Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stop nezaměstnanosti a návrat extrémismu ve Španělsku?

„Španělsko se nachází v nejtíživější situaci za posledních 30 let své demokratické historie, proto od nás nečekejte žádné zázraky. Ostatně, ani jsme je neslibovali.“ Těmito slovy se ve svém povolebním projevu snažil Mariano Rajoy, předseda konzervativní Lidové strany (PP), která drtivě vyhrála předčasné nedělní parlamentní volby, připravit jásající dav sympatizantů na skutečnost, že cesta vedoucí ke snížení astronomické nezaměstnanosti, deficitu státního rozpočtu a k celkovému hospodářskému oživení bude dlouhá a trnitá.

Mariano Rajoy - budoucí španělský premiér a předseda konzervativní Lidové stranyReuters

Voliči ve volbách vystavili účet Socialistické dělnické straně (PSOE), která v zemi vládla osm let a nepopulární premiér José Luis Rodríguez Zapatero byl obviňován ze značných hospodářských problémů, jímž země poslední léta čelí, zejména z nárůstu nezaměstnanosti až ke 21 procentům. Paradoxní na celé situaci je, že voliči potrestali socialisty za drastická opatření v sociální sféře například za zmrazení důchodů příklonem právě k pravici, která podobné kroky navrhovala již dříve. Je více než jasné, že lidovci budou muset v těchto nepopulárních opatřeních pokračovat a pravděpodobně ještě přitvrdí.

 

Socialistická strana se rozhodla pro předčasné volby v létě, kdy byl do jejího čela zvolen populární Alfredo Pérez Rubalcaba, ministr vnitra Zapaterovy vlády. Ani tahle osobnost však nedokázala odvrátit dlouho předvídanou drtivou porážku socialistů. Ze 350 křesel dolní komory (Congreso de los Diputados) získala Lidová strana absolutní většinu 186 mandátů, což je její historicky nejlepší výsledek. Bude tak moci pohodlně vládnout, bez nutnosti podpory od minoritních, převážně regionálních politických subjektů, které jsou ve španělském parlamentu zastoupeny v hojném počtu. Vnáší tak do nejvyšších pater celostátní politiky regionální zájmy, což je pro Španělsko bojující stále se stigmatem uniformního frankistického režimu, kdy byla diversita politických názorů chimérou, velmi důležité.

Socialistická dělnická strana zaznamenala se svým ziskem pouhých 110 poslaneckých křesel (o 59 mandátů méně než v roce 2008, kdy se konaly poslední parlamentní volby) také svůj rekord. Tentokrát ale v tom negativním slova smyslu. Jedná se o největší debakl v její demokratické historii. Oproti minulým volbám ztratila celé 4 miliony voličů!

Ve volbách posílily také minoritní politické strany, jež pro sebe získaly zejména protestní hlasy voličů nespokojených se současnou situací, kteří ve dvě hlavní španělské politické formace ztratili důvěru. Posílila zejména Sjednocená levice (IU), reformovaná komunistická strana, která ke dvěma mandátům s předchozích voleb přidala dalších 9. Své voliče lovila zejména ve vodách sociálního hnutí převážně mladých Španělů, jež sami sebe začali označovat jako Indignados – „Rozhořčení“. Hnutí se zrodilo na jaře letošního roku v reakci na rostoucí nezaměstnanost a restriktivní opatření Zapaterovy vlády. Právě jeho přívrženci požadující mimo jiné zlepšení kvality demokracie ve Španělsku - s čímž podle nich úzce souvisí rozrušení klasického bipartismu, dominance dvou velkých španělských stran PP a PSOE – tvoří jádro protestujících, kteří od jara zpestřují místním i turistům procházky po madridských náměstích. Zatímco tedy typický volič komunistů v České republice a jiných postkomunistických zemích dosáhl již důchodového věku, ve Španělsku je levicový radikalismus populární zejména u mladých lidí.

Mezi regionálními politickými uskupeními, která vytěžila z tíživé ekonomické situace země, je namístě jmenovat zejména středopravicovou katalánskou Konvergenci a Jednotu (CiU), která si v letošních volbách polepšila z 10 na 16 mandátů a posílila tak svou pozici nejsilnějšího regionálního politického subjektu přítomného ve španělském parlamentu. Na rozdíl od nové politické formace Amaiur se jedná o stranu umírněnou, jenž se pouze snaží zvýšit váhu katalánského autonomního společenství v rámci stávajícího státoprávního uspořádání. Naproti tomu, nová baskická nacionalistická levicová strana Amaiur nepřímo navazuje na dědictví extrémistických politických subjektů Herri Batasuna respektive Batasuna, které ve svém programu požadovaly nezávislost autonomních společenství Baskicka a Navarry. Tyto separatistické strany byly pro důvodné podezření napojení na baskickou teroristickou organizaci ETA v roce 2003 Nejvyšším soudem (El Tribunal Supremo) rozpuštěny a zakázány, a to na základě přijetí ústavního zákona o politických stranách.

Amaiur hraje na podobnou nacionalistickou strunu a podařilo se jí rovněž posbírat protestní hlasy voličů zklamaných politikou tradičních stran. Amaiur získala se šesti zákonodárci v dolní komoře španělského parlamentu vlastní poslanecký klub a radikálně-separatistický proud získal v celošpanělské politice možnost opět prosazovat své zájmy. Pravdou ale je, že s absolutní většinou za zády lidovců to bude mít velmi obtížné.

