Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dvě mouchy jednou ranou

Dojemně se na stránkách Dnes v minulém týdnu shodli Jana Hybášková a Jan Schwippel na nutnosti referenda pro přijetí tzv. reformní , respektive Lisabonské smlouvy, ještě přesněji: smluv. První, europoslankyně, vnímaná spíše jako zastánkyně EU, druhý poslanec za ODS, tedy euroskeptik.


Dojemné by to skutečně bylo a bylo by to také dobře, kdyby motivy obou byly skutečně křišťálově čisté. Nebo raději poctivé. Kdo však sleduje dění na politické scéně a zajímá se nejen o druhou mízu našich politiků, ale také o to, co jednotlivé strany a jim příslušní politici dělají, musí mít nutné pochybnosti o poctivosti oněch motivů. O co jde?

Podstatou je dohoda dvaceti sedmi členských zemí nad zapracováním většiny toho, na čem se dohodly již v textu Euroústavy do novelizace dvou základních smluv. Díky nim EU existuje a funguje. Novelizaci potřebuje, aby dokázala plnit svůj základní cíl i v počtu 27 členů. Tím je zajištění bezpečnosti občanů v nejširším slova smyslu. Od zachování míru na kontinentu, právní jistoty a osobního bezpečí každého jednotlivého občana společným bojem proti terorismu a organizovanému zločinu, až po udržení dobrého životního prostředí a sociálního smíru potřebného pro lidi i firmy.

Zhynutí Euroústavy nebyl jen důsledek neúspěšných referend ve Francii a Holandsku o ní, (ti by se napodruhé spokojili s dodatky , případně úpravou textu Euroústavy, jak deklarovali).Nacionálně konzervativní česká Topolánkova a polská Kaczynského vláda, které dopředu odmítaly Euroústavu a horovaly po zachování Smlouvy z Nice, zahubily kompaktní text s ústavním úvodem a oficiálním zakotvení znaků EU, vlajky a hymny. Ten by referendum vyžadoval zřejmě i v ČR.

I česká modrá vláda se přičinila o to, že nevznikla nová kvalita. Nicméně to, co je nutné pro další fungování EU se jim už sabotovat nepodařilo. Po dohodě všech členských zemí byly podmínky reformy institucí EU zapracovány do stávajících smluv.

Pan poslanec má pravdu. Je to zhruba 90 % toho, co bylo v Euroústavě. Cudně zamlčel (nebo to neví?), že 80 % Euroústavy byl souhrn stávajících smluv včetně přístupových . Ty byly schváleny referendem o přistoupení i v ČR.

Jen tuším, že to mohou být osobní motivy, proč se nyní kloní k přímé demokracii paní europoslankyně, znalá skutečného stavu věci a dříve patřící ke skupině odmítající referendum z principu . Proč naráz plane pro přímou demokracii poslanec za stranu, která občanskou společnost odmítá jako obtížný hmyz, a která již desetkrát zamítla každý návrh zákona o referendu, se dá lehce dovodit.

Po odchodu polské Kaczynského vlády vyjednavači ODS zůstali na evropské scéně skutečně osamoceni. Bohužel ne jako Don Quioti bojující s čistým srdcem s větrnými mlýny, ale jako kazisvěti bourající to, co Evropa desítky let budovala. Takoví hrdinové však nejsou, aby zjevně ničili další postup EU, když většina Čechů ho podporuje.

Tak zbývá jediná naděje, jak další a velmi významný krok evropské integrace zbortit. Lisabonské smlouvy neratifikovat nebo jejich ratifikaci alespoň zpozdit. Toho by bylo obtížné dosáhnout při ratifikaci parlamentem. Nejen pro to, že většina stran včetně opozičních ratifikaci podporuje. Ale bylo by docela těžké pro ODS vysvětlovat svým voličům i zahraničním partnerům to, že by nehlasovala pro smlouvy, které sama dojednala. A tak ODS hledá cestu Piláta Pontského. Už se o to pokusila zatáhnutím Ústavního soudu do celého procesu. Referendum, na jehož konání právě odmítla zákon, má být tou vodou, ve které si nad Lisabonskou smlouvou chce ODS umýt ruce. Když se ratifikace nestihne do 1.1.2009 , jak se státy dohodly, EU dostane citelnou ránu. Česká vláda si ale umyje ruce: „To nezodpovědní občané!“ Domyšleno do konce bude to určitě také dobrý argument, proč nedopustit, aby občané mohli mluvit do umístění radaru. Farizejové by záviděli. Máme skutečně schopnou vládu.

