Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dioptrie pod lupou aneb Jak se žije krátkozrakým

Mám osm a půl smyslu. Kromě smyslu pro blbosti, humor, chaos a detail ještě čich, chuť, hmat, sluch a půl zraku. Odmala jsem dlouhá, široká, ale především pořádně krátkozraká! Než ale vyšlo v raném dětství najevo, že okolní svět je po mě velice mlhavým pojmem, chvilku to trvalo. Rodiče mělo varovat už to, že moje nejoblíbenější zvíře byl krtek a všem hračkám jsem bez rozdílu vypichovala oči.

Pamatujete si na svoje první brýle? Moje byly z odporné průhledné močoviny a měly na obou stranách veliké červené srdce. V kombinaci s hnědými vytahanými punčocháči a do nich vraženým svetrem jsem byla třídní krasavice. Kromě toho, že mám na třídních fotografiích několik let po sobě stejný svetr,odráží se mi od brýlí fotoblesk a místo jednoho oka mám velkou zářivou hvězdu. Když jsem se od páté třídy začala strikně fotit bez brýlí, vyznačuje se můj obličej na fotkách upřeným schizofrenickým pohledem kamsi mimo objektiv. Vytušit poslepu pozici fotografa je nemožné! Prašť jak uhoď!

V pubertě jsem měla „nenápadné“ brýle s kovovou obroučkou, která hrála zářivými odstíny růžové. V kapse. (Od té doby nesnáším úsloví: nasazovat si růžové brýle) Byla to taková několikaletá hra na slepou bábu. Nápisy na školních tabulích mi v posledních třídách základní školy rozhodně nestály za ten trapas vytáhnout moje gigantické okuláry, takže od základního vzdělání mě definitivně odřízly tři a půl dioptrie.

Na gymplu už byl můj svět jeden velký impresionistický obraz. Příležitostná kombinace marihuany a vysokého stupně krátkozrakosti není úplně nejšťastnější způsob, jak dospět v člověka, který má reálný „pohled na svět“.  

Když se ta slepá patrona, co mi řádí v oční čočce provrtala ku hranici čtyř dioptrií, vyplakala jsem si kontaktní čočky. Jejich první aplikace mi trvala dvě hodiny a málem jsem přitom přišla o oko. Ono skloubit rudé slzící oči, miniaturní neviditelné čočky a četbu piďinávodu k jejich aplikaci, to je úplný triatlon. A já jsem v něm dnes už suverénní přeborník. Čočky plácnu ráno do očí někde mezi čištěním zubů a cestou na záchod.

 

Kontaktní čočky mají jedinou drobnou nepodstatnou malinkatou nevýhodu: člověk snadno zapomene, že je má. To potom stačí občas málo a jste „nahoře bez“. Čočky Vás mohou navždy opustit například při průvanu. A tak jsem v létě jela vlakem. Vyšla jsem se v květovaných šatičkách projít do uličky. Stáli tam dva vojáčci v uniformách a dívali se na mě. Vyměnili jsme si úsměvy. Vyklonila jsem se romanticky z okýnka a ulítly mi obě čočky.

Také se stává, že si uvědomíte čočky v očích někde na půli cesty mezi skokanským můstkem a hladinou bazénu. A jednou jsem se v divadle tak dojala, že jsem se hodinu před koncem představení intenzivně rozplakala. Jednu čočku odnesl vodopád slz a druhou mi zaplavila černá řasenka neprůhlednou vrstvou. V druhé polovině představení jsem absolutně netušila, co se na pódiu děje, a smála se naprosto v nevhodných okamžicích.

Další věc je, že čočky nemáte na očích v noci. Najít brýle je většinou bez brýlí nemožné (tzv. kruhový dioptrický paradox!) a tak se moje noční cesty na záchod proměnily v napínavé výpravy plné dobrodružství a nástrah.

Jestli je pro mě ale něco opravdový horor, tak návštěva očaře. Nenávidím prosvětlenou tabuli na zdi, na které je pro mě z několika metrů viditelné jenom písmeno A úplně nahoře, které je velké jak vrata od chlíva, a s vysokým nasazením mimických svalů i obrysy dvou písmen pod ním. Dalších několik řádků je mlhavou záhadou. Přiznat si skutečný stav svého zraku je pro mě ale největší trauma! Proto se už řadu let v nestřeženém okamžiku svítící tabuli potajmu šprtám. Člověk na to má asi tak minutu a půl, než vás sestra odbaví. Když uhradíte manipulační poplatek v hrsti drobných, získáte další čas. Pak tedy usedám na židličku u okna a doktorka mi nasazuje kovové obruby, do kterých se strkají zkušební dioptrická skla, předříkávám si: K V A O S L Q  a  E B M N A R P. Pokud jí stačí předříkat řádek, je to v suchu.

