Dezinformace versus svoboda slova.

Nesouhlasím s Tvým názorem, ale budu do smrti hájit Tvé právo jej říkat. Tento Voltairův citát nevznikl zrovna v Evropě náhodou. Teď je jakoby v daném čase nepatřičný.

size="11pt"Dnešní doba je plná rozporů, které se projevují nejenom verbálně, ale někdy až fatálně fyzicky. K těm druhým patří samozřejmě válka na Ukrajině. Ta zásadně změnila náš současný svět, a nic už není takové jako bývalo. To se týká také tak zvané sedmé velmoci, jak bývají size="9pt"  size="11pt"někdy nazývány sdělovací prostředky. size="9pt"  size="11pt"Za poslední dobu si lidstvo zvyklo na to, že různá média se různě vyjadřují ke stejným událostem. Každý měl možnost si v různosti hledat to, co je nejblíže jeho vnímání světa, a co se také v budoucnu ukáže jako trvale, nebo alespoň dlouhodobě size="9pt"  size="11pt"platné. 

size="11pt"Existují státy, kde je pořád snaha předkládat veřejnosti události tak, jak odpovídá většinové politické orientaci toho kterého státu. Proto v některých státech zakazují zpravodajské kanály nebo zpravodajské služby, které neodpovídají politickému směřování v dané zemi. Typické je to pro státy, kterým se většinou po právu říká totalitní. Tak tomu bylo i u nás až do roku 1989. Rudé právo a Československá televize určovaly, co si má občan myslet, a jak se má stavět k tomu, co se okolo něj děje. Pro přemýšlení nebyl prostor, protože pro nedostatek informací nebylo nad čím přemýšlet.

size="11pt"V souvislosti s uprchlickou krizí můžeme v poslední době vnímat snahy o návrat k takové praxi. Že byl v Rusku zakázán jeden informační zdroj, protože neinformoval v duchu oficiální politiky, asi nikoho nepřekvapí. Že se to týká také české mediální sféry, a že nejde jenom o jeden informační zdroj, to už je něco, co může v demokratické společnosti vyvolat nikoliv ojedinělé rozpaky. I když se tak děje pod heslem size="9pt"  size="11pt""hájení evropských hodnot a tradic“, tak je to vybočení z toho, co od sebe odlišovalo dvě formy vedení a řízení států. Není zřejmé, zda vedle Česka postupují stejně i jiné státy v euroatlantickém prostoru. size="9pt"  size="11pt"Hájení hodnot a tradic je jistě chvályhodné. Navíc, když máme tyto hodnoty definované. Jenže mezi size="9pt"  size="11pt"těmi hodnotami nejzásadnějšími, je mimo jiné svoboda slova a svobodné vyjadřování názorů. Pokud nejde o kolizi s trestním právem. O tom ale může rozhodnout jedině nezávislý soud.

size="11pt"Západní Evropa se přinejmenším posledních padesát let, a Česko posledních třicet let, snaží řídit heslem:  size="11pt"" size="11pt"Nesouhlasím s Tvým názorem, ale budu do smrti hájit Tvé právo jej říkat. size="11pt"" size="9pt"  size="11pt"Tento citát, který se připisuje Voltairovi, nevznikl zrovna v Evropě čirou náhodou, byl pro to vážný důvod. Všechny jiné reakce na odlišný názor si totiž Evropa v historii vyzkoušela a žádná z nich nepřinesla nic dobrého. Mezitím se kvůli "správným" hodnotám a kultuře vedly války, ať už obranné nebo dobyvatelské v Americe, Africe, Asii... O největší genocidě způsobené myšlenkou, že Židé jsou podřadný národ, ani nemluvě.

size="11pt"V moderní době se ukázalo, že cestou není společně s názory odstraňovat jejich nositele nebo nosiče, ale byl přijat princip, v němž size="9pt"  size="11pt"v odlišnostech neuvidíme hrozbu, ale příležitost nového poznání size="11pt" size="11pt"Teď jsme svědky toho jak se někdo size="9pt"  size="11pt"snaží size="9pt"  size="11pt"bojovat size="9pt"  size="11pt"za TY SPRÁVNÉ hodnoty vojensky nebo administrativně. To první dělají Rusové na Ukrajině, to druhé pak třeba nějaké společenství s názvem nic.cz u nás. To první přináší škody materiální a politické globálně, to druhé škody politické lokálně.

size="9pt" size="11pt"V demokratické společnosti si každý sám hledá a většinou i najde svou pravdu, která odpovídá pravdivému obrazu do té míry, do jaké je mu umožněno svobodně čerpat informace  size="11pt"a svobodně o nich diskutovat.

size="11pt"Ale i když jsou informační zdroje omezovány, tak většina lidí stejně o tom co je jim předkládáno přemýšlí. Když třeba štáb ČT podává informace přímo z obléhaného Kyjeva, kde je na záběrech osvětlená ulice, na obzoru je vidět záblesky, a pan Kubal mluví o tom, že při útoku byly těžce poškozeny tři domy a je šest lidských obětí, tak se nabízí otázka, jak se televizní štáb ČT do Kyjeva dostal a kde tam bydlí, když se mluví o tom, že většina obyvatel žije v podzemních úkrytech.

size="9pt" size="11pt"Zákazy, příkazy, nařízení  size="11pt"a kontrola svobody slova nikdy nepřinesly do lidské společnosti nic dobrého. Dnešní snaha o porušování Listiny práv a svobod, jejíž nejvýznamnější postuláty jsou promítnuty do Ústavy České republiky,  není snad steskem po době, kdy se takto společnost ovládala. 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: František Mikeš | středa 30.3.2022 10:46 | karma článku: 25,89 | přečteno: 813x