Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Dálnice“ z Kroměříže do Otrokovic

je čítankovým příkladem toho, jak státní správa řeší případy, kde se jí pečování o blaho nás, daňových poplatníků, nějak ne a nedaří.

   To bylo slávy, když se tento úsek dálnice v prosinci loňského roku otevíral. Politici, ministerští úředníci, zástupci dodavatele a další členové klaky sice museli mrznout v první zimní vánici, ale obyvatelé Hulína jim dozajista blahořečili. Konečně se jejich městečkem, kde se kříží frekventované silnice z Bystřice p.H. do Kroměříže a z Otrokovic do Přerova, přestalo od časného rána do pozdní noci valit tisíce aut a kamionů. Nepoměrně menší radost však projevovali občané Kroměříže. Dálnice kolem jejich města vedla i před tím, ale místo aby sloužila jako obchvat, tak díky zpoplatnění se auta dál vesele motají mezi kulturními památkami zapsanými v seznamech UNESCO. Podobné vystřízlivění se brzy dočkali i obyvatelé Otrokovic, když i jim posléze zpoplatnili dálniční obchvat města. Apelace na ministerstvu dopravy byly marné. Peníze jsou až na prvním místě a konec konců ministerští úředníci přece v Otrokovicích ani v Kroměříži nebydlí. A doma v Praze si to už ohlídají.

   Přese všechno převládala euforie. Konečně je Zlín spojen se „zbytkem světa“ dálnicí, což je jistě důležitý krok k tomu, aby se vymanil z role zapomenutého pohraničního městečka, kterou bohužel po rozdělení federace a pádu Svitu, dříve Baťových závodů, zastává. Tato euforie však netrvala dlouho. Krátce po slavnostním otevření, byť jen do zkušebního provozu (jak hlásaly světelné cedule nad dálnicí), se kousek za Kroměříží objevily dopravní značky snižující rychlost na 100 km v hodině. Teprve z celostátních sdělovacích prostředků se  obyvatelstvo milostivě dovědělo, že je to kvůli sporu mezi ministerstvem dopravy a Skanskou, zda jsou podél vozovky namontována homologovaná svodidla, či nikoli. A dokud se to nevyřeší, tak prý preventivně kvůli bezpečnosti nás, uživatelů dálnice, se rychleji jezdit nesmí a šmidra.

   A teď jsme u kadlubu věci. Někde mezi projektantem, dodavatelem a investorem se stala chyba a kdo to odskáče (povšimněte si, že jsem zůstal slušný)? No samozřejmě ten, kdo je v tom nevinně, občané tohoto prapodivného státu. Tak my si ze svých daní (draze!) platíme lidi, kteří mají toto všechno pohlídat, a když selžou, tak my jsme biti! Přesně podle krásného výroku Vlasty Buriana ze dvou starých černobílých komediích (To neznáte Hadimršku a Katakomby), když při povyšování v úřadu děkuje svým chlebodárcům slovy: „Doufám, že naděje ve mě vložené nezklamete.“ To je velmi přesné. Naděje v ně vložené se nekonaly, tak jsme vlastně na vině my. Jak je možné, že se svodidla řeší, až když je stavba v provozu? Co dělali projektant a investor na tzv. kontrolních dnech, které musí u stavby takového rozsahu pravidelně být? Jak je možné, že to pustili, byť by to byl provoz pouze zkušební?

   A tak čas pomalu plyne, vy se šinete po „dálnici“ stovkou a můžete se kochat, jak po souběžné komunikaci jezdí auta rychleji, protože jim to stav vozovky a nepřítomnost Policie ČR dovoluje, a přemýšlíte, jak dlouho bude ještě trvat, než za A) se rozhodne, zda svodidla jsou či nejsou homologována a za B) když nejsou homologována, tak kdy je dodavatel vymění, což by se za rozumného a postupného omezování provozu jistě dalo již dávno udělat, zvláště když počasí skoro celý leden bylo takové předjarní. Na jednu věc však pánové nezapomněli a dobře si ji ohlídali: vstup jen s dálniční známkou, popř. jen přes mýtnou bránu, vše dle typu vozidla. Nezlobte se na mě, ale je nehorázné vybírat peníze za něco, co tím vlastně není. Než vyřešíte ta svodidla, pane ministře Bárto, mohl byste vyřešit alespoň takovou maličkost. Na nájezdech na tuto „dálnici“ přidat dodatkové tabulky: Bez poplatku.

Autor: Tomáš Fries | neděle 6.2.2011 11:20 | karma článku: 19,21 | přečteno: 1199x
  • Další články autora

Tomáš Fries

Už zase důchodová reforma 2

„Státní kasa je prázdná, tak tady máte přes držku! Důchodová reforma bude, víc vám neřeknu!“ Ano, poznali jste správně parafrázi na Švejkovy výroky v hospodě U Kalicha, po kterých následovalo jeho předvedení na policejní stanici.

6.3.2023 v 7:42 | Karma: 22,48 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Fries

Už zase důchodová reforma

S pravidelnou nepravidelností se stále vrací stejná písnička o neudržitelných důchodech končící vším jiným než opravdovým řešením.

27.2.2023 v 0:35 | Karma: 20,19 | Přečteno: 545x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Fries

Elektromobil, auto na páru a digitální fotoaparát

Co má společného elektromobil Tesla, auto na páru N. J. Cugnota a digitální fotoaparát Olympus? Víc, než by se na první pohled zdálo.

20.2.2023 v 0:32 | Karma: 23,04 | Přečteno: 437x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Fries

Za potraviny krásnější. A české!

Poslanci schválili kvóty na české potraviny a pokuty za prodej potravin dvojí kvality. Více či méně skrytá ochrana trhu s potravinami v podstatě existuje v celé EU. Toto je jen takové naše zoufalé řešení.

28.1.2021 v 0:38 | Karma: 19,36 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Tomáš Fries

Málo platný, pane Blatný,

i kdyby se váš PES stal i baskervillským, už toho mnoho nezmůže. Omezení sebedrakoničtější se budou míjet účinkem. Důvody našeho tristního stavu jsou jinde a hlubší, pandemie je pouze prohloubila a ukázala v celé jejich nahotě.

17.1.2021 v 22:03 | Karma: 33,25 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:16

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvaceti požárů, u dalších pak zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1802x
Jeden z těch, co mu není úplně jedno, kam naše malá, chudá a špatně spravovaná zemička směřuje

Seznam rubrik