Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
V ulicích Prahy jsem během včerejška potkávala lidi s pytli brambor, maminky nakládající své užitkové vozy po strop rýží a těstovinami, a také frontu od lékárny až na zastávku tramvaje. A vlastně jsme měla pro některé tak trochu pochopení. A to nejsem žádný „prepper“. Zároveň se mě ale zhostila úzkost. Mám taky dost fazolí? A co se bude dít se všemi těmi bramborami, až slečně ve špajzu naklíčí a ona je vyhodí? Kolik má asi pán dětí, že vykoupil všechno kuřecí?
V tu chvíli bylo jasno. Je třeba tohle šílenství trošku zchladit. A začít u sebe. I když - a to přiznám, já jsem včera běžela pro své oblíbené brambory na poslední chvíli do Holešovické tržnice, kterou chvíli po mém odchodu zavřeli. Je ale také pravda je, že už teď se bojím, jak těžko mi bude, až ty brambory, co jsem koupila, zplesniví.
U nás doma jsme svolali dvojčlennou schůzi krizového štábu a rozhodli se vytvořit ucelený dvoutýdenní jídelníček pro případnou karanténu. Nakoupíme, nebo doplníme zásoby jen toho, co víme, že opravdu sníme. I když budeme muset být zavření 14 dní doma, hlady trpět nebudeme a do té doby budeme nakupovat jako vždycky. Zkrátka normálně.
Vařím opravdu denně a protože jsem systematická, mám v podstatě vždy jasně naplánováno, co nakoupit a co z toho uvařit. Tak jsem si říkala, že to s vámi budu sdílet.
Tohle je náš rodinný jídelníček i se seznamem věcí, které potřebujeme na 14 dní případné karantény. Pokud se bojíte, že přestane fungovat rohlik, košík i itesco, že sousedka nebo bratr vám nebudou moci za dveřmi nechat nákup a že budete muset být opravdu úplně odříznutí, můžete se inspirovat.
Čtrnáctidenní jídelní plán jsme si vytvořili z toho, co rádi vaříme, co nám chutná, ale také z toho, co už doma je. Zároveň máme doma roční holčičku, takže nemám čas stát u plotny třikrát denně. Proto jsem některé z receptů naplánovala tak, že můžu dát část do mrazáku, nebo jíst druhý den; případně na sebe recepty navazují. Doma jsme sice tři, ale nákup jsem sepsala na rodinu o čtyřech lidech, aby byla nějaká rezerva.
Hlavní motivací k vytvoření tohoto „jídelníčku“ a nákupního seznamu byla vlastní zvědavost, kolik je vlastně potřeba potravin na dva týdny. A hlavně! Chci nabídnout inspiraci lidem, kteří vykupují rýži a těstoviny po tunách naprosto bez plánu a představy, co budou vařit.
Možná je v mém plánu zbytečně moc jídel, protože i my občas jíme jedno jídlo i tři dny za sebou k večeři, obědu a zase večeři. V tom případě můžu vždycky zbytky dát do mrazáku a vystačím klidně ještě o pár dní déle. V nákupním seznamu určitě také sem tam něco chybí, takže pokud nějakou takovou chybu objevíte, dejte mi vědět v komentářích a jí to opravím.
Věřím, že mnoha lidem konkrétní nápady přijdou vhod. Protože kdy naposledy jste měli doma celý měsíc děti od rána do večera, kdy naposledy jste ve všední den doma obědvali i s manželem? Na víkend to možná máte nacvičené, na týden na chalupě také, ale na 14 dnů...? Inspirujte se a inspirujte i mě! Ráda si vaše nápady a praktické rady přečtu v komentářích.