Vraťme se však ještě k vítězi voleb – Lidové straně. Její předseda a budoucí premiér, šestapadesátiletý Mariano Rajoy, byl v předvolebním klání opozicí obviňován z toho, že jsou jeho sliby voličům příliš nekonkrétní. Všichni Španělé vědí, že má v úmyslu bojovat s astronomickou nezaměstnaností, která je momentálně suverénně nejvyšší v celé EU, ale co konkrétně pro její snížení hodlá udělat, je zahaleno mlhovou clonou. V předvolební debatě s novým lídrem PSOE Rubalcabou zaznělo z jeho úst něco o chystaných daňových úlevách pro malé a střední podnikatele, více však Rajoy neprozradil. V zemi je 5 milionů nezaměstnaných, nejhorší situace je zejména mezi mladými lidmi. Bez práce je téměř každý druhý mladý Španěl. Situace je analogická polovině 90. let, kdy po nepřetržité dvanáctileté vládě socialistů nezaměstnanost atakovala 24 procent. V reakci na špatnou ekonomickou situaci země dali voliči v parlamentních volbách v roce 1996 přednost Lidové straně v čele s José Maria Aznarem, kterému se povedl téměř hospodářský zázrak. Nezaměstnanost srazil k deseti procentům a došlo také k celkovému hospodářskému oživení. Povede se stejný zázrak také Mariano Rajoyovi? To ukáže až čas.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Iva Fusková | čtvrtek 24.11.2011 16:26 | karma článku: 13,29 | přečteno: 1093x
  • Další články autora

Iva Fusková

Španělští fotbaloví fandové nesmutněte, na domácí politické scéně to Španělsko vyhrálo!

Dámy a pánové z Pyrenejského poloostrova, ve fotbale jste to letos projeli na plné čáře. Vaši fotbaloví velikáni hráli jako "ponocní", ale včera jste v předčasných parlamentních volbách všem ukázali, že máte zdravý rozum.

27.6.2016 v 22:29 | Karma: 17,80 | Přečteno: 433x | Diskuse| Politika

Iva Fusková

Španělé si v parlamentních volbách nadělili vskutku zapeklitý vánoční dárek…

Na první pohled je to radost. Pravicová Lidová strana obhájila ve včerejších volbách do španělského parlamentu vítězství. Po tak těžkém volebním období plném politických reforem a velkých výdajových škrtů, věc nevídaná!

21.12.2015 v 17:53 | Karma: 13,73 | Přečteno: 500x | Diskuse| Politika

Iva Fusková

Zastavil se čas !!!

Když člověk prožívá něco moc pěkného, tak by tohle zjištění z říše science-fiction rád přivítal. Já mám ovšem pocit, že se ten čas zastavil v českých vzdělávacích institucích či přímo na Ministerstvu školství, které by mělo být tvůrcem celé koncepce vzdělávání.

19.3.2015 v 17:50 | Karma: 7,40 | Přečteno: 282x | Diskuse| Politika

Iva Fusková

O politické korupci, hře na Ježíška a jiném marasmu

Na úvod bych použila jedno pořekadlo: Jací jsme, takové máme politiky. A mnohým z nás, kteří na politickou reprezentaci u jednoho vychlazeného točeného plamenně nadávají s pusou plnou obvinění (velmi často oprávněných), jací jsou to zloději a korupčníci, je jen a pouze líto, že nejsou na jejich místě a nemůžou si taky něco nakrást.

9.3.2015 v 17:48 | Karma: 30,08 | Přečteno: 1750x | Diskuse| Politika

Iva Fusková

Zastřelte si svého zloděje...

Vždy jsem se považovala za zastánce libertarianismu, tedy ideologie, která odmítá donucování všeho druhu, přílišné zásahy státu a naopak vyzdvihuje politickou i obecnou svobodu.

25.2.2015 v 17:29 | Karma: 29,86 | Přečteno: 1154x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Přes Česko přecházejí bouřky. Zaměstnaly hasiče, v Brně čerpají lagunu

24. května 2024  9:32,  aktualizováno  11:15

V pátek se na většině našeho území objevují přeháňky, místy i bouřky. Bouřky mohou celou ČR...

Pavla propustili z nemocnice do domácí péče. Spadl v malé rychlosti, řekl Hrad

24. května 2024  10:51,  aktualizováno  11:09

Prezident Petr Pavel byl po jednodenní hospitalizaci v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) propuštěn...

Náklaďák na D2 vrazil do vozu v konvoji německé armády, dva lidé se zranili

24. května 2024  11:06

Nákladní vůz na dálnici D2 narazil v noci na pátek do doprovodného vozu konvoje německé armády,...

Foto měsíce ukazuje Velikonoce na Slovensku, zachytil je Michal Sváček z MAFRY

24. května 2024

Porotu soutěže Foto měsíce Czech Press Photo v dubnu nejvíce zaujal snímek fotografa Michala Sváčka...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Vystudovala jsem politologii na Fakultě sociálních věd UK v Praze a politika je i nadále mým koníčkem.

Seznam rubrik