Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Autista a ti druzí postižení

Dnešního dne odehrál se náš dlouho plánovaný výlet do Ostravy. V plánu bylo navštívit veletrh hraček. Prakticky jediný způsob jak absolvovat podobný podnik s autistou je ten, že se rodina rozdělí na dvě skupiny, a to na matku s dětmi a na autistu s průvodcem. Tyhle dvě skupiny se po veletrhu pohybují samostatně, přičemž občas se setkají za účelem předání informací typu kde je výtah pro kočárky nebo párek v rohlíku anebo v případě nějaké náhlé katastrofy (nejčastěji fekálního původu).

Protože hledím na svět očima průvodce autistického dítěte, dovolte mi prosím, abych se s vámi podělil o několik postřehů, o které bych jako běžný tatínek návštěvník veletrhu byl ochuzen. Oceňuji, že mě nikdo nenutil vytahovat peněženku, a že naopak při zmínce o ZTP/P průkazu mě hned hnali dovnitř. Organizátoři dobře věděli kde je jaký výtah, takže se mi, a to oceňuji ještě víc, snažili pomoct ne jako průvodci autisty ale jako tatínkovi s kočárkem, zjevně ztracenému a naprosto dezorientovanému.

Veletrhem procházíte jako důstojný pán na procházce parkem, nikde se nemůžete na dlouho zastavit, ale zároveň je zcela vyloučeno utíkat. Autista se totiž chápe příležitosti rád a nečekaně a stává se chápanem. Nebo se začne zvukově projevovat a to někdy i dost nevybíravě, například houkáním. Je také dobré se pokusit na chvíli jít úplně ven procházkou nejbližších ulic a náměstím, protože tam je čerstvý vzduch a mnoho dalších podnětů, na které ale nejde došáhnout. Líbilo se nám obojí, výstava i město. Každé město má svoji šťávu. A z rozříznutého citrónu také na vás může občas kápnout sladká šťáva, nikdy nevíte.

Osobně jsou mi tedy od jisté doby zcela zásadně protivní všichni vybírači příspěvků na děti nebo postižené děti nebo kdovínaco. Vadili mi vždycky, ale občas jsem dával. Teď, co mám sám postižené dítě, nedávám. Oni ale bývají vždycky velmi slušní a neobtěžují člověka, na kterého vlastně vybírali, aniž to věděli. Omluví se a jdou si po svém. A my tady nedáváme přeci dvacetikoruny někomu na ulici do igelitového sáčku, my se snažíme najít ten jediný a správný způsob jak pomoct svým postiženým dětem. Nedávejte dvacetikoruny, dáváte daleko víc, ale chtějte přesně vědět komu a na co.

Jako průvodce sledujete práci dalších průvodců v terénu. Vytipujete si je, můžete rozpoznat šedé vlky, ale také rekreační cesťáky nebo prachobyčejné zoufalce na výletě, jako jsme my sami. Už jsem se naučil je oslovovat. Zajímá mě totiž jejich příběh. Často bude podobný tomu mému nebo bude úplně jiný, ale společný mnoha dalším. Dneska jsem pochopil, že je úplně jedno, jestli je to angelmanův syndrom nebo autismus co trápí naše děti, ale že ten fakt, že jsou postižené, nás spojuje. Máme něco společného co nám nebrání se podělovat o svoje pocity. A potom se tedy dozvídáte neslýchané věci.

A to se mi jeví jako sociální symptom. Vymezuje se tu hranice mezi těmi, kteří mají osobní intenzivní vazbu s nějakým postiženým a těmi, kteří ji neznají. Už jsme si toho všimli dříve, že už nás ve společnosti nezajímají rodiče zdravých dětí, ale že chceme mluvit jenom s těmi rodiči postižených dětí. Líp si s nimi máme co říct. Nějak se totiž nesetkává s realitou to, aby vám rozumněl člověk rodič zdravého dítěte, že něco vaše dítě prostě nedokáže, a nechápal to vytrvale, opakovaně a neustále. A často jde o věci zcela banální, jako je třeba pití z hrnku.