Minule ale očařka pojala podezření (asi když jsem přečetla řádek s urputně zavřenýma očima) a nechala mě přečíst řadu písmen pozpátku. Ještě že mám takovou představivost! Řeknu vám, že uhrávat to na očním na –4,5 dioptrie je rok od roku těžší. Vypadá to, že tam teď mají nový přístroj, ke kterému přiložíte svůj jasný zrak a on „vám to spočítá“. Mám strach z toho, že dostanu brýle, které budou vypadat jako otočený dalekohled!!!

Vím, že v tom nejsem sama. Tuhle jsem viděla člověka běžet urputně na tramvaj, rozrážel davy, letěl, sprintoval jeleními skoky! Zarazil se těsně před tramvají a s přivřenýma očima a vyceněnými zuby se zadíval na štít s číslem „23“, vztekle si dupnul a rozsprintoval se k další 23, která se blížila ze zatáčky. Bylo mi jasný, že jsme na stejný lodi.

Něco vám ale řeknu: jak jsem krátkozraká, tak jsem jasnozřivá! Někdy ale ani jasnozřivost nestačí na neviditelné výmoly, bezohledné řidiče, schůdky a squashové míčky mířící na citlivá místa.

Jak to tak pozoruju, tak asi i krtek má devět životů.

A co vy, brejlouni?

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Renata Fíková | pátek 20.3.2009 21:15 | karma článku: 42,76 | přečteno: 9803x
  • Další články autora

Renata Fíková

Ta, co má tři

Nechala jsem se vyhecovat ke třetímu dítěti. Když má tři děti William a Kate, tak jaképak s tím štráchy. Kontinent stárne, je třeba přiložit břicho k dílu.

29.7.2020 v 14:37 | Karma: 39,76 | Přečteno: 2746x | Diskuse| Společnost

Renata Fíková

Jiný stav, jiný mrav

Celý život jsem optimista. Takový ten druh optimisty, který přesazuje muškáty ve chvíli, kdy se na naši planetu řítí smrtící meteorit.

10.6.2020 v 15:00 | Karma: 37,21 | Přečteno: 2645x | Diskuse| Společnost

Renata Fíková

Zadej heslo

Mám nový mobil. Vědí to už úplně všichni. Každý den v devět mi v něm cosi zvoní a nejde to vypnout. Je to melodie z Hvězdných válek.

10.6.2020 v 10:30 | Karma: 37,84 | Přečteno: 2560x | Diskuse| Společnost

Renata Fíková

Přešlapy

Zlomila jsem si prst na noze. Nedává se to do sádry. Nikdo Vám tím pádem nevěří, jak moc trpíte. Nikdo Vás nepustí sednout. Nikdo nechápe, proč čtyři týdny chodíte v botách svojí babičky.

9.6.2020 v 13:45 | Karma: 34,82 | Přečteno: 2055x | Diskuse| Společnost

Renata Fíková

Výchova dětí v Čechách

Když jsem ještě nevěděla, co chov malých lidí obnáší, plánovala jsem si, jak budu jednou se svými dětmi obrážet výstavy, číst jim Malého prince a celé hodiny rozmlouvat o přírodovědě, dokud z nich nevyroste laureát Nobelovy ceny.

9.6.2020 v 12:32 | Karma: 44,79 | Přečteno: 8692x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  16:41

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu došlo v obci...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Rádio Impuls slaví 25. narozeniny maratonem rozhovorů z Národního muzea

15. května 2024

Rádio Impuls slaví čtvrtstoletí v éteru. Aktuální výsledky Radioprojektu za IV. čtvrtletí 2023 a I....

Ukrajina už nestíhá sestřelovat rakety. Rusům vychází nová taktika

15. května 2024

Premium Zpráva, která zní jako nostalgická vzpomínka na lepší časy: v noci na úterek podniklo Rusko nálet...

Útok na Fica odsoudili Pavel, Babiš či von der Leyenová. Bůh mu žehnej, popřál Orbán

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  16:57

Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

Slyšel jsem volání „Postřelili Fica!“ popsal z místa slovenský novinář

15. května 2024  16:53

Slovenský novinář Hospodárských novin Juraj Bury byl na výjezdním zasedání slovenské vlády v obci...

  • Počet článků 105
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 9192x
Autorka je životním nadšencem, který si čokoládu nikdy nenechá na později. 

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy