Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O sekularismu aneb Šátková aféra na český způsob

Že bude epicentrem „střetu civilizací“ u nás jihočeský Lišov, čekal málokdo. Uvozovky proto, že zatím o nic velkého nejde, kvůli nošení náboženského symbolu není ze školy nikdo odejit, což by hrozilo třeba ve Francii. Spíše naopak, za učitelku v mateřské školce, vcelku čerstvě přestoupivší na islám, se postavilo jak vedení školy, tak i rodiče dětí, které Iva Špírková učí.

Nicméně ta (doufám) menšina protestních hlasů je docela hodně slyšet, resp. vidět v internetové sféře. Reportáž o učitelce, která se stala terčem odporu několika ukřičených odpůrců islámu či přísných sekularistů kvůli tomu, že před dětmi nosí muslimský šátek, vyvolala další vlnu zájmu. Otázka je, co lidem na tomto případu vadí. Je to jakékoli vnášení náboženství do sekulárních veřejných škol? Nebo jde konkrétně o islám, který je pro nás v ČR stále velkou neznámou, o níž jsme informováni čas od času v médiích zvláště v souvislosti s terorismem?

Co se týče sekularismu, tak ten si můžeme rozdělit na „přísný“ a „mírný“. První případ je Francie, která ve školách zakazuje okázale nosit jakékoli náboženské symboly. V tomto případě nejde o sekularismus jako neutralitu státu, ale o ideologii sekularismu, kdy nestačí, že stát nebude žádné náboženství programově podporovat, ale úplně jej z veřejné sféry vyloučí. Toto naráží na několik námitek. Jednak toto není úplně nestranné – křesťanská učitelka si může svůj decentní křížek schovat do výstřihu, židovský učitel nosí znak své náboženské příslušnosti schovaný za poklopcem. Muslimský hidžáb (ženský šátek) je však právě tím okázalým náboženským symbolem, který nás napadne jako první. Za další je takový přístup kontraproduktivní v tom smyslu, že pokud učitelce není dovoleno nosit šátek na škole veřejné, je pravděpodobné, že přestoupí na školu církevní, kde se může více odtrhnout od široké veřejnosti, případně k ní získat odpor. Při svém pobytu v Anglii jsem se s několika muslimkami na toto téma bavil. Dívky, podobně jako naše učitelka, která má za manžela ateistu, nejsou k nošení šátku nuceny, ten je naopak silnou součástí jejich identity. Myslím, že zákaz nošení šátku ve veřejných prostorách by je mnohem spíše přiměl stáhnout se do více uzavřené komunity, kde je silnější podhoubí pro radikalismus.

Česká republika je případem sekularismu mírného. Stát se nesmí vázat na žádné náboženské vyznání, to znamená, že ve školách nejsou u vchodu či na stěnách třídy kříže, den se nezačíná motlitbou. Nicméně rozlišuje se mezi školou jako institucí a příslušníky pedagogického sboru a žáky. Škola jako instituce žádné náboženství nepodporuje, výuka probíhá podle vzdělávacího programu určeného ministerstvem, odívání žáků i učitelů je však čistě na nich. Takováto „neutralita“ znamená prostor pro rozdílnost, pro náboženskou svobodu nejen v útrobách domova.

Neutralita v uvozovkách, protože i neutralita cíle, tedy to, že stát neprosazuje programově žádnou ideologii či náboženství, neznamená, řečeno s Johnem Rawlsem, neutralitu vlivu. To znamená, že stát stále prosazuje určité hodnoty, které dnes škatulkujeme pod názvem liberální demokracie – tolerance, smysl pro spravedlnost nebo i výchova k občanství. Stát tedy skrze své zaměstnance, tedy učitele, prosazuje své vidění světa, ať je islámský či liberální, neexistují stoprocentně neutrální osnovy. Základem státu liberálního je však prostor pro toleranci a pluralismus. A za jeho hranu Iva Špírková nošením šátku rozhodně nešla, protože dětem ve veřejné školce nepředkládala žádnou doktrínu, na kterou náš stát nesmí být navázán. Pouze svým odíváním ukazuje svou identitu. A to by v liberálním státě jakým ČR je, mělo být (a taky je) dovoleno.

