Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sex je možný do aleluja

"Irko, já byla krásná jako panenka na hraní! Ve Vídni mě mí ctitelé postavili na stůl a já tancovala,“ vyprávěla mi zasněně, v roce 1955, prateta Babeta, ročník 1895...

A bylo na ní vidět, že by se na ten stůl okamžitě vrátila.

 

O pár let později se rozhádala s mojí babičkou, svojí mladší sestrou, která byla už také vdova. Babeta měla milence a jednou přišla k mé babičce nečekaně na návštěvu a našla ji, jak sedí tomu milenci na klíně. Marně jí oba říkali, že si z ní chtěli udělat legraci, protože ji slyšeli, jak jde dovnitř. Milenec nakonec utekl a obě sestry se začaly hádat. Postupovaly z babiččina přízemního bytu na dvoře, do dlouhé, tmavé chodby, a když byly u hlavních dveří, došlo na strkanici i na facky.

Přiběhla jsem z prvního patra, kde jsme bydleli, stála jsem na posledním schodu a nevěděla jsem, které mám jít na pomoc. Měla jsem ráda obě. Každou pro něco jiného, ale obě stejně. Nakonec babička pratetu Babetu vystrčila na ulici a zabouchla za ní dveře. Pak šla chodbou pomalu ke mně a hrozila na mě.

"Opovaž se, k ní chodit! Opovaž se, ji zdravit! Nemám sestru! A ty nemáš tetu! Slyšíš?“ Rychle jsem přikyvovala. Nebudu k ní chodit! Nebudu ji zdravit! Nemám tetu! Obě „holky“ spolu nemluvily dva roky. Celé ty dva roky jsem k pratetě tajně chodila a na ulici jsem ji spiklenecky zdravila. Když si našla jiného milence a babička měla také svého ctitele, usmířily se.

Díky těmto „holkám“ mi bylo od dětství jasné, že s „kluky“ se chodí v každém věku, a proto mě v červenci 1968, nepřekvapila příjemná sedmdesátnice, která v kupé, kde nás sedělo osm, čtyři ženy a čtyři muži, hrdě prohlásila, že sex miluje a užívá si ho pořád. Řekla to proto, že jsme si o sexu povídali. Sotva jsem totiž v Kolíně přistoupila, v minisukních a v maminčiných botách na vysokých podpatcích, začalo v kupé mírné erotické dusno.

Jela jsem z Kolína do Karviné, ostatní pokračovali dál na Slovensko, a v tom dlouhém ujíždějícím čase, jsme si vytvořili mezi sebou erotické pouto, které všem, kromě mě, pokazilo prohlášení příjemné sedmdesátnice. Byla z nás nejstarší, nám ostatním bylo mezi osmnácti a pětadvaceti, a já jediná jsem se na odvážnou sedmdesátnici usmívala a spokojeně jsem vrněla. Tak mě bude bavit sex i v sedmdesáti! To jsou nádherné vyhlídky...

V roce 1982 jsme museli dát pratetu Babetu, která tancovala ve Vídni na stole, do domova důchodců. Když jsme za ní jednou byli na návštěvě, přitáhla si mě k sobě na postel.

"Irko, piš mi dopisy!“ Nasupeně se podívala na pana Fuchse, který postával kousek od nás a pak na mě. Pochopila jsem.

"Prosím tě, jdi na chvíli na chodbu. Teta mi chce něco říct.“

Když odešel, teta spustila.

"Irko, máme tady údržbáře. Krásný, mladý chlap! Když přišel včera, rychle jsem vytáhla ze šuplíku dopis od tebe. Ten, cos mi psala k narozeninám. A řekla jsem mu, ať mi ho přečte, že na to nevidím. Seděla jsem na posteli a on si sedl vedle mě. Irko... Irko! Poslouchej! Jak se ke mně přimáčkl stehnem, tak jsem cítila, že mi celým tělem probíhá nádherné horko!“

Koukala před sebe a určitě to nádherné horko znovu cítila, ale když do dveří nakoukl pan Fuchs, oklepala se a zasyčela na mě.

"Dopisy! Slyšíš? Dopisy! Piš mi dopisy! Každý týden, Irko!“

V té době jí bylo osmdesát sedm let...

P. S.

Pokud chcete vědět, jak jsem to měla a mám s chlapy, já, tak prosím:

Jak jsem to měla s chlapy

Nejradši bych napsala „s chlapama“, ale to by nebylo mluvnicky správné. Škoda.

Měla jsem o dva roky staršího bratra, který v mých patnácti letech pochopil, že k nám někteří jeho kamarádi, nechodí kvůli němu. Seděla jsem v kuchyni na kanapi a četla si. Občas jsem pronesla, že Allen Ginsberg je lepší než Gregory Corso. Že jsem přečetla celého Jiráska a nenudil mě. Že miluju Faulknera. Kamarádi byli šokovaní, ale v patnácti letech mě nezajímali. Začali mě zajímat až za rok, kdy jsem objevila neprobádané, nádherné území, které se rovnalo mé lásce ke knihám.

