Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

K údajné levicovosti nacismu

Občas přímo v blozích a často v diskuzích tady na idnes se setkávám s označením nacismu jako krajně levicového směru. Nechci to označovat za nešvar, vlastně ani za omyl, spíše za jev či jednostranný pohled. Ono je totiž, ne-li logické, tak alespoň pochopitelné, umísťovat tak zločinný režim na druhou stranu spektra, než se nacházím, čili pravice ani levice s ním nechce mít mnoho společného.

Než přejdu k podrobnějšímu zamyšlení, je třeba připomenout jednu, doufám, samozřejmou věc. Zabíjení lidí, koncentrační tábory, to nejsou věci, které patří na spektrum levice-pravice. Likvidace politických odpůrců je pouze extremistická bez dalších přívlastků. V tomto ohledu byl nacismus pouze extrémní, ne extrémně levicový/pravicový. To je základ.

V následující argumentaci pak vyjdu z toho, že se snažím polemizovat s výrokem, že nacismus je krajně levicový, resp. hlavním cílem není potvrdit tvrzení, že je krajně pravicový, ale vyvrátit tvrzení, že je krajně levicový. Zde lze začít u pojmů rovnost/nerovnost. Konzervativním, tedy pravicovým, názorem je, že ve společnosti existuje přirozená nerovnost. Jenže konzervativec uzná, že tuto nerovnost, může člověk svým chováním změnit. Nacista v tomto zajde do krajnosti, vezme si na pomoc biologii a řekne, že toto změnit nelze, že některé skupiny obyvatelstva jsou prostě podřízené. Zde udělá z pravicového tvrzení krajně pravicové.

Dále máme pojem třídního boje nebo v umírněné formě operování s třídním pohledem na společnost. To je obecně uznáno jako levicové. Nacismus s třídním bojem nepracoval, rasismus měl být prostředkem, jak třídní rozdělení překonat, nemluvil jménem žádné třídy, ale jménem masy německého etnického národa resp. árijské rasy. Můžete namítnout, že i s pojmem masa jsme stále na levici, pravice, to je přece jednotlivec. Nicméně jménem národa (společnosti v širokém smyslu), i když na rozdíl od nacismu v politickém, nikoli etnickém smyslu, mluvil i konzervatismus, který řadíme na pravici. Je vidět, že tento problém není jednoduchý, můžete mi navrhnout, že zde je nejlepší odhodit pravolevé spektrum. Uznávám, ale pro účely článku, v souvislosti s tím, s čím se snažím polemizovat, jej ponechám.

Nacismus se přece obracel na i dělnickou třídu a podívejte se na SA, vždyť to výlupci z chudiny německých hospod, chce se mi sobě samému oponovat. Jenže jsme ve Výmarské republice po 1. světové válce, kde dělnická třída tvoří jistě přes polovinu obyvatel. Ten, kdo chce volby vyhrát, tak aby vládl sám, a ne pouze s demokratickou vizí jako součást nějaké koalice, tak mu nezbývá nic jiného, než se na dělníky obrátit (a dokonce si dát do názvu slovo dělnická, které však podle mě a toho, co jsem napsal v minulém odstavci, neodpovídá zaměření NSDAP).

To se mu dařilo jen zčásti, větší podporu tam měli komunisté. NSDAP naopak uspěla u řekněme nižších středních a středních vrstev, obzvláště na maloměstech, mnoho z nich předtím podporovalo liberální strany. Nancy MacLean ve své zajímavé knize o Ku-klux-klanu v tomto ohledu srovnává KKK právě s nacismem, u příznivců obou hnutí se mísila nedůvěra jak k velkopodnikatelům, tak k dělnické třídě větších měst.

Dalším polemickým bodem může být podpora tradiční německé rodiny (pro ženu platil starý slogan „Kinder, Küche, Kirche,“ jen třetí bod, tedy kostel, byl potlačen), prvek ne zrovna levicový. Zde je daleko ke kolektivismu komunistických pokusů o společnou výchovu, či pokud zajdeme do antiky, k Platónově vizi tzv. komunismu žen a dětí. A vůbec odpor k moderním sociálním změnám, žádný levicový progresivismus, to bylo pro nacismus rovněž typické. Nacismus hledal inspiraci ne v budoucnosti, ale v minulosti – hledání kořenů árijské rasy, odkaz na staré Germány či na dvě předešlé Říše.