snídaně | příprava | oběd | příprava | večeře | |
1 | |||||
2 | toasty | ||||
3 | vločky | ||||
4 | omeleta | ||||
5 | |||||
6 | chléb | ||||
7 | |||||
8 | |||||
9 | |||||
10 | toasty | ||||
11 | |||||
12 | |||||
13 | perník | bramboračka | |||
14 | kroupoto |
Nákupní seznam:
Zelenina: cibule 2 kg, česnek 3 hlavy, zelí kysané max. 4x, brambory max. 10 kg, houby sušené, petržel 8 ks, celer 3 větší bulvy, mrkev 4 kg, červená řepa 3 bulvy (ideálně už vařená loupaná)
Mražené: špenát 2x, brokolice, směs různých druhů zeleniny 3x, směs polévkové zeleniny 1x, hrášek 1x, ryba nebo filé pro 4 osoby dle nabídky, slepice 1x
Konzervované: rajčata v konzervě loupaná krájená 8x, v celku loupaná 2x, protlak 2x, pečené papriky sterilované, nutella 2x, marmelády 4x, ančovičky 1x, artyčoky v oleji 1x, žampiony, olivy 1x
Trvanlivé: fazole sušené 2x, kroupy 1x, rybičky v oleji 2x, kukuřičná polenta 1x, máslo 3x, couscous 2x, kakao nebo granko 2x, vločky 1x, cukr 4x, strouhanka 1x případně se dá udělat, kyselé okurky 2x, kečup 1x, olej rostlinný 3x, olivový 1x, toastový chléb 2x, chléb trvanlivý 2x, těstoviny 4x, mouka hladká 4x, polohrubá 1x, pohanková mouka 1x, tortilly 2x, droždí sušené 6x, rýže 2 kg, čočka 1 kg, cizrna 1 kg, nudle rýžové, houskové knedlíky v prášku 4x, želatina 1x
Mléčné: Trvanlivé mléko UHT 10x, tvaroh 3x, smetana na vaření UHT 3x, sýr tvrdý krájený i vcelku 4x 250 gramů, parmezán 1x balení, máslo 4x, mozzarella, zakysaná smetana
Vejce: 30ks
Maso: uzené maso vakuované 2x, klobásy 6ks, kuřecí maso s kostí 1kg (dvě balení), mleté maso směs 0,5kg 2x, hovězí kosti a žebra na polévku, vepřové maso 0,6kg, šunka z pultu 4x 200 gramů, anglická slanina 200 gramů, špek nebo jakákoliv vakuovaná slanina
Koření: Sůl 1x balení, pepř mletý nebo vcelku 2 balení, paprika mletá sladká 2 balení, indické koření (garam masala, pískavice, kurkuma, kardamom atp.), majoránka 3 balení, oregano 1x, bazalka sušená 1x, jedlá soda 5x, kypřící prášek 5x
Svačinky: dle chuti, věku a rozpočtu
A to je opravdu vše. Není třeba naložit pět kartonů mlék, 10 balení kuřecích stehen, ani 40 kilo rýže. Jen je třeba se zamyslet, co už doma máte, co všechno můžete vařit ve větším množství a mrazit a taky co budete ochotní v karanténě doopravdy jíst. Jo, a zeptejte se taky babi, jestli má plán, rozumnej.
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Anna; Grosmanová
Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!
Další články autora |
Obří výpadek elektřiny ochromil velkou část Česka. Energetici řekli příčinu
Sledujeme online Velkou část Česka včetně Prahy a dalších velkých měst postihl masivní výpadek proudu. Bez elektřiny...
Plovoucí bary a „nepřevratitelný“ raft. Na Vltavě kvete zvláštní vodácký byznys
Je deset hodin ráno a na jezu v Herbertově, dva kilometry po Vltavě od Vyššího Brodu na jihu Čech a...
Proslavily ji šaty z minerálky. Topmodelka z ikonické reklamy se vrátila do Varů
Michael Douglas, Dakota Johnson, Peter Sarsgaard. Celá řada hvězd a celebrit ozdobila letošní...
OBRAZEM: Stano odhalil Bartoškův poslední portrét. Dakota si napravila reputaci
Jak naposledy zvěčnil renomovaný fotograf Tono Stano Jiřího Bartošku, se můžete jít podívat do...
Čečenský princ. Kadyrov oženil 17letého syna, k velkolepé svatbě blahopřál i Putin
Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov dál připravuje syna Adama na převzetí moci. Jeho sedmnáctiletý...
ZAHRANIČNÍ GLOSÁŘ: Vzepětí „lůzrů“, hypnózou k prsům a zákaz prostitutek
V Británii dál skomírají tradiční strany, zelení ale vytáhli eso. Ve Francii se hlásí o slovo...
Víc peněz na obranu? Nikdy, řekla Konečná. Rusáky tu znovu nechci, prohlásil Vondra
Europoslanci se v pořadu České zájmy na CNN Prima NEWS přeli ohledně návrhu na snížení emisí do...
Beskydy očekávají extrémní deště, poblíž Fulneku raději evakuovali dětský tábor
Dlouhá a možná i bezesná noc čeká obyvatele části Moravskoslezského kraje. Meteorologové vydali...
Evropa nikdy neopustí Ukrajinu, budeme bojovat do poslední minuty, řekl Macron
Evropa nikdy neopustí Ukrajinu, řekl v úterý podle agentury Reuters v projevu v britském parlamentu...

Krásné vlasy každý den? S multifunkčními pomocníky to zvládnete snadno
Každá z nás touží po krásných, zdravých a upravených vlasech, ale jen málokdy máme čas věnovat se jim se stejnou péčí, jakou by dostaly v salonu....
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3374x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz