Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

První roadtrip elektrickým autem

Nemám auto. Nepotřebuju ho. Ale zbožňuju roadtripy a rád si auto vypůjčím. V Praze, v Indonésii, nebo třeba USA. Obvykle s benzínovým nebo dieslovým motorem, dříve i s pohonem na zemní plyn. A teď poprvé elektrika. A rovnou Tesla.

Je to už třináct let, co jsem poprvé, na Ženevském autosalonu, řídil elektrické auto. Nissan Leaf, a pak tragické Tata Nano, s dojezdem několi desítek kilometrů. Auto rozhodně nepoužitelné na cesty po EU nebo USA, ale asi už i tehdy použitelné na cesty z periferie do centra do práce. Proč ne, ale pro mě ne.

Doba se změnila a já jsem začal tušit, že to jednou přijde. Že se, dříve nebo později, dostanu k elektrickému autu z půjčovny, které bude za podobnou cenu, jako tradiční auta na „dinosauří džus“. Teď se to povedlo, letíme do Texasu, přímo do hlavního města Austinu.

Na první pohled to zní nesmyslně, ale možná za to může seriál Dallas. Texas vnímáme jako centrum amerického ropného průmyslu, a zrovna tady určitě elektrice pšenka nepokvete. Ale ono je to překvapivě jinak. Nikde, ani v Evropě (už jsem pravda dlouho nebyl v Norsku), ani v Americe, jsme neviděli na silnicích tolik aut značky Tesla jako v okolí Austinu a San Antonia.

Mohlo za to několik věcí. Zaprvé se tady Tesla vyrábí, je tady jedna z tzv. Gigafactory, zadruhé se Tesly navzájem přitahují. Tedy, sjíždějí se na dobíječky, Superchargery. Takže jako majitel, v našem případě uživatel, vozu Tesla potkáváte jiné Tesly, a týká se to i zatím málo rozšířených Supertrucků. Těch jsme viděli za týden osm, v době, kdy jich bylo vyrobeno jen přes tři tisíce.

Od návratu z Texasu jsem se o elektrická auta v USA, ale i v Evropě, začal více zajímat, a zavzpomínal jsem na dřevní doby provozu auta na zemní plyn u nás. Malý dojezd, komplikované doplňování paliva/nabíjení, složité placení. K provozu elektrického auta na dlouhé tratě u nás potřebujete spoustu čipů, aplikací nebo dokonce smluv, abyste mohli využívat různé dobíjecí sítě v různých zemích. Jestli je situace lepší, vyveďte mě prosím z omylu v komentářích.

S Teslou z půjčovny v Americe nemusíte řešit nic. Jasně, můžete (jednoduše) používat pouze nabíječky – rychlé Superchagery nebo pomalejší Destination chargery od Tesly. Ale těch je, minimálně v Texasu a Louisianě, dostatek.

Měli jsme Teslu 3 s menší verzí baterky, jaký dojezd jsme měli papírově je asi jedno, reálný dálniční dojezd byl asi 300 kilometrů. To znamená, že jsme si u každého nabíjení naplánovali, kde budeme nabíjet příště. Obvykle to nebyla větší zajížďka než kilometr od dálnice. Protože ale na amerických dálnicích nejsou benzínky, musí z dálnice pro benzín (pití, sváču, oběd, večeři, na WC) sjíždět i „normální“ auta.

Nabíjelo se obvykle 25-30 minut, někdy i méně, pokud jsme nabíjeli třeba z 10% na 80%. Těch 25-30 minut je ale konečných. Přestanete nabíjet, vytáhnete kabel a jedete. Zastávka u normální benzínky je trochu jiná. Přijdete, tankujete, jdete zaplatit, projdete si obchod, možná přeparkujete od stojanu na parkoviště, skočíte si na WC a jedete. Na dálkové trase 15-20 minut. Pokud máte v autě kuřáka, možná i víc.

S Teslou je to podobné, jen v jiném pořadí. Přijedete ke stojanu, zapojíte auto, mrknete jak dlouho bude dobíjení trvat a jdete se zabavit. Podle toho, kde zrovna jste. Obvykle, bohužel ne vždy, jsou Superchargery na dobrých místech – u benzínky, na parkovišti obchoďáku, u nějakých obchodů. Skočíte si na WC, koupíte pití, sváču, vrátíte se k autu, máte 80%, což vám do další zastávky po dvou-třech hodinách jízdy stačí, vytáhnete kabel a jedete. Neplatíte, nestojíte ve frontě u kasy ani na stojan. Je jich dost.

