Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Naučte ho hrát si

Jde to jako po másle. Uvědomuji si ten pokrok zejména u věcí, které jsou pro život a sebeobsluhu mého autisty důležité, a které jsou veskrze praktické. Jedná se o činnosti, které jako lidé provádíme (víceméně) automaticky, mimochodem, neboť souvisí se situací, ve které se právě nacházíme, a s cílem cesty, po které se ubíráme. Je (přeci) logické, že při odchodu z domu si obujeme boty, oblečeme kabát a prší-li, informovanější jedinci si vezmou deštník. To vše, kromě posledního, je schopen se docela dobře naučit i autista, jak už jsem toho byl svědkem, bohužel už ale ne vždycky úplně přesně chápe důvod, proč to má vlastně udělat.

23.2.2013 Vítek jede za babičkouPetr Forejtek

Když tenkrát Vítek vzal po několikadenní drezůře do ruky kostku a postavil jí na druhou kostku, považoval jsem to tak trochu za zázrak. Trvalo poměrně dlouho, než se tomu naučil, a další dobu trvalo, než byl schopen na sebe poskládat víc, než jen dvě kostky. Jednou jsem se musel vzdálit, a tak se stalo, že při stavění kostek dospěl Vítek do stadia, kde ještě bez asistence nikdy nebyl. Vždycky totiž, když už komín stál, rozebral jsem mu ho, odměnil ho, a nechal ho znovu stavět. Tentokrát jsem ale nebyl na svém místě, a komín byl dostaven v mé nepřítomnosti. Můj autista si ale poradil. Komín rozebral sám, a zase ho postavil. Když jsem se k němu vrátil, nestál komín vpravo, kde jsem ho očekával, ale vlevo. Pochopil jsem co se stalo, a řekl si, je to genius.

Dá se asi říci, že potom projevil další nečekanou dávku inteligence, protože poměrně brzy zjistil, že tímto, pro mě sice efektivním způsobem cvičení jeho jemné motoriky, omezuje sám sobě přísun odměnek, a brzy toho nechal. A tak, když jsem se vzdálil, abych mohl sledovat, jak rozebírá a zase skládá donekonečna komíny, buď prostě počkal až se vrátím, anebo předvedl vzteklinu rozmetáním kostek do všech světových stran.

Na tomto místě je třeba poznamenat, že práce s autistickým dítětem je někdy docela dost podobná tomu, co provádějí se svými svěřenci kynologové. Tedy s tím rozdílem, že k rozhýbání zvířete obvykle odměnka stačí, k rozhýbání autisty je často potřeba kromě odměnky ještě další osoba, která hýbe autistou tak, aby udělal co má. Autista pak s překvapením zjistí, že jeho ruka při povelu "vezmi", uchopila nějaký předmět, a že je to tak asi správně, když vzápětí přiletěl bonbon. Vážně blbé je, když malý autista nemá rád sladké, protože tím jsou možnosti, jak ho něco naučit než mu vypadají mlíčňáky, dost omezené.

Je mi jasné, že se okamžitě sešikují zarputilí obránci dětských práv, neboť používat metod, obvyklých při výcviku psů k výchově dítěte, je přinejmenším zavrženíhodné. Neméně pak to, že k označení slova, kterým s dítětem komunikujete, byl použit termín "povel". Nejsou to přeci ani stroje, ani zvířata; jakobych to slyšel. Víte, myslete si co chcete. Tohle je jedna z mála věcí, která vážně funguje, a vy byste měli být vděční, že vaše zdravé děti, hltající poznání samovolně, bez toho, abyste jim museli ovládat svaly, ji nepotřebují.

Naučte ho hrát si, protože kdo si hraje, nezlobí. Ale hrát si není totéž, co předvádí autista, když staví na sebe kostky. Bohužel to hraní si vyžaduje celého člověka, neboť se zde předpokládá, že hra se vyvíjí předem nepředpokládaným směrem, a že se přizpůsobuje okolnostem, že využívá nových podnětů, které se objevují nahodile a nelogicky. Dokonce se dá asi říci, že hra sama o sobě je nelogické počínání, neboť nesleduje pouze naplnění nějaké činnosti, nebo splnění nějakého úkolu. Naopak. Někdy o nic jiného než o hru samotnou nejde.