Autor: Alena Gajdůšková | středa 21.11.2007 21:05 | karma článku: 14,13 | přečteno: 1045x
  • Další články autora

Alena Gajdůšková

I „dohodáři“ si zaslouží ochranu a pomoc

Kdo „odnesl“ jako první lockdowny a koronavirovou ekonomickou krizi? Samozřejmě ti, kdo neměli klasický zaměstnanecký poměr, ale dohody o pracovní činnosti nebo o provedení práce. Jejich ochrana byla v podstatě nulová.

23.2.2021 v 15:40 | Karma: 8,45 | Přečteno: 276x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Alena Gajdůšková

Teď by se nám reforma dlouhodobého ošetřovného hodila

Asi se to ve srovnání s plnými nemocnicemi a skokovým růstem počtu zemřelých zdá jako drobnost a nepříliš podstatný detail. Ale už více než rok leží ve sněmovně můj poslanecký návrh novely zákona o dlouhodobém ošetřovném.

18.2.2021 v 12:00 | Karma: 9,00 | Přečteno: 228x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Alena Gajdůšková

Kurzarbeit: Lze ho udělat buď dobře, nebo naprosto nanic

Nejnebezpečnějším způsobem, jak zničit dobrou myšlenku je, když se stejný název použije i pro nějaký nesmysl. Ten se pak prosadí. Za nedlouhou dobu se zjistí, že řešení nefunguje. „Vidíte, kurzarbeit je na nic,“ uslyšíme.

10.2.2021 v 8:01 | Karma: 8,99 | Přečteno: 225x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Alena Gajdůšková

Můžeme to dokázat. Když budeme chtít

Některé události v době kovidové zanikají a nedostává se jim patřičné publicity. 22. ledna tak bez většího ohlasu vstoupila v platnost smlouva o zákazu jaderných zbraní schválená na půdě OSN již v roce 2017.

26.1.2021 v 9:32 | Karma: 10,45 | Přečteno: 362x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Alena Gajdůšková

Vymíráme a pravice přikládá pod kotel

Nejlepší důchodová reforma je, když se rodí hodně dětí. Asi také většina z nás cítí nějakou odpovědnost za budoucnost národa. A zároveň stát nemá, co mluvit rodinám do toho, kolik členů mají mít.

14.1.2021 v 8:09 | Karma: 21,81 | Přečteno: 1111x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

To je antisemitská i Bible? Část republikánů odmítá zákon na ochranu Židů

5. května 2024  15:58

Americká Sněmovna reprezentantů velkou většinou schválila návrh zákona zaměřeného proti...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  15:52

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Policie obvinila řidiče kamionu za smrtelnou nehodu na D1, hrozí mu až šest let

5. května 2024  15:47

Karvinští kriminalisté obvinili litevského řidiče kamionu, který v sobotu narazil do osobního auta...

Sabotáže a jiné útoky. Rusko chystá Evropě perné chvíle, varují tajné služby

5. května 2024  15:40

Tajné služby v různých evropských zemí varují vlády, že Rusko plánuje sabotážní akce napříč...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1108x
PaedDr. Alena Gajdůšková, krajská zastupitelka a předsedkyně sociálního výboru ZZK,  předsedkyně Správní rady Univerzity T.Bati ve Zlíně, viceprezidentka Svazu pacientů ČR, členka etické komise ĆLK, členka Sdružení parlamentářů proti jadernému zbrojení a za odzbrojení. Bývalá poslankyně a senátorka, místopředsedkyně Senátu P ČR a ČSSD.  Původní profesí učitelka, pak personalistka a  vedoucí odboru školství a kultury ve Zlíně. Pracovala také jako poradkyně premiérů Špidly a Sobotky. Je dlouholetou členkou Sokola a ČČK.

Seznam rubrik