Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co chtít (reálně) od prezidenta... a demokracie?

Ve videopozvánce na dnešní již skončenou akci s názvem „Chci si s Vámi promluvit, pane prezidente“ organizátoři akce vyčítají Miloši Zemanovi především to, že národ nespojuje, ale rozděluje, a tím porušuje slib, který dal občanům. Přijde mi chybné kvůli tomuto vyzývat někoho k odstoupení, stejně jako bylo chybné ze strany prezidenta Zemana něco takového slibovat.

Již prezidentská kampaň byla plná slibů o tom, jak se kandidáti stanou „prezidenty všech občanů“, i straničtí kandidáti se prezentovali jako nadstraničtí sjednotitelé, jako svého druhu budoucí samozvané symboly. 25 let od listopadu 89, kdy je naše demokracie přes všechny své nedostatky zavedená, je však těžké stát se symbolem-sjednotitelem – a není to ani vhodné.

Situace v roce 1989 byla jiná. Vypůjčíme-li si slova politického teoretika Ernesta Laclaua, ztratil komunistický režim svůj konkrétní význam a byl ztělesněním útlaku obecně, překážky jako takové. „Jelikož byl režim chápán jako symbol útlaku obecně, všechny utlačované skupiny ve společnosti žijí na chvíli v iluzi, že všechny nenaplněné požadavky (...) budou naplněny.“ V takovém případě je na místě vtělení opozice proti útlaku jako takovému v osobě disidentského prezidenta Václava Havla s jeho ideou „života v pravdě“.

Pro zavedenou demokracii je však typické to, že existuje jistá mezera mezi formou jejích institucí a obsahem, kterým je tato forma vyplněna. Podle Laclaua je důležité to, aby bylo možné obsah měnit, aby žádný obsah s formou nadobro nesplynul: „jestli je demokracie natolik spojena se substantivním obsahem, vytratí se jakákoli možnost hegemonické reartikulace.“ Zemanovy výroky během návštěvy Číny vyvolaly oprávněný politický nesouhlas, ale pokládat je za zpronevěření se funkci prezidenta nepovažuji za šťastné. To by vedlo právě k nucenému srůstání formy a obsahu, k situaci, že určujícím obsahem formy prezidentské funkce musí být například podpora tibetské exilové vlády apod.

Přímá volba prezidenta ve spojení s naší tradicí silně názorově vyhraněných prezidentů ke sjednocení národa povede jen velmi těžko. Je důležité si uvědomit, že v době, kdy není v dohledu zhroucení režimu samotného, bude boj o prezidentskou funkci bojem politickým, nikoli morálním. A tedy, že i prezident bude politik, nikoli morální lídr. Zmíněná videopozvánka si však představuje opak: „Nenaplňujete úřad prezidenta obsahem, který má z popisu funkce mít. (...) Nepěstujete morální hodnoty národa a nechráníte naši čest.“ Jistě, bylo by pěkné, kdyby se morálně, ne však moralisticky!, prezentoval, avšak politik vždy znamená straník (ve smyslu názorového stranění) a stranění vždy znamená rozdělování. A buďme za toto stranění rádi, neboť to dělá demokracii živou.

A to je důležité i ve vztahu k odkazu Václava Havla. Moralizace v tomto smyslu znamená stavění jeho osoby nad politiku, jeho ztotožnění se zdánlivě bezrozporným pojmem „lidských práv“. Václav Bělohradský správně upozorňuje na to, že tzv. havlismus „škrtá to, co jedině dělá nějaké ideové dědictví ‚živé‘ – jeho rozpory.“ Proto je třeba podle Bělohradského nutné oživovat to, co je v Havlově odkazu kontroverzní a politicky konfliktní, například jeho odpor k vývoji globalizovaného kapitalismu.

Tak je tomu například i v USA s osobou Martina Luthera Kinga, kdy se konzervativní interpretace jeho myšlenek zužuje na několik nerozporných vět o mezirasovém soužití a zapomíná se na palčivější stránky jeho díla, například ztotožnění rasových problémů s třídními. I u Václava Havla bychom si měli dávat pozor, abychom z něj nevytvářeli prázdný symbol, v čemž mu právě jeho velcí podporovatelé dělají medvědí službu. Vtažení do debaty, ne, jak vtipně poznamenávají Bělohradský či Jaroslav Fiala, „redukce na papundeklové metafyzické řeči vhodné pro Forum 2000“, to je přínos pro zdravý demokratický konflikt.

