Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Názor obyčejného člověka

Dlouho jsem nepsal blog. Proč? Protože jsem měl pocit, že lidé již nemají "ten" šestý smysl, kterým by pravdivě popsali celý ten kolotoč informací, jež se na ně sápe tu z reproduktorů v obchodě, tady zase z rádia, večer  z televize

Názor obyčejného člověka

 

Dlouho jsem nepsal blog. Proč? Protože jsem měl pocit, že lidé již nemají "ten" šestý smysl, kterým by pravdivě popsali celý ten kolotoč informací, jež se na ně sápe tu z reproduktorů v obchodě, tady zase z rádia, večer  z televize a samozřejmě během celého dne se chrlí informační superdálnice skrze www.zamysli se člověče.cz.

Zdravý selský rozum, to dokáže rozeznat na první pohled, ale pozor! 

Existují prostředky a není jich málo, jak takového lidového hrdinu přelstít. Všichni zajisté znáte "šmejdy", kteří prodají vše i to co je přibité, ale oni za to nemohou, za to může ta doba, ta je nutí okrádat důchodce to ona ta baba zlá, polednice si říká.

 

Svést na někoho svoji vinu je tak snadné. Když prokoukneme pány od firem, zvoucím obyčejné, ale zbytečně obtěžkané oběživem ČNB spoluobčany, na levné zájezdy do sklípků, nebo za poznáním na vesnici, kde jim při té příležitosti a v jejich vlastním zájmu rozšíří obzory přednáškou proč je hrnec x lepší než ostatní.

Když náš hrdina přestojí i tuto zkoušku, přijde domů a tam se mu na obrazovce zjeví elita, nedělní souboj v ringu, kde rozhodčího dělá zkušený pan Moravec v levém rohu Sobotka v pravém Kalousek. Ten obrázek nenechá klidným nikoho, sportovci zapomněli sundat sport-testery a když zhypnotizováni obrazovkou usedají ke své nedělní šou, tep se jim zvedá přes 120. 

Debata začíná, oba borci jsou v dobré kondici, jenom závodník Kalousek má více ironické a sarkastické údery jimiž Sobotku tlačí do provazů, ten se však svým rétorickým skluzem dostává zpět do zápasu a mluví a mluví. Soupeř pochopil, že jeho protivník se velmi dobře připravil, takže nebude dělat žádné větší akce a  spokojí se s remízou. Náš hrdina otočí oči v sloup a pomyslí si něco na způsob "zase to k ničemu nepovede", ale s málo uspokojivým ulehčením, že alespoň na něčem důležitém se shodli, vezme flintu a jde se podívat ke svému krmelci, jestli tam nic nechybí. 

Jde po krásné krajině svých předků a přemýšlí, najednou ho upoutá megafonem zesílený hlas, že by obecní rozhlas, říká si šeptem, ale není to rozhlas, poznal vzápětí, byl to amplión a je tam nějaký politik.Co to těm lidem říká? 

Svoje bezpečí máte ve svých rukách, vy synové národa Jana Žižky,vláda Vás klame, nikdo Vám nepomůže. Do zbraně!

A tu náš obyčejný člověk ve svém nitru pochopil. Pochopil, že tudy cesta nevede. Zase zvítězí zdravý rozum.

Obyčejní, slušní lidé, přece nebudou, vyzývat k ozbrojování. Vždyť to by naši dědové nedělali. Ti by si počkali na skutečné nebezpečí. Kdo má právo šířit strach a neklid v tak pohnuté době - neprotiřečím si, doba je těžká a s tímto problémem, problémem celoevropské bezpečnosti musíme něco dělat, ale ne paniku a vědomou politickou kampaň zacílenou na část obyvatelstva, která je na tyto impulsy citlivá.

 

 

Honit politické body za jakoukoliv cenu. To tedy ne. Našinec není hlupák Češi a Slováci nikdy na nikoho neútočili od doby prvních králů, kteří si jen zajišťovali tehdejším způsobem svá práva, ale nejsme ve středověku. V době internetu je jedna desinformace  schopna nadělat problémy v politice tak,jako nikdy před tím. 

Učme se od předků, největší Češi byli vždy stateční, ale nebyli militaristé pokud nemuseli.

Post scriptum

Nejhorší na celém tomto nacionalistickém bláznění je fakt, že my v Muzeu prlovské tragédie jsme v letech, kdy vládla pravice nenarazili mezi politiky na nikoho, kdo by se byť vzdáleně dal nazvat vlastencem. Pokud jsme chtěli po vyloupení muzea v roce 2006 obnovit expozici, tak jsme to museli zaplatit ze svého. Díky Bohu, že se začali objevovat praví vlastenci, kterým nejde o profit, ale pracují ze srdce.

Samozřejmě, že bez peněz se nedá nic vytvořit co se našich aktivit tyká, ale chybí větší občanská angažovanost, více donátorů do podobných projektů, které mají své opodstatnění.

Například v Prlově zahynulo 23 lidí na Ploštině 27, strašným způsobem a granty nebo peníze z EU jdou na jistě chvályhodné projekty, ale proč nejdou také do rekonstrukcí míst odboje?

