Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
V

vsevedec

13. 10. 2012 11:27
Výborné postřehy,

ale mohl jste svoji úvahu rozšířit i o propagandu ČSSD proti církevním restitucím, projevy s.Zaorálka a mnohých dalších levicových politiků a našel byste až překvapivě přímou linii vidění světa ve zkratce vyjádřenou jmény Marinetti, Mussolini, Goebbels, Stalin, Hitler, Mao..........................................................................

0 0
možnosti

jarinka

13. 10. 2012 8:26
Výborný článek,

obsahově i slohově. Pocitové vsuvky, které Vám tady někdo vyčetl, jsou naopak na místě, vždyť píšete blog. R^

2 0
možnosti
PH

petrph

13. 10. 2012 7:54
nacismus ani nemohl být levicový

A mít něco společného s komunismem.Nacismus je totiž extrémní forma nacionalismu,který je sám krajní formou patriotismu a vlastenectví,hrdostí nad příslušnosti k určitému národu či státu.

Což ovšem komunismus nikdy neuznával.Sám Stalin kdysi prohlásil "rozemeleme kameny (národní hrdosti ) na písek a vytvoříme z něj beton (lidových mas). Nikoli národní a státní zájmy, ale podřízenost světovému bolševismu a jeho centru v Moskvě. .I u nás-záhy po vítězství komunismu zmizely národní tradice, jako byla oslava vzniku 1.republiky, nebo svatého Václava....

A právě jak díte, právě za komunismu si měli být všichni rovní,černí, bílí,dělníci ze všech států.

Ale naopak, právě v pravicových, kapitalistických státech se,setkáváme se silnými znaky nacionalismu.Pro Ameriku je patriotismus zcela příznačný,a dlouho se tam dlouho udržel i rasismus.A západní pravicové evropské státy si dlouho udržovaly svůj kolonistický charakter,své "břímě bílého muže",předurčeného rozhodovat o všech ostatních národech

2 0
možnosti
OTF

Oldřich Florian

13. 10. 2012 6:42
To je...

To je přesně ukázkou, proč nelze dělit na levici a pravici. Já jsem třeba klasický liberál, s konzervativci se shodnu jen na ekonomických záležitostech (nikoliv na přirozené hierarchii a podobně - jsem meritokrat, takže pro mě získané vlastnosti hrají důležitější roli než vrozené), ale stále se považuji za pravičáka. Stejně tak považuji nacionalismus (dělení lidí dle národnostních kolektivů) za neslučitelný s ideologií liberalismu a individualismu. V některých schématech je liberalismus vpravo (když se to liší dle vnímání ekonomiky), v některých schématech ve středu (třeba v USA) a v trojúhelníkovém schématu liberalismus-konzervatismus-socialismus je jedním z vrcholů.

1 0
možnosti
JG

jensh

13. 10. 2012 7:11
Re: To je...

Souhlas.Trojúhelník, podkova, 2 křížící se osy - to všechno je lepší než osa jedna. I když jsem článek vedl (musel vést) v tom zjednodušeném duchu - tohle můžu podepsat. - a ještě + vám za to, že jste na složitější schéma taky přistoupil, na rozdíl od mnoha těch, co se tady považují za klasické liberály a berou se za jediné, co jsou vpravo (laissez-faire vpravo, zbytek všecko pomalu krajní levice), což není přesné.:-)

0 0
možnosti
K

kaktusak

12. 10. 2012 23:49
Nacismus v ekonomice

Hitlerovi na nějakých teoriích nezáleželo. Požadoval jen, aby ekonomika fungovala. V tehdejší krizi prostě liberální tržní postupy selhávaly, tak byl posílen vliv státu. Dále požadoval zbraně. Zbrojení se samozřejmě bez státních zakázek a bez dluhů neobejde nikde. Protekcionisticky se chovala tehdy většina vlád, i pravicových. Prostě nic levicového.

2 0
možnosti
JP

joserpor

12. 10. 2012 23:39
Ještě poznámku

o dělnické třídě v socialismu.

Marxismus-leninismus je logické učení, které je založeno na vývoji hmoty. Hmota je věčná a  má různé atributy (třeba hmotnost), ale také vývoj. Vyvíjí se od  jednoduššího ke složitějšímu, jednoduchý život, vícebuněčný, člověk a vědomí, lidská společnost od prvobytně- pospolné ke kapitalistické a posléze komunistické.