V ekonomické oblasti se zdá úkol vyhnout se označení nacismu za levicový nejsložitější. Ale vlastně není, protože to vlastně není potřeba. Levicový byl, do ekonomiky bylo skutečně státně (stranicky) zasahováno, ekonomická politika byla protekcionistická, nebyl uznáván vyrovnaný rozpočet, existovalo jisté sociální zákonodárství. Nicméně ne krajně levicový, velké znárodňování neproběhlo, bylo uznáno soukromé vlastnictví (byť jeho zdůvodnění nebylo to, že přispívá jednotlivci, ale že přispívá národu). Možná jste si všimli, že jsem se v posledním odstavci poněkud vyhýbal použití slova stát – ona totiž tradiční státní byrokratická hierarchie byla nahrazována vůdcovstvím, z administrativy přecházely pravomoci na stranu a stát přišel ve jménu lidu (Volk) o status právnické osoby, jak o tom píše Michel Foucault (tuto otázku ale ponechám otevřenou, ve stejné kapitole Foucault podává argument německých liberálů o tom, že jde o novou etatizaci).

Na závěr ještě dvě věci, které mi nepasovaly přímo do struktury tohoto trochu obsáhlejšího blogu. Za prvé, nesouhlasím s tím, že obecné zařazení nacismu na krajní pravici je dílem komunistické propagandy. Proč je tedy i v USA používán výraz far-right? Za druhé, a to především, chci říct, že jsem neměl úplně chuť se do tohoto článku pouštět, protože během těchto žabomyších válek o zařazení nacismu na politické spektrum se jaksi ztrácí poukaz na jeho zločinnost, protože, jak jsem psal v úvodu, Osvětim na čáře levice-pravice nezachytíme.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Géryk | pátek 12.10.2012 21:51 | karma článku: 13,87 | přečteno: 1095x
  • Další články autora

Jan Géryk

Nemít strach z kolektivity

O sebevědomé toleranci, klíčové roli obce a o tom, jak může oživení tradičních kolektivních identifikací napomoci dobrému sousedství v kontextu současné migrační krize.

20.9.2015 v 21:19 | Karma: 7,12 | Přečteno: 515x | Diskuse| Osobní

Jan Géryk

Těžko na cvičišti

V rámci vyhlídky na možnou vlnu uprchlíků lze se zájmem sledovat, jak se česká společnost začíná připravovat na případný střet civilizací.

1.7.2015 v 22:32 | Karma: 10,32 | Přečteno: 911x | Diskuse| Politika

Jan Géryk

Obhajoba speciálního a praktického školství

Miloš Zeman v minulém týdnu opět pobouřil veřejnost svým výrokem, tentokrát se dotknul tématu inkluzivního vzdělávání. Zemanovo vyjádření míchalo jablka s hruškami – zaznělo na návštěvě rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí, což si posluchač mohl spojit s tím, že naráží na problematiku tělesně postižených. Na druhé straně použitá slova jako „etnická skupina“ či „multikulturalismus“ mohla evokovat to, že cílí na vzdělávání romských dětí. V závěru podpořil existenci praktických tříd (či škol). Nicméně předcházejícím obsahem svého vyjádření udělal pro tyto školy bohužel spíše medvědí službu.

17.1.2015 v 21:19 | Karma: 32,47 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Společnost

Jan Géryk

Proti násilí mantrou svobody projevu?

Po útoku několika islámských radikálů na redakci francouzského satirického časopisu se s uctěním památky obětí spojilo odsouzení tohoto vražedného činu s voláním za svobodu projevu. Byť je to s ohledem na terč útoku pochopitelné, je otázka, zda je právě důraz na neomezenou svobodu projevu/slova nejlepší prostředek k obraně před násilím plynoucího z nevyzpytatelného světa střetu kultur.

9.1.2015 v 23:09 | Karma: 13,10 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Jan Géryk

Co chtít (reálně) od prezidenta... a demokracie?

Ve videopozvánce na dnešní již skončenou akci s názvem „Chci si s Vámi promluvit, pane prezidente“ organizátoři akce vyčítají Miloši Zemanovi především to, že národ nespojuje, ale rozděluje, a tím porušuje slib, který dal občanům. Přijde mi chybné kvůli tomuto vyzývat někoho k odstoupení, stejně jako bylo chybné ze strany prezidenta Zemana něco takového slibovat.

17.11.2014 v 22:16 | Karma: 10,73 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci budou řešit ostrý výrok člena Rady ČT Veselého vůči Vašáryové

21. května 2024  13:39

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Soudu v Haagu se zatykači pomohla Clooneyová. Životy mají stejnou cenu, míní

21. května 2024  13:22

Při vyšetřování Mezinárodního trestního soudu (ICC), který v pondělí požádal o vydání zatykačů na...

Opatření jsou přísnější, ale do věže se nezavřu, řekl Pavel v Pardubicích

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  13:17

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Zraněný řidič po nehodě zůstal v autě a popíjel alkohol, pak upadl do bezvědomí

21. května 2024  13:03

Nezvyklou nehodu vyšetřují policisté z Jesenicka, kde řidič havaroval nedaleko obce Seč. Nezvládl...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1025x
Student, amatérský divadelník, občasný lenoch, maloměšťák, co si už potykal s Prahou.