Druhý odboj, kterého se hromadně účastnila masa českého lidu, je velmi podceňován. Pořád slyšíme o odbojích v jiných zemích, ale náš odboj byl specifický, protože naši dědové neměli čím bojovat. Neprošla tudy fronta, důvody všichni známe, západ se k nám otočil zády. Musíme jít svou vlastní cestou.

Také se musíme vyvarovat "vlastenců", kteří jsou všehoschopní a své zvrácené sadistické sklony by si chtěli na někom vybít, ale to jsme tady již zažili a jistě to nechceme. Mluvím teď i za Vás protože si myslím, že drtivá většina společnosti je složena ze slušných lidí, kteří opovrhují násilím a i když jsme ateistickou zemí, jaksi podvědomě se řídíme desaterem přikázání.

 Jakmile si lidé uvědomí, jak strašná je válka, potom začne ubývat radikálů. Je nutno vybudovat novou síť pro uspořádání volného času mládeže, samozřejmě nepovinné bez politických ambicí jako to bylo u pionýrů. Skauti, Junáci to je ideální příklad. Proč nedostávají více prostředků?

Založili jsme Valašský odbojový spolek z.s, ale nechceme tím nabádat k žádným dvojsmyslným výkladům, protože ve společnosti již radikalizmus je. Řiďme se podle našich velikánů, čtěme jimi vytvořená díla, která jsou z části postavena na osobních prožitcích z podobně nestálých dob. Není třeba hysterie, ale je nutné zabezpečit hranice tak, jako tomu bylo vždy. Současný model politiky EU bohužel selhal a žádná provizoria nejsou žádoucí. Na toto téma jistě probíhá řada jednání na nichž zaznívají věty jako  "odkud vezmeme částku na přemostění deficitu státního dluhu" , zkráceně, jde o peníze jako vždy, ale v sázce je bezpečí našich žen a dětí. Nesmíme však poslouchat samozvané štváče, zneužívající tuto situaci ke svému osobnímu prospěchu. Začněme žít svou Českou cestou.

 

Autor: Daniel Gargulák | pátek 29.1.2016 22:51 | karma článku: 11,68 | přečteno: 969x
  • Další články autora

Daniel Gargulák

1945-1968-2016

Ke 21. srpnu vyšlo mnoho článků a některé jsou povedené jiné méně.Naše historie je opravdu takovým lakmusovým papírkem, stejně jako názory Židovské komunity. Viz. Terezínské projevy 2016.

21.8.2016 v 21:36 | Karma: 7,94 | Přečteno: 244x | Diskuse| Politika

Daniel Gargulák

Konec státnosti? A oprava :-)

Premiér by měl vyslyšet názor většiny. Prosím Vás pane Sobotko. Zvyšme daň z lihu nebo cigaret "příklad", ale neustupujte. Řeč je samozřejmě o jednání s Merklovou. Nejsem členem žádné politické strany a nejsem člověk bez empatie.

20.8.2016 v 7:16 | Karma: 21,54 | Přečteno: 637x | Diskuse| Politika

Daniel Gargulák

Leskovecký masakr

Pro mnoho lidí nudné omílání dějinných obrazců, ale poznáte hlubší význam?

3.4.2015 v 5:50 | Karma: 19,26 | Přečteno: 1453x | Diskuse| Politika

Daniel Gargulák

Zapomenuté tragédie IV. Prlov

Další porada ve Vizovickém zámku Rosa Mariae založeném v roce 1261. Osazenstvo stejné jako v případě Ploštiny, za SS Erich Wienecke, za SS Einheit Josef Pawlovski, Tutter, Michalský, Valko, Beutel (Archiv bezpečnostních složek 125/3), dále příslušníci Zlínského gestapa Raschka, Supparitch, Ziegler, Kraiger,Frankhauser, Touschek a další. Důkazy proti Prlovu byly na stole, ale Einheit Josef nebyl ještě připraven na své poslání v týlu Rudé armády, Tutter tedy posílá v neděli 22.4.1945 tři pětičlenné skupiny převlečené ve slovenských uniformách a s legendou, že jsou zběhové a chtějí k partyzánům.

29.12.2014 v 19:20 | Karma: 23,21 | Přečteno: 1522x | Diskuse| Politika

Daniel Gargulák

Zapomenuté tragédie číslo dvě a tři II

Pro paní  ministryni Válkovou si dovoluji trochu detailněji popsat, co se dělo v době protektorátu. Ale nejen pro paní Válkovou i pro ostatní politiky, kteří mají až moc krátkou paměť. Upozorňuji i členy KSČM, že odboj nebyl vůbec jen jejich odbojem a že odpor vůči nacistům spojil i dříve politicky nesmiřitelné nepřátele a členové jednotlivých oddílů pocházeli ze všech stupňů tehdejšího názorového, politického ba i náboženského spektra.

27.12.2014 v 17:34 | Karma: 22,04 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1535x
Chci silou médií pomoci v boji za zachování povědomí o II.národním odboji kde umírali Vaši předkové a jeho ozbrojeném zakončení partyzánském hnutí. Od roku 1989 vyšla jediná seriózní kniha o partyzánech - Marie Hrošová -Na každém kroku boj 2012. Pokud chcete navštívit Prlov a muzeum Prlovské tragédie, spojte se se mnou buď mailem, nebo telefonicky přes www.obecprlov.cz.