Demokratický konflikt spočívá především v politické kritice současného stavu, nikoli v morálním a politickém disentu. Disent, na rozdíl od politické kritiky, podle Bělohradského přichází se substanciálním, ne formálním, pojetím reprezentace. To pak vede k tomu, že tzv. „morální elita“ lamentuje nad tím, když je zvolen zástupce „lumpendemokracie“, což podle této elity „je jen dokladem morální zaostalosti celé společnosti“ (viz opět videopozvánka: „Ale co chceš jako tady s tím národem, jako dyť tady všichni docela obstojně chlastaj...“).

I podobné postoje bohužel přispívají k depolitizaci konfliktu a k tomu, že se na místo tvorby se střídajícími vládami se střídajících politik zaměřujeme na tvorbu statické sjednocující politické morality, která je však v demokracii spíše bojem s větrnými mlýny. Nehledě na to, že překotná moralizace „červené karty“ vede až k nabourání samotné památky 17. listopadu, kdy při dnešním odhalování pamětní desky na Albertově vyzněl do prázdna nejen projev Zemanův, ale i třeba projev rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy...

Autor: Jan Géryk | pondělí 17.11.2014 22:16 | karma článku: 10,73 | přečteno: 519x
  • Další články autora

Jan Géryk

Nemít strach z kolektivity

O sebevědomé toleranci, klíčové roli obce a o tom, jak může oživení tradičních kolektivních identifikací napomoci dobrému sousedství v kontextu současné migrační krize.

20.9.2015 v 21:19 | Karma: 7,12 | Přečteno: 515x | Diskuse| Osobní

Jan Géryk

Těžko na cvičišti

V rámci vyhlídky na možnou vlnu uprchlíků lze se zájmem sledovat, jak se česká společnost začíná připravovat na případný střet civilizací.

1.7.2015 v 22:32 | Karma: 10,32 | Přečteno: 911x | Diskuse| Politika

Jan Géryk

Obhajoba speciálního a praktického školství

Miloš Zeman v minulém týdnu opět pobouřil veřejnost svým výrokem, tentokrát se dotknul tématu inkluzivního vzdělávání. Zemanovo vyjádření míchalo jablka s hruškami – zaznělo na návštěvě rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí, což si posluchač mohl spojit s tím, že naráží na problematiku tělesně postižených. Na druhé straně použitá slova jako „etnická skupina“ či „multikulturalismus“ mohla evokovat to, že cílí na vzdělávání romských dětí. V závěru podpořil existenci praktických tříd (či škol). Nicméně předcházejícím obsahem svého vyjádření udělal pro tyto školy bohužel spíše medvědí službu.

17.1.2015 v 21:19 | Karma: 32,47 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Společnost

Jan Géryk

Proti násilí mantrou svobody projevu?

Po útoku několika islámských radikálů na redakci francouzského satirického časopisu se s uctěním památky obětí spojilo odsouzení tohoto vražedného činu s voláním za svobodu projevu. Byť je to s ohledem na terč útoku pochopitelné, je otázka, zda je právě důraz na neomezenou svobodu projevu/slova nejlepší prostředek k obraně před násilím plynoucího z nevyzpytatelného světa střetu kultur.

9.1.2015 v 23:09 | Karma: 13,10 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Jan Géryk

Co stojí za těmi ani ne 20%?

Lze usoudit, že kdyby Sparta a Slavie hrály důležité utkání o titul, přišlo by více diváků, než kdyby stejné týmy tvrdily, že jde o přátelák nebo nějaké charitativní utkání. Totéž platí i o volbách, více příznivců přijde tehdy, pokud strany dané volby přirovnají k finálovému zápasu. Aura finále pak přiláká především ty fanoušky, kteří nejsou skalními, ale fandí právě tehdy, když o něco jde.

27.5.2014 v 9:42 | Karma: 10,68 | Přečteno: 480x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:50

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Prezident Pavel přijme ministra Válka. Budou mluvit o koncepci zdravotnictví

30. dubna 2024  13:34

Prezident Petr Pavel přijme ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce mu představit...

Po honičce a schovávané na půdě našli policisté u řidiče doma pěstírny konopí

30. dubna 2024  13:32

Řidič, který bez řidičáku ujížděl policistům v Hradci Králové polem a hlídka ho poté našla na půdě...

Zostřená bezpečnost bude v Česku kvůli MS do konce září, oznámil Rakušan

30. dubna 2024  13:30

Od konce dubna do 30. září budou v Česku posílená bezpečnostní opatření kvůli mistrovství světa v...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1036x
Student, amatérský divadelník, občasný lenoch, maloměšťák, co si už potykal s Prahou.