Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Děkujeme, paní Jílková…, ale už to příště nedělejte

Ve čtvrtek 29. 10. uvedla ČT1 ve 21.40 pořad „Máte slovo“, věnovaný hazardu a moderovaný paní Jílkovou. Její pořady mívaly vždycky dobrou úroveň. Toto bylo ovšem naprosté fiasko…

     Přitom výběr tématu jako zvon. Kromě státního rozpočtu snad není u nás nic problematičtějšího, než je hazard. Česká republika je jedno velké hráčské doupě. V Praze je víc kasín než v celé Evropě dohromady, máme více heren než je ve zbytku světa. Zákon je nedokonalý, státní dozor nefunguje. Sázení po internetu bylo povoleno, přestože to zákon zakazuje. Zemí se šíří videoterminály jako lavina a obce je nemohou zastavit, ačkoli z nich nemají ani korunu. Sazka neplatí sportovcům a do toho ty všudypřítomné výherní automaty, gamblerství, kriminalita… Na všechnu tuto špínu jste si, paní Jílková, pozvala dva politiky a jednoho generálního ředitele loterijní společnosti. O zástupcích tzv. laické veřejnosti se nebudu radši ani zmiňovat. Ono totiž není lehké netrénovanému člověku vystupovat v živém televizním pořadu.    

     Průběh debaty byl bohužel přesně podle mého očekávání. Přestože se mělo jednat obecně o hazardu jako takovém, po nějakých úvodních frázích se vše rychle stočilo na výherní hrací přístroje, jak se výherní automaty oficiálně v zákoně 202/90 Sb. nazývají. Ony přece mohou za všechno a jejich provozovatelé jsou největší lumpi pod sluncem! Škoda, že se i tomu nejhoršímu vrahovi, zloději a násilníku dává možnost se hájit. Vy jste jim nedala ani tu možnost, paní Jílková. Svůj pořad jste nazvala „Máte slovo“. Oni ho tam ale neměli. Ano, ovšem, byl tam pan Hušák, generální ředitel společnosti Sazka a.s. Sazka ale nikdy výherní hrací přístroje neprovozovala a pan Hušák je naopak jejich dlouholetým odpůrcem.    

     Zpočátku jsem byl zděšen, ale jak se debata postupně stávala fraškou, tak jsem pochopil, že by to byla stejně jenom ztráta času. Pan Svoboda, předseda politické strany, která je na odstřel, si tam přijde přihřát svoji vychladlou předvolební polívčičku a proti němu pan Kubera, senátor z kdysi koaliční strany, co mu dnes už nemůže přijít na jméno. Jejich slovní přestřelky připomínaly scény ze zasedání parlamentu. A do toho ukřivděné řeči generálního ředitele pana Hušáka, o jehož vlivu sahajícím do nejvyšších pater politiky se vyprávějí úplné legendy. Já vím, paní Jílková, že je často těžké ukočírovat živou televizní debatu, zvláště když v ní účinkuje více sebestředných rádobyosobností. Na druhou stranu je zajímavé, že pokus toho mladého hocha zeptat se, proč nedostávají sportovci z hazardu peníze, které jim náleží, jste dokázala „zamáznout“ docela rychle…    

     Ovšem závěr byl zcela grandiózní, když pan předseda otevřel otázku jakýchsi pochybných nadací, na které jsou prý z hazardu posílány peníze určené zákonem na tzv. dobročinné účely. Ve všeobecné atmosféře debaty, kdy všichni mluvili už jen o výherních automatech, to bylo opravdu jen pro zasmání. V platném znění zákona 202/90 Sb. je jasně napsáno, že odvody na tzv. dobročinné účely (v zákoně nazýváno jako „odvod části výtěžku“) jsou v případě automatů jasně příjmem obce, která automat povolila. Že si pan předseda ten zákon nepřečetl, nebo si to prostě jenom neuvědomil, je u něj možná omluvitelné, ale těžko to mohu prominout Vám, paní Jílková. Vždy jsem si velmi cenil toho, jak chodíváte k těmto debatám připravená. Vaše „ale, pane/paní, já tady mám něco jiného…“ a následovalo přesné znění nějakého předpisu, oficiální statistický údaj nebo alespoň citace jeho/jejích vlastních, většinou naprosto odlišných slov, bývalo kdysi vražednou zbraní na různé lháře, vykuky a šibaly. Kde to „ale“ zůstalo teď?    

     Přiznám se, že jsem nepochopil smysl a účel této debaty, jejíž mizerná úroveň tragicky kontrastovala s Vaším nedávno uvedeným pořadem na podobné téma. Pokud se tam přišli pan předseda, pan senátor a pan generální ředitel jenom zviditelnit, tak bych to jejich vystoupení viděl jako velmi kontraproduktivní, i když čeština má pro to jadrnější vyjádření. A Vám, paní Jílková, doporučuji nastudovat si zákon č. 202/90 Sb. v platném znění včetně předpisů souvisejících a chodit příště lépe připravená, abych si Vás nemusel přestat vážit.

Autor: Tomáš Fries | úterý 3.11.2009 15:30 | karma článku: 45,10 | přečteno: 27611x
  • Další články autora

Tomáš Fries

Už zase důchodová reforma 2

„Státní kasa je prázdná, tak tady máte přes držku! Důchodová reforma bude, víc vám neřeknu!“ Ano, poznali jste správně parafrázi na Švejkovy výroky v hospodě U Kalicha, po kterých následovalo jeho předvedení na policejní stanici.

6.3.2023 v 7:42 | Karma: 22,48 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Fries

Už zase důchodová reforma

S pravidelnou nepravidelností se stále vrací stejná písnička o neudržitelných důchodech končící vším jiným než opravdovým řešením.

27.2.2023 v 0:35 | Karma: 20,19 | Přečteno: 545x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Fries

Elektromobil, auto na páru a digitální fotoaparát

Co má společného elektromobil Tesla, auto na páru N. J. Cugnota a digitální fotoaparát Olympus? Víc, než by se na první pohled zdálo.

20.2.2023 v 0:32 | Karma: 23,04 | Přečteno: 437x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Fries

Za potraviny krásnější. A české!

Poslanci schválili kvóty na české potraviny a pokuty za prodej potravin dvojí kvality. Více či méně skrytá ochrana trhu s potravinami v podstatě existuje v celé EU. Toto je jen takové naše zoufalé řešení.

28.1.2021 v 0:38 | Karma: 19,36 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Tomáš Fries

Málo platný, pane Blatný,

i kdyby se váš PES stal i baskervillským, už toho mnoho nezmůže. Omezení sebedrakoničtější se budou míjet účinkem. Důvody našeho tristního stavu jsou jinde a hlubší, pandemie je pouze prohloubila a ukázala v celé jejich nahotě.

17.1.2021 v 22:03 | Karma: 33,25 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Spolupředsedové AfD vyzvali Bystroně, ať opustí předvolební kampaň

18. května 2024

Spolupředsedové německé pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD) Alice Weidelová...

Západ má strach z ruské porážky stejně jako z té ukrajinské, soudí Zelenskyj

18. května 2024  8:46

Sledujeme online Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34

Letiště v Mnichově dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1802x
Jeden z těch, co mu není úplně jedno, kam naše malá, chudá a špatně spravovaná zemička směřuje

Seznam rubrik