhaného tvarohu, 1/8l kyselé smetany (asi 1,5 kysané smetany)
Trošku mi dalo zabrat kynutí, poněvadž jsem netušila, jak dlouho se to má nechat. Nakonec jsem to dala do trouby a nechala na asi 50° trošku prohřát, protože nikde doma nemáme žádné teplé místo teď, když už nehřejí kamna.
Smažila jsem na slunečnicovém oleji a následně vdolky osušila papírovou utěrkou. Nasákla všechnu přebytečnou mastnotu a bylo to znát :) Olej se nepřepékal, takže jsem ho nalila do sklenice a mám ho schovaný na další smažení.
Zavařeninu jsem použila hruškovou a myslím že to byla super volba.
Všechny vdolky (asi 15) jsem vzala s sebou na Beltine a úspěšně jimi zacpala kušničky všem přítomným známým a kamarádům.
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/04/10741/w230/Bf421043.jpeg)
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/03/10741/w230/Bf418287.jpeg)
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/03/10741/w230/Bf418082.jpeg)
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/03/10741/w230/Bf417683.jpeg)
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/06/10741/w230/Bf128674.jpeg)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince
Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...
Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti
Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...
Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů
Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...
Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať
Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...
Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie
Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...
Bodali mačetou. V Británii odsoudili nejmladší vrahy za posledních 30 let
Britský soud uznal dva dvanáctileté chlapce vinnými z vraždy o sedm let staršího mladíka. Tomu...
Čas odejít do důchodu. Ruští politici se vysmívají Macronovi a Scholzovi
Ruští politici se vysmívají francouzského prezidentovi Emmanuelovi Macronovi a německému kancléři...
Prezident Pavel přiletěl do Rigy na summit východního křídla NATO
Český prezident Petr Pavel v pondělí přiletěl do lotyšského hlavního města Rigy. V úterý se zde...
KOMENTÁŘ: Poražení slaví víc než vítězové. Přitom by měli změnit přístup
Premium Třicet minut po vyhlášení výsledků evropských voleb panovalo ve štábu SPOLU nadšení, jako kdyby tři...
![Pronájem obchod a služby v Nymburce Nymburku, ul. Tyršova](//1gr.cz/u/free.gif)
Pronájem obchod a služby v Nymburce Nymburku, ul. Tyršova
Tyršova, Nymburk
13 000 Kč/měsíc
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3359x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz