Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ve válce lze jenom prohrát!

size="10pt"Mezinárodní společenství musí donutit strany sporu k jednání. Od toho tady taková společenství jsou. Donutit n size="10pt"e vyhrůžkami, ale takovými návrhy, kterým obě strany mohou rozumět

size="9pt"Možná nezaškodí size="9pt"podívat se na dění na Ukrajině pohledem z nedávné historie. Pro většinu Čechů to bylo do roku 1989 tak, že nás okupovali "RUSÁCI", a nikdo moc nerozlišoval, zda jejich vojáci, kteří se u nás roztahovali, byli etničtí Rusové, Ukrajinci, Bělorusové, Litevci nebo příslušníci dalších národů tehdejšího SSSR. Dá se předpokládat, že dnes na Ukrajině proti sobě stojí vojáci, z nichž někteří spolu sloužili v Rudé armádě, a je víc než pravděpodobné, že důstojníci generálních štábů obou armád studovali na stejné vojenské akademii.

size="9pt"Nelze zastírat, že vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou jsou historicky napjaté.  size="10pt"Ukrajinská republika byla vyhlášena 24. srpna 1991 při agónii SSSR. Pro odtržení hlasovalo v referendu 90,3 procenta voličů. Jejím prvním prezidentem se stal Leonid Kravčuk. Ten stál v čele země do roku 1994, kdy jej v postu vystřídal Leonid Kučma. Když v roce 2004 Kučmovi, který potlačoval opozici, končil jeho druhý prezidentský mandát, vybral za svého nástupce premiéra prorusky orientovaného Viktora Janukovyče. 

size="10pt"Klidu si Ukrajinská republika po celou dobu své existence moc neužila.  size="10pt"Politik z východní ruskojazyčné Ukrajiny čelil rostoucímu nacionalismu. Velkou nevoli vyvolal jeho jazykový zákon, který v duchu evropských demokratických tradic zrovnoprávňoval jazyky menšin v oblastech, kde byly početné. Protesty v Kyjevě a dalších částech Ukrajiny ke konci roku 2013 stále více eskalovaly.

size="10pt"V prosinci zaplnilo náměstí Majdan v hlavním městě několik stovek tisíců demonstrantů, série protestů a demonstrací je označována jako Euromajdan. Protesty trvaly tři měsíce, přičemž v závěru se eskalovaly, když obě strany používaly brutální síly a střelné zbraně. Střety mezi 17. a 20. únorem si vyžádaly na sto obětí.

size="10pt"Krymští představitelé požádali Moskvu o připojení.  size="9pt" P size="10pt"řes osmdesát procent obyvatel Krymu souhlasilo s připojením k Rusku, pouze čtyři procenta (převážně krymští Tataři) podle průzkumu z roku 2015 s anexí nesouhlasily. 

size="10pt"Střety mezi proruskými separatisty (doněckými a luhanskými) a vojsky prozápadní vlády v Kyjevě stále probíhaly. Ruskem financované organizace se objevily i v Charkově a Oděse, odkud separatisty po těžkých bojích vytlačil speciální oddíl ukrajinského ministerstva vnitra.

size="10pt"Eskalaci válečného konfliktu, který si vyžádal tisíce mrtvých, zastavila až druhá dohoda z Minsku z počátku roku 2015. Její naplňování ale vázlo a z Donbasu byla každý týden hlášena porušování příměří.

size="10pt"24. února 2022  zrána zaútočilo Rusko na Ukrajinu. Zvěsti o možném napadení Ukrajiny Ruskem se v médiích objevovaly několik týdnů předtím a postupně eskalovaly. I když se útok do separatistických republik Doněck a Luhansk dal předpokládat, tak nikdo nepředpokládal, že Rusové zaútočí v takovém rozsahu.

size="10pt"Před tím se Ukrajina i Rusko navzájem obviňovaly z porušení příměří, a na hranicích se ozývala střelba. Večer 21. února prezident Vladimir Putin oznámil v telefonátu francouzskému prezidentu Macronovi a německému kancléři Olafovi Scholzovi, že Rusko uzná nezávislost obou povstaleckých republik v Donbasu, Luhanské a Doněcké lidové republiky. Téměř vzápětí Putin zahájil misi v donbaských republikách a vyslal na Ukrajinu „mírové jednotky“.