Autistické dítě si ale timhle způsobem hrát neumí, a obávám se, že ho to není ani možné nějak naučit. Něco jiného je zvládnout činnost nebo dovednost, než to, jakou mám právě použít v danou chvíli a v jakých souvislostech. On si totiž například náš autista klidně navleče patery ponožky, když před ním budou ležet. Nebude se zabývat tím, že má jenom dvě nohy, a že na každou patří jen jedna. Dokonce se neznepokojí ani pokud bude počet ponožek lichý, pokud budou jinak barevné, a myslím, že zůstane v klidu, i když bude jenom jedna. Rozhodně nepřijde, aby si vyžádal další.

To je ten rozdíl. My chápeme věci v souvislostech, a snažíme se je na sebe navazovat v nějaké logické vazbě. Vítek oproti tomu logiku nepoužívá tvůrčím způsobem. Pouze provádí naučené úkony bez toho, aby tím vyhověl své nějaké potřebě. Oblékne si kalhoty sám, ale je to proto, že dostal pokyn, nebo proto, že je zrovna na místě, kde už to udělal tisíckrát. Není to proto, že by věděl, že jde ven, ale je to proto, že jsem mu ty kalhoty podal. Kdyby bylo možné to udělat tak, že mu řeknu, "Vítku, půjdeme ven, tak se běž obléknout", bylo by to moc hezké, ale tak to bohužel nefunguje.

Až si začne hrát, udělá nám tím velkou radost.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Forejtek | pondělí 25.2.2013 10:03 | karma článku: 26,88 | přečteno: 3040x
  • Další články autora

Petr Forejtek

nemám volný čas

a proto ráno, když poctiví lid spí, poslouchám Jethro Tull. Vůbec nerozumím textu, nevím o čem se mluví. Baví mě šašek

17.12.2023 v 5:22 | Karma: 9,19 | Přečteno: 277x | Diskuse| Osobní

Petr Forejtek

jmenuju se Petr, je mi 49, jsem ajťák a ve volným čase chytám pokémony

Velkorysost blahé paměti mě osvobodila od potřeby pamatovat si to přesně, ale je to asi tak dva roky...

19.10.2023 v 9:51 | Karma: 12,83 | Přečteno: 329x | Diskuse| Ostatní

Petr Forejtek

Nevím

Když se mě veterinář zeptal, jak se to stalo, zarazilo mě to. Můj pes měl v oku zaraženou třísku. Malou třísku. Přímo uprostřed oka. Jak se to stalo?

10.10.2023 v 13:07 | Karma: 14,14 | Přečteno: 413x | Diskuse| Ostatní

Petr Forejtek

kočka, the Crab

Řekněte, že chcete vidět kočku... napověděl jsem na odchodu směrem k hloučku studentů. Terka po mně sekla pohledem, co zase dělám ostudu, ale mně to nedá, baví mě to.

3.7.2023 v 8:02 | Karma: 9,97 | Přečteno: 304x | Diskuse| Ostatní

Petr Forejtek

Jak klapka klapla

Dovolil jsem si tento malý trochu zlomyslný jazykolam přiřadit ke vzpomínce, která by mi jinak zapadla, leč sama zlomyslná není ani trochu.

12.6.2023 v 8:04 | Karma: 8,98 | Přečteno: 181x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Před hranicemi na D5 a D8 stojí kolony kamionů, důvodem jsou kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

U Neapole bylo nejsilnější zemětřesení za posledních 40 let. Mělo 4,4 stupně

21. května 2024  6:16,  aktualizováno  6:29

Okolím jihoitalského města Neapol v pondělí večer otřáslo zemětřesení, podle agentury AFP...

Předčasné volby budou v Íránu na konci června. Lidé uctí památku zesnulého prezidenta

21. května 2024  6:22

Předčasné prezidentské volby v Íránu se uskuteční v pátek 28. června. Registrace zájemců o...

Poslanci mají znovu jednat o odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45

Na poslední řádné schůzi před evropskými volbami se scházejí poslanci. Nejtřaskavějším bodem z...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1414x
Kdysi mě dost zajímala politika, ale teď už to je pro mě okrajové téma. Zůstal mi zájem o techniku, mechaniku a historii. Mám rád přírodní vědy, ale i přírodu samu v její nejčistší podobě. O sportu si myslím, že je to ta aktivita, která člověka udržuje v pohybu a hezké formě, nikoli na židli. Znovu pro sebe objevuji hudbu, kterou jsem rád poslouchal před lety, a ve které slyším srdce. Mám rád barvy a různost.