Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co stojí výše, slušnost anebo budoucnost?

Je až s podivem, jak někteří naši politici dokážou zosnovat něco, co se obvykle nepodaří ani profesionálním PR agenturám v zahraničí. Dokážou na sebe strhnout pozornost a zvýšit sledovanost pořadů, ve kterých vystupují snad více než všechny Šeherezády a Avatarové dohromady. Jakmile má člověk jenom trochu pocit, že by snad vše mohlo fungovat v rámci předdefinovaných normálních kolejí, v tu chvílí nás, a to napříč politickým spektrem, vyvedou z omylu a předvedou nějakou ze svých vrcholných hereckých etud.

Člověk je tvor, který se dokáže přizpůsobit takřka jakémukoliv životnímu prostředí. Dokáže obydlet nehostinné polární pustiny a stejně tak i vyprahlé pouště. Ani krysa se nedokáže adaptovat k životu tak úspěšně jako člověk. Jedno území se mi však v poslední době začíná zdát být neobyvatelným. A oblast jaderné elektrárny Fukušima to k mému velkému zklamání není. Ano, vážení čtenáři, tušíte správně, mám na mysli Českou republiku.

Naprosto nevěřícně doslova tlemím (omlouvám se, nenašel jsem lepší nesprosté slovo) na vývoj v naší republice. Nechce se mi tomu věřit, je tohle vůbec ve vyspělém světě možné? Nezdá se mi to? Má tohle ještě něco společného s demokracií anebo politikou? Není to jen projekt nějaké skryté kamery, který se snaží vytvořit absurdní situaci za každou cenu? Není, je to v přeneseném slova smyslu sedm morových ran, které postihly naši zemi.

Je mi naprosto samozřejmé, že to co tu teď napíšu, potěší všechny škarohlídy, kterým současný stav naprosto vyhovuje, škarohlídy, pro které je situace čím hůř tím líp vodou a chlebem k žití, škarohlídy, kteří sami nemají odvahu věci měnit, ale vždy mají tendenci do všeho kecat. Ano, současný stav je ornou půdou pro všechny odpůrce reforem, pro všechny obdivovatele let minulých a bohužel jim současný stav značnou měrou nahrává. Je mi smutno, že v období, které by se dalo nazvat historickým, kdy možnost prosazení reforem nebyla nikdy a ani by být nemohla reálnější, se projeví ta naprosto nepochopitelná malost našeho národa.

Nechci a ani nebudu polemizovat o cílech a nutkáních jednotlivých zainteresovaných politických stran, jen bych tu teď rád v krátkosti zesumíroval pár základních faktů. Není tomu ani rok, kdy naši politickou scénu opustili dva z politických dinosaurů, což mělo uvolnit ruce v dalším politickém vyjednávání. Ano, nejprve pan Topolánek a následně pan Paroubek řekli své, doufejme, že ne dočasné sbohem a pomalu se odebrali do politických dějin. Spoustě z nás se velmi ulevilo a očekávali jsme nástup nové nezkažené generace politiků, nástup mladých, úspěšných lidí, větší zastoupení žen v politice a dalších po dlouhou dobu nevídaných věcí.

A náš sen se splnil, s nástupem Věcí veřejných opravdu vstoupili do politiky mladí a úspěšní lidé, opravdu se v Parlamentu začaly ženy objevovat ve větší míře. Má to však jeden háček, a tím jsou právě tito lidé samotní. Vždyť osoby jako Vít Bárta, Kristýna Kočí a další „novátoři“ na naší politické scéně přinesli ještě mnohem více, než jsme od nich vůbec očekávali. Přinesli na naši scénu marasmus a praktiky, které jsou hodny Třiceti případů majora Zemana.

Lidé jako Radek John anebo Josef Dobeš, si troufám říct, přinesli na naši politickou a bohužel i odbornou scénu jen zmatek a chaos. Resorty vnitra, školství a dopravy jsou v absolutním rozkladu, to co se nepodařilo vládám ČSSD, ODS a dalším za 20 let, to tito „odborníci“ stihli za pár měsíců. Podivné praktiky, ze kterých by i Hollywoodští režiséři dostali kopřivku, se nepozorovaně usadily do našeho běžného života. Pozorování, vydírání a další podezřelé „zlo“činy, na které si již začínáme pomalu zvykat.

