Palmy nad Seinou

Kde by se tam vzaly? Navezly je tam i s tunami písku, plážovými kabinami, slunečníky a haldami lehátek kamiony v rámci operace "Pařížská pláž" (Paris Plage). Od 20.července do 19. srpna tak nábřeží Seiny od základů změní svou tvář a dává Pařížanům i turistům iluzi, že moře není daleko. Chcete se osvěžit, zahrát si pétanque nebo si jen tak lenošit na plážovém lehátku? Tři kilometry pláže přímo v centru Paříže jsou tu pro vás.

Hodina aqua-gymnastiky Už pátým 5 rokem se Paříž od půlky července do půlky srpna převléká do plavek a nasazuje prázdninový výraz. Z počátku kroutili Pařížane pochybovačně hlavou, ale rychle si na tento letní doplněk zvykli. Jeho oblíbenost každým rokem stoupá a tak letos čítá Paříž hned pláže tři. První, nejstarší má již tradičně své sídlo v historickém centru mezi Louvrem a mostem Pont de Sully. Vybrat si zde můžete mezi písečnou pláží mezi mosty Notre Dame a Marie, travnatou naproti Pont de Change, popřípadě svou osušku nainstalovat na dřevěném pontonu naproti nejstaršímu pařížskému mostu Pont Neuf. Na své si tu přijdou i zastánci aktivního odpočinku. Dokážete si představit zápas plážového rugby před Staroměstskou radnicí? Že ne? V Paříži je to možné! Před hlavní radnicí (Hôtel de Ville) se hraje o stošest. Za druhou pláží se musíte vydat až k Port de la Gare. Rozprostírá se "na úpatí" Velké knihovny (Grande Bibliothèque) a je spíše intelektuaásky a kulturně založená. Můžete si zde půjčit knihy, přečíst noviny, popovídat si o kulturních aktualitách, připojit se na Internet prostřednictvím wi-fi nebo se aktivně zúčastnit workshopů, které vás zasvětí do základů výtvarného umění. A pokud se váš mozek začne přehřívat přemírou nově nabytých informací, schlaďte se v bazénu Josephiny Bakerové. Třetí pláž je vlastně téměř novorozeně a odbývá si letos svou premiéru. Najdete ji u parku La Vilette, který je zdařilou ukázkou pařížského urbanistického rozvoje. Z bývalych jatek zde vzniklo zábavné, kulturní a odpočinkové centrum. Kvílení porážných čuníků nahradil křik dětí a čeká tu na vás rozmanité vybavení pro vodní sporty: čluny, loďky, veslice, kanoe, kajaky i šlapadla.
A jak je to na pařížských plážích s koupáním? Ačkoliv před mnoha a mnoha lety prohlásil Jacques Chirac při svém zvolení pařížským starostou, že čistota Seiny je jednou z jeho priorit, koupání v ní bych vám opravdu nedoporučovala. Už proto, že výše zmíněný bývalý starosta slíbil na důkaz pravdivosti svých slov se do konce svého volebního období v Seině vykoupat, avšak v jejích vodách ho nikdy nikdo neviděl! Soucasný starosta Bertrand Delanoe je mnohem pragmatičtější a raději nechal nainstalovat u Seiny bazén. Ráno a večer si v něm můžete zacvičit aqua-gymnastiku, pokud disponujete jistou dvkou exhibicionismu. V koupací čepici (která je povinná) to totiž ne každému sluší a zvědavců je kolem bazénu vždycky plno. Po zbytek dne v něm skotačí junioři do 12 let.

Pokud jste již překročili tuto věkovou hranici a přesto se chcete predvést v nových plavkách, zvolte raději lehátka. Vyzbrojte se trpělivostí, protože zájemců je obvykle více než lehátek. Po ulovení kořisti si pak můžete v klidu vychutnat závistivé pohledy kolemjdoucích, kteří by nejraději zaujali vaše místo, aby se mohli ve vodorovné pozici pohodlně slunit. Milovníci nudismu budou pravděpodobne zklamáni. Na pařížských plážích pro ně není vymezen žádny prostor. Navzdory některým rozšířeným mýtům o francouzském volnomyšlenkářství preferují Parřížané decentnost. Každé odhalené ňadro či zadnice zavání problémy. Proto nechcete-li být odhaleni strážci městského pořádku,  ponechte svá intimní místa raději zahalena.  O vaše rozptýlení se po celý den stará spousta pouličních umělců - od klaunů, mimů, přes hráče na kytaru až po nejrůznější zpěváky a tanečníky. Otevřeno je od 8 hodin ráno do půlnoci, takže pokud jste se rozhodli strávit na pláži celý den, vybavte se raději špunty do uší. Nadměrná dávka pouliční zábavy by vám přece jen mohla lézt na nervy. Počítejte také s tím, že na pláži rozhodně nebudete sami. Pařížané i turisti se mísi v neposedném davu, který se valí po proudu Seiny, tak proti němu. Vyznavači rychlopřesunů na kolečkových bruslích, cyklisti, koloběžkáři a chodci se dělí o nábrřeží tak, že občas přemýšlíte, jak je možné, že nedochází k pravidelným karambolům. Jak jsem se už zmínila, voda není právě azurová, ale pohled na elegantní pařížskou architekturu a slunce odrážející se od bílého kamene budov prodchnutých historií,  je jedinečný... Palmy dodávají břehům Seiny exotický nádech a jemný písek svádí k hrátkám jak děti, tak dospělé. Zatímco ratolesti staví hrady a plácají bábovičky, obdivují pirátskou loď či skotačí na obrovské trampolíně, jejich rodiče si krátí chvilku partičkou pétanque. Hrací koule jsou k pronajmutí na místě, takže k dokonalosti už chybí jen dobře naředěný pastis.
Při západu slunce si nenechte ujít piknik.Usaďte se na místě s pěkným výhledem, například na ostrově svatého Ludvíka (Ile Saint Louis), zaposlouchejte se do zvuků bubínků či kytar, rozprostřete kostkovaný ubrus, vybalte lahvinku vína a pusťte se do hodování. V takové atmosféře chutná bageta se silně aromatickým sýrem, grilované kuřátko či rajčatový salát s čerstvou petrželkou ještě líp než obvykle.   

Autor: Lenka Girard | úterý 31.7.2007 11:44 | karma článku: 12,02 | přečteno: 2927x
  • Další články autora

Lenka Girard

Pařížské vánoce

21.12.2009 v 15:36 | Karma: 24,00

Lenka Girard

Léto budiž pochváleno

6.5.2008 v 20:07 | Karma: 13,78