Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dezinformace versus svoboda slova.

Nesouhlasím s Tvým názorem, ale budu do smrti hájit Tvé právo jej říkat. Tento Voltairův citát nevznikl zrovna v Evropě náhodou. Teď je jakoby v daném čase nepatřičný.

size="11pt"Dnešní doba je plná rozporů, které se projevují nejenom verbálně, ale někdy až fatálně fyzicky. K těm druhým patří samozřejmě válka na Ukrajině. Ta zásadně změnila náš současný svět, a nic už není takové jako bývalo. To se týká také tak zvané sedmé velmoci, jak bývají size="9pt"  size="11pt"někdy nazývány sdělovací prostředky. size="9pt"  size="11pt"Za poslední dobu si lidstvo zvyklo na to, že různá média se různě vyjadřují ke stejným událostem. Každý měl možnost si v různosti hledat to, co je nejblíže jeho vnímání světa, a co se také v budoucnu ukáže jako trvale, nebo alespoň dlouhodobě size="9pt"  size="11pt"platné. 

size="11pt"Existují státy, kde je pořád snaha předkládat veřejnosti události tak, jak odpovídá většinové politické orientaci toho kterého státu. Proto v některých státech zakazují zpravodajské kanály nebo zpravodajské služby, které neodpovídají politickému směřování v dané zemi. Typické je to pro státy, kterým se většinou po právu říká totalitní. Tak tomu bylo i u nás až do roku 1989. Rudé právo a Československá televize určovaly, co si má občan myslet, a jak se má stavět k tomu, co se okolo něj děje. Pro přemýšlení nebyl prostor, protože pro nedostatek informací nebylo nad čím přemýšlet.

size="11pt"V souvislosti s uprchlickou krizí můžeme v poslední době vnímat snahy o návrat k takové praxi. Že byl v Rusku zakázán jeden informační zdroj, protože neinformoval v duchu oficiální politiky, asi nikoho nepřekvapí. Že se to týká také české mediální sféry, a že nejde jenom o jeden informační zdroj, to už je něco, co může v demokratické společnosti vyvolat nikoliv ojedinělé rozpaky. I když se tak děje pod heslem size="9pt"  size="11pt""hájení evropských hodnot a tradic“, tak je to vybočení z toho, co od sebe odlišovalo dvě formy vedení a řízení států. Není zřejmé, zda vedle Česka postupují stejně i jiné státy v euroatlantickém prostoru. size="9pt"  size="11pt"Hájení hodnot a tradic je jistě chvályhodné. Navíc, když máme tyto hodnoty definované. Jenže mezi size="9pt"  size="11pt"těmi hodnotami nejzásadnějšími, je mimo jiné svoboda slova a svobodné vyjadřování názorů. Pokud nejde o kolizi s trestním právem. O tom ale může rozhodnout jedině nezávislý soud.

size="11pt"Západní Evropa se přinejmenším posledních padesát let, a Česko posledních třicet let, snaží řídit heslem:  size="11pt"" size="11pt"Nesouhlasím s Tvým názorem, ale budu do smrti hájit Tvé právo jej říkat. size="11pt"" size="9pt"  size="11pt"Tento citát, který se připisuje Voltairovi, nevznikl zrovna v Evropě čirou náhodou, byl pro to vážný důvod. Všechny jiné reakce na odlišný názor si totiž Evropa v historii vyzkoušela a žádná z nich nepřinesla nic dobrého. Mezitím se kvůli "správným" hodnotám a kultuře vedly války, ať už obranné nebo dobyvatelské v Americe, Africe, Asii... O největší genocidě způsobené myšlenkou, že Židé jsou podřadný národ, ani nemluvě.

size="11pt"V moderní době se ukázalo, že cestou není společně s názory odstraňovat jejich nositele nebo nosiče, ale byl přijat princip, v němž size="9pt"  size="11pt"v odlišnostech neuvidíme hrozbu, ale příležitost nového poznání size="11pt" size="11pt"Teď jsme svědky toho jak se někdo size="9pt"  size="11pt"snaží size="9pt"  size="11pt"bojovat size="9pt"  size="11pt"za TY SPRÁVNÉ hodnoty vojensky nebo administrativně. To první dělají Rusové na Ukrajině, to druhé pak třeba nějaké společenství s názvem nic.cz u nás. To první přináší škody materiální a politické globálně, to druhé škody politické lokálně.

