Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nomádismus

Bez toho, aby existovali lidé, kteří se celý svůj život nehnou z místa, si neumím žádný pořádný nomádismus představit. Takoví lidé, kteří jsou do svého prostředí zasazeni jako stromy, teprve dávají duši místu, pro které tluče jejich srdce, a které díky tomu potom může nabídnout svůj hřejivý půvab nově příchozímu. Takový potom, svým letem světem, je zase kořením do polévky života těch, kteří svůj denní chléb obracejí v ústech stále stejným způsobem, a pro které představa nějaké větší změny, je vlkem v rouše beránčím.

4.8.2013 Vítku, Vítečku, zamávej...Petr Forejtek

Naposledy jsme se přestěhovali hlavně kvůli Vítkovi, neboť jsme si pro něj i pro sebe přáli lepší život, a tehdy jsme spojili svou společnou neustálou objevitelskou potřebu se speciální potřebou jeho, o níž jsme seznali, že je pro něj nezbytností. Ovšem i k tomu vedla cesta spletitá a plná omylů, dlážděná pochybnostmi otevřených duší, zbloudilých a tápajících, nerozhodných a neschopných zakořenit způsobem, který je poetický právě na lidech, potem a krví spojených jen s jedním jediným místem.

Nikdy není dobré mít zavřené oči a neslyšet jen z přesvědčení, že jen jeden a ten jediný - a to ten můj vlastní - způsob života je ten správný, neboť taková zaslepenost vede pouze k tomu, že srdce ztvrdne a uzavře se pro ostatní, ochuzeno o možnost se protnout se srdcem zcela jiným, třeba nahodilým. Svět je barevný a říkám to stále, je to dobře, protože to učí člověka novým dovednostem, často takovým, ke kterým by se sám, pro příliš malý claim či krumpáč, nebyl schopen se dokopat.

Jedna z cest, kterou jsme právě šťastně uzavřeli, vedla tento víkend skrz tu hroznou vichřici, která se jako obludný sliz přelila celou Českou republikou, když se svalila z kterési hory v Alpách, a do které jsme vjeli při průjezdu Prahou, a která nás potom doprovodila až do Brna, kde už jsme jí měli vážně dost. Málokdy jsme zažili taková nebesa jako tuto neděli, a která, když jsme je viděli otevřená jako vrata nad stověžatým městem, připomínala nám rozkročeného splašeného býka, nebo rovnou bránu pekelnou.

"To vypadá jako vlna tsunami," říkám.
"No jasně, a proto tam taky jedeme, žejo," odtušil David.
"Podívejte se na ta hejna ptáků, oni taky nevědí, co se děje," pravila Kamila, a potom jsme užasle sledovali jiným okénkem nevyrovnaný souboj křehkého čápa s vodním živlem, rozprášeným do všech stran s absolutní zběsilostí.
"A on umře?" zeptala se Terezka.
"Neumře!" uklidňovala jí Kamila. Cítil jsem v tichu, které potom nastalo, zřetelnou nejistotu, že to tak opravdu bude. Chtělo by se říct, že to ticho tu bouři přerušilo, a ten velký plavný tvor, jehož dlouhé perutě se náležitě prohýbaly, přistál bezpečně jinde, než na předním skle některého z aut za námi.
"Viděla jsem blesk. Byl červený a modrý!" výskala Terezka.
"Tádyádyády-ííí-ííí-háůáůáůáů-hííí-hihihi-chichi-hihihihi." přizvukuje Vítek a směje se na celé kolo.
"On se hihňá, čemu se hihňá, on z toho má bžundu," podíval jsem se s otevřenou pusou po Kamile, "nevím, jakou kytku bych musel sníst, abych si právě tohle, právě takhle užíval."

Zážitek to byl veliký. Jen při představě těch nebetyčných škod, z nichž jsme za svou cestu kolem sebe viděli jen zlomeček a přeci bezpočet, mě málem rozbolela hlava. V Brně už jsem toho měl právě dost. Na posledním sjezdu jsme zastavili a vyhledali útočiště v ještě otevřené restauraci. Na schodech, kterými jsme vstupovali dovnitř, byly rozestavěné kbelíky, které plnily ze stropů natažené čůrky vody. A tam byl najednou jiný svět. Za oknem bouře, ale u stolů teplá káva a čokoládový dort. Když jsme ji později opouštěli, jen lehce pršelo. Bouře byla pryč.

Jsme doma a třídíme si myšlenky. Bylo toho tolik. A tak málo máme času. Je dobré mít oči otevřené, dívat se a být, kde je to jen možné, a nenechat se zlynčovat nenadálou potřebou po klidu prvním škraloupem, který se nám ráno při snídani udělá na mléce.

Autor: Petr Forejtek | pondělí 5.8.2013 10:00 | karma článku: 14,68 | přečteno: 1037x
  • Další články autora

Petr Forejtek

Doba ledová

Proběhlo titulky, že jsme v HDP na hlavu porazili Japonsko. A Švýcarsko, jen hned nevím, kdo komu víc dýchá koviry na záda. Zlí jazykové tvrdí, že kovid byl vytvořen jako novodobé hospodářské kladivo na proletáře... nevím, nevím.

26.10.2020 v 9:41 | Karma: 7,80 | Přečteno: 210x | Diskuse| Osobní

Petr Forejtek

Splašení hraček

Bylo by lepší spíš mluvit o Babylonu nebo o další Vzpouře hraček. To by ovšem slova nesměla být jen klišé a elementární vzdělanost hloupý předpoklad. Orbis Pictus. Metrický systém. Zrazený socialismus.

12.10.2020 v 8:08 | Karma: 7,64 | Přečteno: 154x | Diskuse| Kultura

Petr Forejtek

Volím nohama

Už mi není dvacet. Už si umím zavázat tkaničky, trefím se nohama do kalhot a když prší, nechávám mobil v kapse. Jsem poučený, vyhýbám se potížím a když mám udělat rozhodnutí, vzpomenu si na Husáka. Svýho jako tátu.

1.10.2020 v 21:00 | Karma: 9,29 | Přečteno: 485x | Diskuse| Politika

Petr Forejtek

Adélko

12.9.2020 jsem tam byl. Sledoval jsem, jak lezeš, jak držíš chyty, kladeš nohy do stupů a šikovně odšlapuješ do stěny. Byl jsem tam a díval jsem se. Neužíval jsem si to jako divák. Měl jsem to těžší. Rozhodoval jsem.

15.9.2020 v 15:19 | Karma: 18,95 | Přečteno: 691x | Diskuse| Letní povídka

Petr Forejtek

200 milisekund života

Můj oblíbený písničkář zpívá píseň Smrti. Písnička se jmenuje "Smrti", a když jí uvádí, říká, zahrajeme vám písničku, a po ní už netleskejte, písnička se jmenuje Smrti, a když budete tleskat, budeme muset hrát i po smrti.

5.4.2016 v 10:01 | Karma: 15,45 | Přečteno: 606x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1414x
Kdysi mě dost zajímala politika, ale teď už to je pro mě okrajové téma. Zůstal mi zájem o techniku, mechaniku a historii. Mám rád přírodní vědy, ale i přírodu samu v její nejčistší podobě. O sportu si myslím, že je to ta aktivita, která člověka udržuje v pohybu a hezké formě, nikoli na židli. Znovu pro sebe objevuji hudbu, kterou jsem rád poslouchal před lety, a ve které slyším srdce. Mám rád barvy a různost.