Neplatíte je trošku nadsazené. Samozřejmě platíte, ale až v půjčovně na konci. Obvykle jsme za jedno nabití platili 10-15 dolarů (na 300 kilometrů), takže kolem koruny, koruny třicet za kilometr.

Samotný provoz auta má svá pro a proti. Líbil se nám přední kufr, jen se do něj špatně vstupuje – musíte si ho otevřít z centrálního displeje. Stejně tak přihrádka spolujezce nemá žádnou páčku, otevírá se z displeje. Z toho se ovládají i stěrače a v novějších Teslách i řazení. Ano, my jsme ještě měli „řazení“ (D-N-R) na páčce za volantem, to už teď taky bude odpadat. Prostě z auta zůstane jen volant (i blinkry se z páčky stěhují na věnec volantu) a display.

Na druhou stranu má Tesla nejlepší, tj. nejlépe ovladatelný a nejpřehlednější display, jaký jsem v autě viděl. Po nějakých dvou-třech dnech už jsme věděli, co kde hledat a jak se co nastavuje, a zvládal to i řidič.

Auto se řídí velmi příjemně, prostě to jede a vlastně jsme se ani neomezovali se spotřebou na dálnici, jen několikrát jsme zápasili s dojezdem, kdy nám auto ukazovalo, že při příjezdu k nabíječce budeme mít dojezd jen pár kilometrů, a tak jsme raději jeli úsporněji, kdyby třeba přišla objížďka.

Kromě občasného šumění větru kolem oken, kdy jsem pořád kontroloval, jestli mám zavřená okna, jsem nepozoroval žádné mechanické problémy. Prostě sednete a jedete. Auto se nestartuje, prostě jede nebo nejede. Zastavíte, vystoupíte, konec. Otevřete, rozjedete se. Trochu zvláštní, za ta léta je člověk zvyklý na polohu „auto je zapnuté, ale není nastartované“.

Taková poloha je v Tesle taky. Pokud se totiž nerozjedete dostatečně svižně, musíte přiložit kartu (říkali jsme jí „šém“) na určené místo na středovém tunelu. Pak auto ožije. Kartou se auto i odemyká, nemá dálkové ovládání (vlastníci mají ovládání mobilem, my výpůjčnici pouze kartou). Auto se tak dost blbě hledá na parkovišti.

Zvláštní, ale velmi příjemné, je ovládání auta jedním pedálem. Brzdový pedál slouží v podstatě jen jako nouzové brždění. „Plynovým“ pedálem se rychlost přidává, ale i ubírá. Až do úplného zastavení.

Mimochodem, Tesla (a i další elektrická auta) nemá středový tunel vzadu. Je to celkem cool. Vepředu je zase spousta přihrádek, protože nikde nezavazí řadička (tam už se blíží i benzínová auta s automatickou převodovkou).

Za mě celkový dojem: „v pohodě, ale“. Chtělo by to ještě hustější síť, tak dvojnásobně. Dnes jsou nabíječky často tak, že k první dojedete např. se 40%. To je trošku brzo. Ale k další vám to ukazuje dojezd 3%. Trošku málo. Takže nabíjíte zbytečně často. Kdyby byla nabíječka ještě mezi nimi, bylo by to super. A kdyby Elon ještě potunil dojezd z 300 kilometrů na 500, nemáme se o čem bavit.

Třeba to příště vyzkoušíme po Evropě. Jen tedy musí nějaká půjčovna dát do placu elektrická auta za rozumný peníz. Zatím raději Tesly, u jiných značek se trochu bojím, že by i obyčejná česká cesta Praha-Split mohla být plná nečekaných překvapení. U Tesly se nám nikdy nestlo, že by byla nabíječka (stojan) mimo provoz. U jiných provozovatelů to bohužel, v USA i EU, bývá poměrně časté.

Autor: Aleš Gill | úterý 21.5.2024 8:00 | karma článku: 11,70 | přečteno: 349x
  • Další články autora

Aleš Gill

Neznámá místa 16: Největší benzínka na světě

Asi to znáte. Platíte na kase za benzín a říkáte číslo stojanu. Čtyři, šest, jedenáct. Říkali už jste ale někdy číslo vyšší než sto? Já tedy ne. Přesto několik takových benzínek existuje. V Texasu.

