Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Starý rok má psí hlavu

Můj autista oslavil páté narozeniny před několika dny. O rok starší je ale až teprve s dneškem. Tak je to alespoň obvykle viděno těmi, kteří svou způsobilost k existenci posuzují podle kalendáře, svou vybavenost zkušenostmi porovnávají s podobně starými, a se špatnou minulostí dovedou zamést jednou pro vždy. Můj autista na to nemá smetáček, a spát šel dlouho před půlnocí. Den, do kterého se probudil, bude úplně stejný jako ten předtím. Když otevře oči, sezná, že je světlo, a co bude dál se tedy uvidí.

13.12.2012 To zvládnu sámPetr Forejtek

Před jedním celým rokem jsme už sice nesváděli každodenní bitvu s polštářem, do kterého ulehnout bylo pro Vítka věcí nemyslitelnou, neboť v tomto ohledu jsme zvítězili, zato jsme si užívali jiných radostí mírou vrchovatou. Ve školce v té době vládla anarchie, neboť učitelka, která Vítka naučila oblékat si kalhoty UŽ tam nebyla, a ta, která ho teď učí navlékat si rukavice, tam JEŠTĚ nebyla. Někdy jsme hleděli do budoucnosti plni očekávání, jindy jen depresivníma očima, většinou tak nějak oboje dohromady.

Za jeden rok se toho může stát tolik, že to nenaplní jednu tlustou knihu. V životě autistově ale jeden celý rok je možné shrnout do několika řádek prostého textu. Způsobem, kterým na schopnosti člověka nahlíží strohý jazyk lejster bychom se dozvěděli: schopen chůze, schopen sedu, neschopen orientace, sebeobsluhy, emoce nevyjadřuje, slova nepoužívá, věty nevytváří, reaguje na své jméno... když je požádán, aby zatleskal, někdy doširoka otevře ústa, někdy foukne, někdy udělá dřep, někdy zamává rukama...

Většina rad, kterých se nám dostává, pochází od lidí, kteří náš život nežijí, a tak to podle toho vypadá. My o voze, oni o koze. Ti, které znám, a kteří mají stejné děti jako je to naše, jejich rady ovšem mají úplně jinou hodnotu. Ty jsou totiž podložené nenávratně prozoufanými roky, probděnými nocemi a ztracenými iluzemi. Ti ale, ti se neženou za ekonomickým prospěchem, za kariérním postupem, za společenským uznáním. Ti chtějí jenom žít důstojný život. Život, který je úplně obyčejný, žádná věda.

A tak, když vám sdělují nějakou důležitou věc, mají v očích takové zvláštní světlo, které nevídám jinde. Tohle světlo naplňuje pokojíky jejich dětí, kterým je tu 5, tu 15, tu 25 let. K osvětlení malého prostoru pro život, které potřebuje jeden malý člověk, tohle světlo stačí. Nestačí ale ani náhodou k tomu, aby zapálilo koudel u zadku těm, kteří by si zasloužili trochu pohybu, a kteří kazí vzduch. Svítí si tímhle světlem na cestu právě tolik, aby to stačilo k tomu vědět, kam je bezpečné příště položit chodidlo.

Někteří zjistí za tu dobu, že jim ujel vlak. Někteří to, že jim ujíždí, vědí, protože za ním běží udýchaní a upocení, a snaží se ho chytit jako Fík v tom večerníčku. A víme jak dopadl, že? Lokomotiva není nejmodernější, takže tihle stihači jsou nakonec ušpinění nejen mourem, protože během za vlakem, plným lidí lačných kariér, našlápnete do lecjakých věcí... Kdo z vlaku vyskočil, taky nedojde štěstí snadno. Ostatní si koupili lístek a nemají pochopení pro opozdilce. Není už pro něj volné místo.

Můj autista se o svou budoucnost nezajímá, a nemá ani žádné otázky. Jeho starší bratr je pravý opak. Zrovna včera usoudil, že má velké štěstí, že se narodil s oběma rukama, neboť díky tomu může nést velký kámen, což ten, kdo se narodí bez ruky, nemůže. Došlo mi to až teď, ale možná je to důvod, proč nás na včerejší procházce lesem brzdil. Nesl totiž skoro celou dobu do kopce kus slínu a nechtěl se ho vzdát. Bude mít víc empatie, než je obvyklé. Bude mít empatie víc, než je společensky únosné.

Podobenství, které samospádem vyplynulo z příběhu, myslím trefně ilustruje v knize okamžik, kdy starý rok UŽ má psí hlavu, a nový JEŠTĚ nemá krk. Pod kopcem slín, nad ním Sysifos s prázdným pohledem a s prázdnou nůší. Nevím, na co čeká.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Forejtek | úterý 1.1.2013 11:26 | karma článku: 12,58 | přečteno: 841x
  • Další články autora

Petr Forejtek

nemám volný čas

a proto ráno, když poctiví lid spí, poslouchám Jethro Tull. Vůbec nerozumím textu, nevím o čem se mluví. Baví mě šašek

17.12.2023 v 5:22 | Karma: 9,19 | Přečteno: 277x | Diskuse| Osobní

Petr Forejtek

jmenuju se Petr, je mi 49, jsem ajťák a ve volným čase chytám pokémony

Velkorysost blahé paměti mě osvobodila od potřeby pamatovat si to přesně, ale je to asi tak dva roky...

19.10.2023 v 9:51 | Karma: 12,83 | Přečteno: 329x | Diskuse| Ostatní

Petr Forejtek

Nevím

Když se mě veterinář zeptal, jak se to stalo, zarazilo mě to. Můj pes měl v oku zaraženou třísku. Malou třísku. Přímo uprostřed oka. Jak se to stalo?

10.10.2023 v 13:07 | Karma: 14,14 | Přečteno: 413x | Diskuse| Ostatní

Petr Forejtek

kočka, the Crab

Řekněte, že chcete vidět kočku... napověděl jsem na odchodu směrem k hloučku studentů. Terka po mně sekla pohledem, co zase dělám ostudu, ale mně to nedá, baví mě to.

3.7.2023 v 8:02 | Karma: 9,97 | Přečteno: 304x | Diskuse| Ostatní

Petr Forejtek

Jak klapka klapla

Dovolil jsem si tento malý trochu zlomyslný jazykolam přiřadit ke vzpomínce, která by mi jinak zapadla, leč sama zlomyslná není ani trochu.

12.6.2023 v 8:04 | Karma: 8,98 | Přečteno: 181x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1414x
Kdysi mě dost zajímala politika, ale teď už to je pro mě okrajové téma. Zůstal mi zájem o techniku, mechaniku a historii. Mám rád přírodní vědy, ale i přírodu samu v její nejčistší podobě. O sportu si myslím, že je to ta aktivita, která člověka udržuje v pohybu a hezké formě, nikoli na židli. Znovu pro sebe objevuji hudbu, kterou jsem rád poslouchal před lety, a ve které slyším srdce. Mám rád barvy a různost.