Na konci kapitalistické etapy má odpovědnost za vývoj převzít dělnická třída a řídit ji bude její předvoj - komunistická strana.

Pro komunisty existovaly dvě entity - dělníci a iracionální dělnická třída za kterou se schovávali. Zato dělníci, ti dostávali zabrat. Kde to bylo možné tak se práce přísně normovala. Na stopkách se sledovaly jednotlivé operace, čas na použití WC, přestávky. Podle toho se vypočetly sazby za výkon s přesnou evidencí - tzv. prvotní evidence, většinou křížově kontrolovaná, aby dělníci nepodváděli. Stejně tak byla na rozdíl od jiných nákladů sledovány mzdové náklady. Ani koruna se ve mzdách nesměla překročit.

1 0
možnosti
H

habit-.!..

12. 10. 2012 23:01
.. než se do něčeho pustíte...

... aspoň něco si o tom přečtěte - tohle je mudrování jako "ovce má blíž k vlku, protože taky žije ve smečkách"...

... nacismus se opíral o dělnictvo - ostatně například organizované dělnické rekreace, chloubu socialismu, u nás zavedl Heydrich...

... nacismus a komunismus se od pravicového světonázoru odlišují v jednom zásadním bodě - v pohledu na individualitu... pravice prosazuje odpovědnost každého jedince za sebe sama, pro levici, tedy komunismus a fašismus, je jedinec jen součástí kolektivu, jehož zájmům se musí podřídit - stát stojí nad vším a zasahuje do všech sfér života - v tom se dnes EU blíží jinému sjednotiteli Evropy...

... mimochodem, ty koncentráky nacisté učili budovat v SSSR - jen do toho vložili pověstnou něměckou důslednost, takže se tam nezabíjelo živelně jako v pracovních táborech na Sibiři, ale organizovaně...

6 0
možnosti
VH

Totedyne

12. 10. 2012 23:15
Re: .. než se do něčeho pustíte...

Člověk je vždy členem nějakého kolektivu, pokud se neodstěhuje na upuštěný ostrov. Pokud člověk nechce nechat svoji rodinu umřít hlady, tak se i nyní nějak musí podřídit okolí. Ale autor vysvětlil, že je nutno posuzovat ideologie podle vztahu k rovnosti lidí, a tady má jednoznečně pravdu.

1 0
možnosti
TT

žepré

12. 10. 2012 23:00
Jó, dobrý, dobrý, jen tak dál,

ale dobře míněné, naléhavé doporučení. Pokus se takové články zeštíhlit, resp. zbavit balastu stylu: "Než přejdu k podrobnějšímu zamyšlení, je třeba připomenout jednu, doufám, samozřejmou věc " nebo "V následující argumentaci pak vyjdu z toho, že se snažím polemizovat s výrokem, že...", takový slovní obludy zadusí šťávu vyřčeného. ;-)

1 0
možnosti
W

wiki5.5

12. 10. 2012 23:09
Re: Jó, dobrý, dobrý, jen tak dál,

proc? Aspon tahle blbost odradi vic lidi ;-)

0 0
možnosti
J

jack095

12. 10. 2012 22:43
Nasizmus je zkratka.

Celý název tohhoto politického směru je nasionální socializmus. Tento politický směr je jednoznačně levicový. Koncentrační tábory nebyly žádné soukromé podniky, ale státem řízené vraždění. Stejně jako socializmus založený na třídním základě, budovaný v SSSR. Tam také ve jménu vytvoření  socilastické spravedlivé společnosti byly vražděni v koncetračních táborech miliony lidí. Nutno zdůraznit.... MILIONY....  lidí.

3 0
možnosti
R

roman37j

12. 10. 2012 22:53
Re: Nasizmus je zkratka.

Koncentrační tábory nebyly žádné soukromé podniky, ovšem práci tamních vězňů velmi rádi a často využívaly:-)

2 0
možnosti
M

MychalB.

12. 10. 2012 22:20
Víš co, Sašo?

:-P (prostě jsi mě nepřesvědčil)

0 0
možnosti
  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1025x
Student, amatérský divadelník, občasný lenoch, maloměšťák, co si už potykal s Prahou.