17.4.2024 v 8:14 | Karma: 17,01 | Přečteno: 575x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma: 16,64 | Přečteno: 564x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Neznámá místa 15: Hitlerův hrad

Podíváme se na místo, o kterém jste nejspíš nevěděli. Ani já jsem o něm nevěděl. Až při procházení objektem mi přišlo něco... jinak. Jako bych byl doma u Adolfa. A ono taky že jo. Poznaňský kulturák má dost zvláštní minulost.

5.3.2024 v 8:00 | Karma: 14,09 | Přečteno: 330x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Pamatujete mobily, které vydržely nabité 14 dní?

Pokud si ještě pamatujete tlačítkové mobilní telefony s černozeleným displejem a nabíječkou s podivnou koncovkou, která se nehodila vůbec k ničemu, asi si pamatujete, že jste ji nemuseli používat tak často, jako dnes.

22.2.2024 v 7:45 | Karma: 30,12 | Přečteno: 3437x | Diskuse| Společnost

Aleš Gill

Návod na... Safari v Keni (2/2)

V první části článku jsme se podívali na Masai Mara, Hells Gate, Crescent Island, jezero Nakuru a za nosorožci do Ol Pejety. Držte si klobouky, v tomhle článku se podíváme do za mě nejkrásnějšího parku v Africe.

1.2.2024 v 8:37 | Karma: 10,60 | Přečteno: 222x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Rusové poprvé nasadili novou houfnici. Malva pálí na charkovské frontě

3. června 2024  10:34

Rusko v bojích na Ukrajině zřejmě vůbec poprvé nasadilo svoji zbrusu novou houfnici 2S43 Malva....

U Eiffelovky leželo pět rakví. Francouzi padlí na Ukrajině, stálo na nich

3. června 2024  10:28

Zaměstnance nejznámější pařížské památky v sobotu ráno vyděsil podivný nález. U paty Eiffelovy věže...

Řehka glosuje armádní dění. Kritiku snesu, ale vím, kde bydlíte, uvedl video

3. června 2024  10:25

Náčelník Generálního štábu armády ČR Karel Řehka na sociální síti X nahrál video, které má sloužit...

Nerudová vstoupila do hnutí STAN. Čelí nechutné kampani, řekl Rakušan

3. června 2024  8:52,  aktualizováno  10:20

Danuše Nerudová vstoupila do Hnutí STAN. Vít Rakušan to oznámil na tiskové konferenci, která měla...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 246
  • Celková karma 15,11
  • Průměrná čtenost 1421x
Jsem potápěč. Pokud se ocitnu na břehu moře, neumím se tam jen tak válet. Ze břehu vypadá každé moře stejně, ale svět pod hladinou je pokaždé jiný. Přijdu si stále jako začátečník, a o začátcích s potápěním jsem napsal i knihu První krok pod hladinu.

Jsem pisálek. Baví mě psát. Baví mě psát o místech, o kterých moc lidí nepíše. Raději budu psát články o Pchjongjangu a Kábulu než o Dubrovníku a Bibione. Nejsem si jistý, jestli to po mně někoho baví i číst, ale stejně píšu. Třeba si to v důchodu po sobě jednou všechno přečtu a řeknu si: Dobrý.

Jsem rychlocestovatel. Raději nakouknu za týden do dvou zemí, než bych zůstával v jedné. Jet na pár hodin, na otočku, do Japonska, mi dává větší smysl, než do Japonska nejet vůbec.

Jsem řidič. Nerad se nechávám vozit, chci být pánem volantu nebo sedět na místě spolujezdce s mapou v ruce. Když chci vypnout, řídím. Tisíce kilometrů napříč Evropou nebo Amerikou.

Jsem optimalizátor. Umím si správně vybrat zavazadlo a pokud to není třeba, umím si odříct odbavené zavazadlo a užívat si svobodu s příručním batohem. Naopak, pokud se jede autem, není důvod si s sebou nevzít kousek domova, luxusu moderního světa - židli, chladicí box, nůž.

Jsem plánovač. Chci vědět, kam se jede, co se tam bude dělat, jíst, chci vidět mapu, šťourat se před cestou na internetu. Stejně to nakonec končí improvizací...

Jsem akční letenkář. Umím najít letenky levně, a umím se rychle rozhodnout, jestli za danou cenu a za daných podmínek chci nebo nechci letět.

Jsem extrémista. Raději pojedu do Iráku než do Španělska, raději pojedu do Severní Koreje než do té Jižní. Mám rád místa, kam nikdo nejezdí, mám rád otevřený prostor. Špicberky, Island, Saharu, Aralské jezero.

 

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky