„Co mám pořád vařit?“
Proč plán pomáhá?
S manželem strašně rádi vaříme. Už od patnácti let, byly místem našeho společného setkávání většinou restaurace, společná kuchyň a nebo les, cestou někam na oběd. Jinak řečeno, jíst opravdu umíme a vždycky nás bavilo objevovat nová jídla. Problém ale nastal, když jsem s naší první holčičkou zůstala sama na mateřské, z vaření se stala povinnost a i mně, docela každodenní vaření začalo vyčerpávat. Největší strach jsem měla z toho, že se mi zošklivuje moje největší vášeň.
Časem se ukázalo, že největší demotivací k vaření, se mi stal strach z toho, že nevím „Co sakra mám zas vařit?“. Krom toho mi vadilo, že když vařím, nemám čas se věnovat malé. Sedli jsme tedy k počítači a sepsali seznam všech jídel, která máme rádi a umíme vařit. Sešlo se jich okolo sto padesáti. A jak jsme tak psali a psali, vznikl ještě jeden seznam. Seznam jídel, která bychom se strašně rádi vařit naučili.
Vždycky když plánuji nákup na další týden otevřu si oba seznamy a vyberu, co budeme ten týden jíst. Plánuji na 5, max. 6 dní, o víkendech jezdíváme pryč, nebo jíme zbytky, případně jdeme do restaurace, na návštěvu. To teď sice úplně nehrozí, ale i tak plán na 5 dní královsky vystačí na sedm dní. Místo úporných hodin vymýšlení blbostí, mám seznam za deset minut hotový. Když se nemůžu rozhodnout mezi jídly, mrknu do lednice a spíže, na to, co už tam máme a přednost dám jídlům, na která není třeba nakupovat tolik surovin.
Jinak řečeno, jestli jste jako já, a řád vám do života vnáší klid, tady posílám pár vlaštovek s nápady na další týden. Jídla stejně tak, jako u minulého příspěvku (LINK) na sebe navazují a tak ještě více usnadňují jejich přípravu. Do vaření můžete také vždycky zapojit muže, nebo samotné děti.
1 | ||||
---|---|---|---|---|
2 | ||||
3 | ||||
4 | ||||
5 | ||||
6 | Zbytky |
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Anna; Grosmanová
Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!
Další články autora |
Nesnesitelná fotka. Mrtvý pasažér z boeingu vykolejil i otrlého reportéra
Seriál Kde je úcta k obětem? K pozůstalým? Snímky mrtvých cestujících ze sestřeleného letu MH17 vyvolaly...
Zemřel hrdina vítězného dokumentu z Varů, policie ho našla v rybníce u Prahy
V rybníku v Ohrobci u Prahy našli svědci v neděli ráno mrtvého muže. Příčinu jeho smrti určí soudní...
Sucho na Orlíku. Hladina Vltavy je o deset metrů níž a odhalila starý jez, mlýn i bunkr
Ve vodní nádrži Orlík je kvůli suchu až o deset metrů méně vody. Kvůli nedostatku vody ve Vltavě...
U Máchova jezera vyhořela oblíbená restaurace Bílý Kámen, škoda je 20 milionů
U Máchova jezera v Doksech na Českolipsku vyhořela v noci na středu oblíbená restaurace Bílý Kámen....
Nové záběry tragédie na letišti v Bergamu. Muž se rozeběhl přímo do běžícího motoru
Tragédie na mezinárodním letišti v italském Bergamu má nové, hrozivé detaily. Na sociálních sítích...
V areálu bývalé Poldi hoří. Hašení komplikuje narušená konstrukce budovy
Hasiči zasahují v areálu bývalé Poldi v Kladně u požáru Zeolitu, tedy opuštěné továrny na výrobu...
Motorkář ujel policistům na ranvej letiště v Ruzyni a zastavil provoz. Zadrželi ho doma
Zhruba tři hodiny policie pronásledovala v okolí Letiště Václava Havla motorkáře, který nereagoval...
V pražských Hlubočepích uniká plyn z kanalizace. Hasiči uzavřeli nejbližší okolí
Hasiči ve spolupráci s plynaři a chemickou službou řeší v pražských Hlubočepích únik plynu z...
Policejní honička přes tři okresy. Řidič si dal pár piv a ujížděl stodevadesátkou
Noční služba středočeských policistů nabrala dramatický spád, když se pokus o běžnou silniční...

Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3374x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz