„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

Proč plán pomáhá?

S manželem strašně rádi vaříme. Už od patnácti let, byly místem našeho společného setkávání většinou restaurace, společná kuchyň a nebo les, cestou někam na oběd. Jinak řečeno, jíst opravdu umíme a vždycky nás bavilo objevovat nová jídla. Problém ale nastal, když jsem s naší první holčičkou zůstala sama na mateřské, z vaření se stala povinnost a i mně, docela každodenní vaření začalo vyčerpávat. Největší strach jsem měla z toho, že se mi zošklivuje moje největší vášeň.

Časem se ukázalo, že největší demotivací k vaření, se mi stal strach z toho, že nevím „Co sakra mám zas vařit?“. Krom toho mi vadilo, že když vařím, nemám čas se věnovat malé. Sedli jsme tedy k počítači a sepsali seznam všech jídel, která máme rádi a umíme vařit. Sešlo se jich okolo sto padesáti. A jak jsme tak psali a psali, vznikl ještě jeden seznam. Seznam jídel, která bychom se strašně rádi vařit naučili.

Vždycky když plánuji nákup na další týden otevřu si oba seznamy a vyberu, co budeme ten týden jíst. Plánuji na 5, max. 6 dní, o víkendech jezdíváme pryč, nebo jíme zbytky, případně jdeme do restaurace, na návštěvu. To teď sice úplně nehrozí, ale i tak plán na 5 dní královsky vystačí na sedm dní. Místo úporných hodin vymýšlení blbostí, mám seznam za deset minut hotový. Když se nemůžu rozhodnout mezi jídly, mrknu do lednice a spíže, na to, co už tam máme a přednost dám jídlům, na která není třeba nakupovat tolik surovin.

Jinak řečeno, jestli jste jako já, a řád vám do života vnáší klid, tady posílám pár vlaštovek s nápady na další týden. Jídla stejně tak, jako u minulého příspěvku (LINK) na sebe navazují a tak ještě více usnadňují jejich přípravu. Do vaření můžete také vždycky zapojit muže, nebo samotné děti.

1
2
3
4
5
6Zbytky

 

Autor: Anna; Grosmanová | pátek 20.3.2020 17:10 | karma článku: 17,97 | přečteno: 4533x

Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1308x | Diskuse | Ekonomika

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 923x | Diskuse | Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 16100x | Diskuse | Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2568x | Diskuse | Hobby

Anna; Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma: 19,57 | Přečteno: 2325x | Diskuse | Ona

Nejčtenější

Nesnesitelná fotka. Mrtvý pasažér z boeingu vykolejil i otrlého reportéra

16. července 2025

Seriál Kde je úcta k obětem? K pozůstalým? Snímky mrtvých cestujících ze sestřeleného letu MH17 vyvolaly...

Zemřel hrdina vítězného dokumentu z Varů, policie ho našla v rybníce u Prahy

13. července 2025  11:34,  aktualizováno  18:47

V rybníku v Ohrobci u Prahy našli svědci v neděli ráno mrtvého muže. Příčinu jeho smrti určí soudní...

Sucho na Orlíku. Hladina Vltavy je o deset metrů níž a odhalila starý jez, mlýn i bunkr

12. července 2025  6:02

Ve vodní nádrži Orlík je kvůli suchu až o deset metrů méně vody. Kvůli nedostatku vody ve Vltavě...

U Máchova jezera vyhořela oblíbená restaurace Bílý Kámen, škoda je 20 milionů

16. července 2025  7:44,  aktualizováno  15:11

U Máchova jezera v Doksech na Českolipsku vyhořela v noci na středu oblíbená restaurace Bílý Kámen....

Nové záběry tragédie na letišti v Bergamu. Muž se rozeběhl přímo do běžícího motoru

12. července 2025  19:48

Tragédie na mezinárodním letišti v italském Bergamu má nové, hrozivé detaily. Na sociálních sítích...

V areálu bývalé Poldi hoří. Hašení komplikuje narušená konstrukce budovy

18. července 2025  18:31,  aktualizováno  18:53

Hasiči zasahují v areálu bývalé Poldi v Kladně u požáru Zeolitu, tedy opuštěné továrny na výrobu...

Motorkář ujel policistům na ranvej letiště v Ruzyni a zastavil provoz. Zadrželi ho doma

18. července 2025  15:27,  aktualizováno  18:40

Zhruba tři hodiny policie pronásledovala v okolí Letiště Václava Havla motorkáře, který nereagoval...

V pražských Hlubočepích uniká plyn z kanalizace. Hasiči uzavřeli nejbližší okolí

18. července 2025  16:25,  aktualizováno  17:27

Hasiči ve spolupráci s plynaři a chemickou službou řeší v pražských Hlubočepích únik plynu z...

Policejní honička přes tři okresy. Řidič si dal pár piv a ujížděl stodevadesátkou

18. července 2025  16:52

Noční služba středočeských policistů nabrala dramatický spád, když se pokus o běžnou silniční...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3374x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.