size="9pt" size="11pt"V demokratické společnosti si každý sám hledá a většinou i najde svou pravdu, která odpovídá pravdivému obrazu do té míry, do jaké je mu umožněno svobodně čerpat informace  size="11pt"a svobodně o nich diskutovat.

size="11pt"Ale i když jsou informační zdroje omezovány, tak většina lidí stejně o tom co je jim předkládáno přemýšlí. Když třeba štáb ČT podává informace přímo z obléhaného Kyjeva, kde je na záběrech osvětlená ulice, na obzoru je vidět záblesky, a pan Kubal mluví o tom, že při útoku byly těžce poškozeny tři domy a je šest lidských obětí, tak se nabízí otázka, jak se televizní štáb ČT do Kyjeva dostal a kde tam bydlí, když se mluví o tom, že většina obyvatel žije v podzemních úkrytech.

size="9pt" size="11pt"Zákazy, příkazy, nařízení  size="11pt"a kontrola svobody slova nikdy nepřinesly do lidské společnosti nic dobrého. Dnešní snaha o porušování Listiny práv a svobod, jejíž nejvýznamnější postuláty jsou promítnuty do Ústavy České republiky,  není snad steskem po době, kdy se takto společnost ovládala. 

 

Autor: František Mikeš | středa 30.3.2022 10:46 | karma článku: 25,89 | přečteno: 813x
  • Další články autora

František Mikeš

Ekonomika nebo korespondenční volba? To je oč tu (ne)běží!

„Nebojujte jen proto, abyste vyhrál. Bojujte především proto, abyste se nedal", jsou slova Jana Wericha, jakoby pasovaná na to, o čem se bude jednat ve sněmovně místo toho, o čem by se jednat mělo.

14.1.2024 v 17:17 | Karma: 15,12 | Přečteno: 230x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Sebevědomé Maďarsko ovládlo Brusel.

Poslední jednání šéfů států a vlád EU se neslo zcela v režii maďarského premiéra Viktora Orbána. Jako sebevědomý představitel sebevědomého národa dosáhl toho, co potřeboval. Možná nejenom pro Maďarsko.

16.12.2023 v 8:15 | Karma: 32,30 | Přečteno: 1185x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Hezký obal ještě nemusí ukrývat dobrý obsah.

"Všechno co bylo, je! Trvá i to, co nechceš. A paměť trvá i po smrti!" Napsal Karel Čapek. To by si měl uvědomit Petr Pavel, když mluví o tlusté čáře za minulostí. Ještě by měl říct, kdo tu tlustou čáru má udělat.

26.9.2023 v 13:07 | Karma: 20,16 | Přečteno: 350x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Není nic horšího než politická bitka o důchody.

Na důchody se ze státního rozpočtu čerpá významná částka a to dobíhá doba, kdy do něj přispívají ti, kdo tvoří směnitelnou hodnotu a nabíhá doba, kdy přibývá těch, kdo na své platy ze státního rozpočtu berou.

28.2.2023 v 10:57 | Karma: 19,77 | Přečteno: 512x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Život tropí hlouposti!?

Život ne, to jenom lidé je tropí, protože jsou nepoučitelní! Bohužel trvale platí, že národ, který se nedokáže poučit ze své historie, je odsouzen k tomu, prožít ji dříve, či později, znovu. My si teď dáváme jedno opakování.

16.1.2023 v 10:28 | Karma: 14,84 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
Několik let jsem se pohyboval ve vysoké politice a působil ve státní správě i samosprávě (1. náměstek ministra kultury, starosta Českého Krumlova). Myslím si, že mám stále co říct a tak bych se o to rád podělil se čtenáři portálu iDnes.cz.

Seznam rubrik