To, že stát i přes jeho laickost má v kalendáři křesťanské svátky jako Vánoce, blížící se Velikonoce či Cyrila a Metoděje, odkazuje na křesťanskou tradici, kterou naše země i přes vysoké procento ateismu má. To je naprosto v pořádku, s tím nemám problém, to však také není důvod pro to, aby se volalo po zákazu nošení náboženského symbolu ve školce, pokud je učitelka ne křesťanka, ale muslimka. Křesťanské svátky tak řečeným sekularistům nevadí, holka s muslimským šátkem, jejíž pedagogické schopnosti rodiče chválí, ano. Měli by si tedy dát dohromady, jestli se za jejich sekularismem neskrývá pouze odpor k jednomu konkrétnímu náboženství. A pokud ne, tak nechť zví, že sekularismus není pouze jeho tvrdá francouzská forma, ale také ta mírná, která sice zapovídá prosazovat určité náboženství státu, nicméně jeho příslušníkům poskytuje prostor pro náboženskou svobodu, a to i ve veřejné oblasti. Těším se ošátkovanou zprávařku na ČT či podobně oděnou poslankyni. Bude podobný hukot? Dobrý večer.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Géryk | úterý 26.3.2013 22:17 | karma článku: 14,90 | přečteno: 943x
  • Další články autora

Jan Géryk

Nemít strach z kolektivity

O sebevědomé toleranci, klíčové roli obce a o tom, jak může oživení tradičních kolektivních identifikací napomoci dobrému sousedství v kontextu současné migrační krize.

20.9.2015 v 21:19 | Karma: 7,12 | Přečteno: 515x | Diskuse| Osobní

Jan Géryk

Těžko na cvičišti

V rámci vyhlídky na možnou vlnu uprchlíků lze se zájmem sledovat, jak se česká společnost začíná připravovat na případný střet civilizací.

1.7.2015 v 22:32 | Karma: 10,32 | Přečteno: 911x | Diskuse| Politika

Jan Géryk

Obhajoba speciálního a praktického školství

Miloš Zeman v minulém týdnu opět pobouřil veřejnost svým výrokem, tentokrát se dotknul tématu inkluzivního vzdělávání. Zemanovo vyjádření míchalo jablka s hruškami – zaznělo na návštěvě rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí, což si posluchač mohl spojit s tím, že naráží na problematiku tělesně postižených. Na druhé straně použitá slova jako „etnická skupina“ či „multikulturalismus“ mohla evokovat to, že cílí na vzdělávání romských dětí. V závěru podpořil existenci praktických tříd (či škol). Nicméně předcházejícím obsahem svého vyjádření udělal pro tyto školy bohužel spíše medvědí službu.

17.1.2015 v 21:19 | Karma: 32,47 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Společnost

Jan Géryk

Proti násilí mantrou svobody projevu?

Po útoku několika islámských radikálů na redakci francouzského satirického časopisu se s uctěním památky obětí spojilo odsouzení tohoto vražedného činu s voláním za svobodu projevu. Byť je to s ohledem na terč útoku pochopitelné, je otázka, zda je právě důraz na neomezenou svobodu projevu/slova nejlepší prostředek k obraně před násilím plynoucího z nevyzpytatelného světa střetu kultur.

9.1.2015 v 23:09 | Karma: 13,10 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Jan Géryk

Co chtít (reálně) od prezidenta... a demokracie?

Ve videopozvánce na dnešní již skončenou akci s názvem „Chci si s Vámi promluvit, pane prezidente“ organizátoři akce vyčítají Miloši Zemanovi především to, že národ nespojuje, ale rozděluje, a tím porušuje slib, který dal občanům. Přijde mi chybné kvůli tomuto vyzývat někoho k odstoupení, stejně jako bylo chybné ze strany prezidenta Zemana něco takového slibovat.

17.11.2014 v 22:16 | Karma: 10,73 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1036x
Student, amatérský divadelník, občasný lenoch, maloměšťák, co si už potykal s Prahou.