Tohle filtruje ze společnosti zvláštní druh lidí. Takových vnitřně zarputilých. A nebo fatalistů. Ono je to jedno, ale to, co mají všichni ti rodiče všelijak postižených dětí společné, je ta vlastní intenzivní angažovanost a účast na něčem, čemu se musíte a to poměrně významně podřídit. A to vás stmeluje jako lidi. Nějak třeba úplně nechápete co děláte, ale aspoň víte, že tenhle člověk je na tom úplně stejně. A těchhle lidí, s tímhle nábojem, těch je hodně. A bude jich ještě víc.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Forejtek | pondělí 31.10.2011 10:15 | karma článku: 15,52 | přečteno: 1185x
  • Další články autora

Petr Forejtek

nemám volný čas

a proto ráno, když poctiví lid spí, poslouchám Jethro Tull. Vůbec nerozumím textu, nevím o čem se mluví. Baví mě šašek

17.12.2023 v 5:22 | Karma: 9,19 | Přečteno: 278x | Diskuse| Osobní

Petr Forejtek

jmenuju se Petr, je mi 49, jsem ajťák a ve volným čase chytám pokémony

Velkorysost blahé paměti mě osvobodila od potřeby pamatovat si to přesně, ale je to asi tak dva roky...

19.10.2023 v 9:51 | Karma: 12,84 | Přečteno: 331x | Diskuse| Ostatní

Petr Forejtek

Nevím

Když se mě veterinář zeptal, jak se to stalo, zarazilo mě to. Můj pes měl v oku zaraženou třísku. Malou třísku. Přímo uprostřed oka. Jak se to stalo?

10.10.2023 v 13:07 | Karma: 14,14 | Přečteno: 413x | Diskuse| Ostatní

Petr Forejtek

kočka, the Crab

Řekněte, že chcete vidět kočku... napověděl jsem na odchodu směrem k hloučku studentů. Terka po mně sekla pohledem, co zase dělám ostudu, ale mně to nedá, baví mě to.

3.7.2023 v 8:02 | Karma: 9,97 | Přečteno: 304x | Diskuse| Ostatní

Petr Forejtek

Jak klapka klapla

Dovolil jsem si tento malý trochu zlomyslný jazykolam přiřadit ke vzpomínce, která by mi jinak zapadla, leč sama zlomyslná není ani trochu.

12.6.2023 v 8:04 | Karma: 8,98 | Přečteno: 181x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Další zádrhel v digitalizaci stavebního řízení. ÚOHS zarazil zakázku

23. května 2024  15:49,  aktualizováno  16:33

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna ve čtvrtek zamítl problematickou...

Von der Leyenová pod palbou kritiky. V debatě ji ostřeloval socialista Schmit

23. května 2024  14:14,  aktualizováno  16:30

V Bruselu ve tři hodin odpoledne začala velká debata kandidátů na předsedu Evropské komise. O...

Alternativu pro Německo vyloučili z europarlamentní frakce, chce se odvolat

23. května 2024  16:13,  aktualizováno  16:23

Europarlamentní skupina Identita a demokracie s okamžitou platností vyloučila Alternativu pro...

ANALÝZA: Britská agonie končí. Konzervativci kráčejí pro volební výprask

23. května 2024  16:19

Premium Čtrnáct let trvající vláda konzervativců nad Velkou Británií se chýlí ke konci. Premiér Rishi Sunak...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1414x
Kdysi mě dost zajímala politika, ale teď už to je pro mě okrajové téma. Zůstal mi zájem o techniku, mechaniku a historii. Mám rád přírodní vědy, ale i přírodu samu v její nejčistší podobě. O sportu si myslím, že je to ta aktivita, která člověka udržuje v pohybu a hezké formě, nikoli na židli. Znovu pro sebe objevuji hudbu, kterou jsem rád poslouchal před lety, a ve které slyším srdce. Mám rád barvy a různost.