Ale aby mě ti kluci zajímali, museli být chytří. Vtipní. Museli chápat můj černý humor. A musela jsem mít pocit, že by mě ubránili, kdybych se dostala do nebezpečí.

Kromě kluků se tehdy kolem mě vyrojilo i několik maminek, které mě seznamovaly se svými syny, vysokoškoláky. Zvaly mě do svých vil, kde se mnou jejich chytří a hodní kluci seděli v obývacím pokoji, pili jsme kafe, povídali si a já věděla, že jsem tam naposledy. Vila? Manželství? Děti? Proboha?! Přitahovali mě hubené máničky v džínách, beatnici, alkoholici, malíři, muzikanti, poetové. Nezajímalo nás, co provedeme se svým životem dál. Nezajímala nás budoucnost, děti, majetek, kariéra.

Psala jsem si do šuplíku, četla, pracovala jsem v kolínském divadle, měla jsem kolem sebe partu kolínských bohémů, přelévali jsme se z mejdanů na mejdan, z hospody do hospody, debatovali jsme, chodili do kina, a do toho všeho mě sladce trápily moje nádherné lásky, které měly jepičí trvání – to byl náš život.

Pak mi bylo třiadvacet a moje kritéria se pořád neměnila. Aby mě kluci zajímali, museli být chytří. Vtipní. Museli chápat můj černý humor. A musela jsem mít pocit, že by mě ubránili, kdybych se dostala do nebezpečí.

Můj první manžel, kterého jsem si vzala v roce 1974, tohle všechno měl, ale po narození syna jsem zjistila, že mě neubrání. Můj druhý manžel, pan Fuchs, kterého jsem si vzala v roce 1980, tohle všechno měl a má. Dnes je mi pětašedesát a na otázku, čím mě zaujme muž a co je pro mě opravdu důležité, odpovím stejně, jako když mi bylo šestnáct.

Zajímají mě muži chytří. Vtipní. Musí chápat můj černý humor. A musím mít pocit, že by mě ubránili, kdybych se dostala do nebezpečí.

Autor: Irena Fuchsová | neděle 15.11.2015 12:38 | karma článku: 28,38 | přečteno: 2542x
  • Další články autora

Irena Fuchsová

A co by sis dal? Co tam máš.

Něco bych si dal, ozve se pravidelně pan Fuchs hodinu po večeři, kdy končím poslední kolečko večerních prací a chystám se zmizet ve svém pokoji.

27.5.2023 v 0:13 | Karma: 29,84 | Přečteno: 885x | Diskuse| Společnost

Irena Fuchsová

Jak to, že nevíš, kolik stojí kilo brambor?!

Protože je jdu koupit, když je potřebuju a to je mi fakt jedno, kolik stojí! - A kolik stojí máslo, co kupuješ? - Nevím. Je české, dobré a má 82% tuku.- Jarda koupil pět másel, jedno za třicet korun. - Tak to mu přeju dobrou chuť!

19.5.2023 v 21:31 | Karma: 29,41 | Přečteno: 1110x | Diskuse| Společnost

Irena Fuchsová

Proč na mě ta baba čumí?!

Jako by nestačilo, že jsme ráno zaspali a ve spěchu se oblékli tak, že jsme z toho celý den byli nesví, vona se teď i ta baba z vedlejšího baráku musí zastavit, otočit se a čumět a čumět, dokud ji nepřejdeme. Zkazí nám celý večer!

28.4.2023 v 21:22 | Karma: 34,94 | Přečteno: 2327x | Diskuse| Společnost

Irena Fuchsová

Menstruační vložky jako velikonoční předkrm

Nevím, jak to bylo v dětství u vás, když se obědvalo. Jsem ročník 1950 a odmalička jsme my, děti, věděly, že se u jídla nemluví například o tom, že jsme byly kakat a dospělí nemluví například o tom, že včera zvraceli.

9.4.2023 v 22:13 | Karma: 32,76 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Společnost

Irena Fuchsová

A tak jsem jim to řekla…

Dneska mi napsala kamarádka na fcb, že ji "dostala" moje povídka. "Připomněla mi dceru. Říkala, maminko, nemám ráda, když je mezi tebou a tátou dusno, špatně to působí na mou dětskou duši a já se pak musím vožrat jak dobytek."

1.4.2023 v 21:23 | Karma: 25,97 | Přečteno: 963x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 747
  • Celková karma 30,42
  • Průměrná čtenost 2342x
Stařenka (1950), která ráda relaxuje na facebooku. Matka (Filip a Rita). Babička (František). Manželka (pan Fuchs). Spisovatelka (33 vydaných knih: http://www.kdyz.cz/vydane-knihy). Členka Obce spisovatelů a Herecké asociace. Moderátorka (ČRo Pardubice: nedělní pořad, Když vypráví nápověda). Fotografka (Kamil Panasonic Fuchs). Publicistka: ONA DNES, VLASTA, PŘEKVAPENÍ. Dětská obrna od roku 1954 (www.polio.cz). Nápověda (Činoherní klub 1994 - stále). Blogerka - v anketě Bloger roku 2019 získala Cenu redakce. Fotografie je od Kamila Fuchse, který je také na facebooku.