size="10pt"Tahle bratrovražedná válka nemůže skončit jednoznačným vítězstvím ani jedné strany, protože společná historie a propojenost sociální, ekonomická, politická, náboženská, ale i rodinná musí být brána do úvahy při nastolení pokojného stavu na tomto území bývalého Sovětského svazu. Bez pomoci mezinárodního společenství se pokojného stavu Rusové a Ukrajinci těžko dočkají. Mezinárodní společenství musí donutit strany sporu k jednání. Od toho tady taková společenství jsou. Donutit n size="10pt"e vyhrůžkami, ale takovými návrhy, kterým obě strany mohou rozumět,  size="10pt"protože nevychází z ekonomické, politické nebo vojenské nadřazenosti, ale s ohledem na národní a státní suverenitu těch, se kterými je jednáno. Strany musí přijít k jednacímu stolu jako rovnocenní partneři. Ti, kdo budou jednání garantovat, tak to musí být ne z pozice protektorů, ale jako nestranní moderátoři bez jakékoliv nadřazenosti. Musí se pojmenovat každý exces od norem lidského chování podle mezinárodního práva, a musí být jednáno o odpovědnosti za to, co  porušením práva bylo způsobeno na životech, zdraví a majetku.  Základem jednání mohou být dohody z Minsku z roku 2015, jednání by měla zahrnovat dodržování jazykového zákona, měla by být pevně stanovena hranice obou státu při respektování vůle těch, kdo na této hranici národnostně převažují (referendum za účasti mezinárodních pozorovatelů). Součástí takového jednání by měl size="10pt"a size="10pt"být také size="10pt"závazná dohoda o size="10pt"  rozšiřování vojenského společenství NATO a EU. 

size="10pt"Dnes na území Ukrajiny proti sobě stojí v nepřátelství ti, kdo spolu sdíleli stát, a mnohdy i rodiny. Světové společenství by mělo být nápomocno k nalezení klidu mezi tak společnou historií, kulturou, náboženstvím a rodinnými vazbami svázanými národy. Je to nejenom možnost, ale hlavně povinnost. 

size="10pt"O něco z toho se po volbách snaží maďarský premiér Viktor Orbán. Naši představitelé by se možná měli k této iniciativě připojit, místo toho, aby zpochybňovali volby v Maďarsku a smysl naší účasti ve V4.

 

 

 

Autor: František Mikeš | čtvrtek 7.4.2022 9:50 | karma článku: 11,20 | přečteno: 285x
  • Další články autora

František Mikeš

Ekonomika nebo korespondenční volba? To je oč tu (ne)běží!

„Nebojujte jen proto, abyste vyhrál. Bojujte především proto, abyste se nedal", jsou slova Jana Wericha, jakoby pasovaná na to, o čem se bude jednat ve sněmovně místo toho, o čem by se jednat mělo.

14.1.2024 v 17:17 | Karma: 15,12 | Přečteno: 230x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Sebevědomé Maďarsko ovládlo Brusel.

Poslední jednání šéfů států a vlád EU se neslo zcela v režii maďarského premiéra Viktora Orbána. Jako sebevědomý představitel sebevědomého národa dosáhl toho, co potřeboval. Možná nejenom pro Maďarsko.

16.12.2023 v 8:15 | Karma: 32,30 | Přečteno: 1185x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Hezký obal ještě nemusí ukrývat dobrý obsah.

"Všechno co bylo, je! Trvá i to, co nechceš. A paměť trvá i po smrti!" Napsal Karel Čapek. To by si měl uvědomit Petr Pavel, když mluví o tlusté čáře za minulostí. Ještě by měl říct, kdo tu tlustou čáru má udělat.

26.9.2023 v 13:07 | Karma: 20,16 | Přečteno: 350x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Není nic horšího než politická bitka o důchody.

Na důchody se ze státního rozpočtu čerpá významná částka a to dobíhá doba, kdy do něj přispívají ti, kdo tvoří směnitelnou hodnotu a nabíhá doba, kdy přibývá těch, kdo na své platy ze státního rozpočtu berou.

28.2.2023 v 10:57 | Karma: 19,77 | Přečteno: 512x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Život tropí hlouposti!?

Život ne, to jenom lidé je tropí, protože jsou nepoučitelní! Bohužel trvale platí, že národ, který se nedokáže poučit ze své historie, je odsouzen k tomu, prožít ji dříve, či později, znovu. My si teď dáváme jedno opakování.

16.1.2023 v 10:28 | Karma: 14,84 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
Několik let jsem se pohyboval ve vysoké politice a působil ve státní správě i samosprávě (1. náměstek ministra kultury, starosta Českého Krumlova). Myslím si, že mám stále co říct a tak bych se o to rád podělil se čtenáři portálu iDnes.cz.

Seznam rubrik