Abych byl ale upřímný a nesvaloval „zásluhy“ jen na jednu stranu, musím jedním dechem dodat, že Vondrových podivně zatoulaných pár stovek milionů anebo Kalouskovy dlouhé prsty napříč jednotlivými resorty mi rovněž nedodávají optimistických scénářů. Asi si budu muset zvyknout, že neobvyklé a krajně podezřelé praktiky jsou vlastně ztělesněním obvyklého světa našich politiků.

To vše jen nahrává našim soudruhům, ať už rudým anebo oranžovým. Ono je těžké obyčejným lidem vysvětlit, že současné „nekorupčení“ levicových politiků je způsobeno jen nemožností přístupu k veřejným zakázkám a je jen otázkou času, kdy po vítězství ve volbách se jen převlečou trikoty a všichni s úžasem oněmí, co všechno je ještě v naší zemi možné ukrást.

Nejstrašnější na tom všem je, že se ve své podstatě jedná o dvě strany stejné mince, ať už pravice anebo levice, vítězí ten, kdo si nakrade nejvíce. Moc optimistický scénář nás tedy s určitostí nečeká. Pokud mám ale opětovně volit, volím budoucnost. Platí totiž, že i špatná důchodová reforma je lepší než žádná, že i špatná zdravotní reforma je lepší než ta Rathova, že i schodkový Kalouskův rozpočet je slabým odvarem „řeckého“ rozpočtu pana Sobotky a že Dobešova státní maturita je lepší než ta stávající „korupční“ a nekvalitní školní.

Možná by stálo za pokus pokusit se reinkarnovat naše zmizelé dinosaury, ať už ty z Vysočiny, nebo ty z Ostravy či Mostu. V žádném případě však nechci domyslet scénář, kdy se přes hradby pražského hradu převalí Tyrannosaurus Rex a vydá se k sestupu do níže položené vily pana Kramáře. Ještě nás čekají parná léta….

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dalibor Fusek | úterý 19.4.2011 10:47 | karma článku: 7,39 | přečteno: 958x
  • Další články autora

Dalibor Fusek

Referendum na téma „Existuje covid?“

Chtělo by se mi tento článek začít slovy „Jo, to tenkrát bývalo, tenkrát před korounou ....“. A asi takto i začnu. Je tomu něco málo přes rok, kdy se prakticky všem lidem na této planetě zcela zásadně změnil život.

16.4.2021 v 14:53 | Karma: 7,73 | Přečteno: 268x | Diskuse| Politika

Dalibor Fusek

Vítejte v zemi, kde i zločinec může být prezidentem

Nikdy by mě ani nenapadlo, že jednoho dne budu muset napsat tento článek. Po posledním projevu pana prezidenta ale nemohu jinak. Cítím se velmi ponížen, kormidluji mezi správnými vyjádřeními a děsím se budoucnosti.

28.1.2016 v 11:59 | Karma: 16,97 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Ostatní

Dalibor Fusek

V jednoduchosti je zkáza (trocha pojednání o uprchlické krizi)

Na téma uprchlické krize již bylo vysloveno nespočetně názorů a také napsáno nespočetně článků. Jelikož jen málo z nich podle mne ovšem dokáže popsat skutečný stav věcí, rozhodl jsem se, že i já budu reagovat. Již předem svého člá

11.1.2016 v 8:40 | Karma: 7,25 | Přečteno: 363x | Diskuse| Ostatní

Dalibor Fusek

Má vůbec ještě význam vzdělávat děti?

Již úvodem svého článku musím upozornit, že jsem více méně pravicově smýšlející člověk a v žádném případě se za to nestydím. Dost mne však překvapila současná diskuze politiků, a to o budoucnost české vzdělávací soustavy.

18.6.2015 v 7:44 | Karma: 15,18 | Přečteno: 956x | Diskuse| Ostatní

Dalibor Fusek

Útoky v Paříži, muslimské šátky a co na to české školy?

V nedávných dnech a v podstatě kontinuálně až dodnes jsem sledoval a sleduji děsivé obrázky z Paříže, kdy sice na oko pár "bláznů" demonstruje sílu Alláha, z mého pohledu se však jedná o zásadní mezník ve vývoji současné vyspělé civilizace a možná i celé lidské rasy.

20.1.2015 v 14:42 | Karma: 16,42 | Přečteno: 970x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

Česko čekají teplé dny, budou pokračovat přeháňky i bouřky

27. května 2024  6:01

Česko čekají v tomto týdnu teplé dny, ale také bouřky a přeháňky. Na některých místech země...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1065x
obyčejný pracující člověk, správce domény o vzdělávání a trhu práce www.vzdelavacisluzby.cz

Seznam rubrik