Spišský hrad

(Slovensko) Mezi nejzajímavější oblasti Slovenska patří bezesporu Spiš. Je to region s krásnou přírodou (Vysoké Tatry, Belianské Tatry, Pieniny, Slovenský ráj, ...) a mnoha historickými a kulturními památkami (Spišský hrad, Levoča, Spišská Nová Ves, Gelnica, Stará Ľubovňa, ...). Dnešní region Spiš je svými hranicemi prakticky shodný s historickým územím Spišské župy, části Uherského království. A právě jméno této župy bylo odvozeno od jména Spišského hradu (a dle čeho se jmenuje Spišský hrad Spišský, se mi zjistit nepodařilo).

 

Spišský hrad se nachází na travertinovém kopci u obce Spišské Podhradie ve Spišské kotlině a svou rozlohou přesahující 4 hektary se řadí k největším evropským hradním komplexům.
Dle archeologických nálezů byl kopec, na němž se zřícenina nachází, obýván již od dob kamenných - od mladšího paleolitu až neolitu.
Na přelomu našeho letopočtu si zde lid tzv. púchovské kultury, snad nějaká větev Keltů, vybudoval rozsáhlé opevněné hradiště. To bylo na konci druhého století opuštěno a kopec na delší dobu osiřel.
Až někdy v 11. - 12. století byl na nejvyšším místě skály postaven mohutný kamenný donjon, tedy obytná věž. Zdejší Donjon měl kruhový půdorys a průměr 23 m. Tato věž však neměla dlouhého trvání, její destrukci zapříčinila snad jakási tektonická porucha. Z prvé poloviny 13. století potom pocházejí nejstarší stavby horního hradu, kterému dominuje třípodlažní románský palác (na následující fotografii ho vidíme zcela vlevo) a obranná věž typu bergfrit (uprostřed horního hradu). Následně vzniklo románské předhradí přimykající se od západu k hornímu hradu.

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spišský hrad je národní kulturní památkou Slovenské republiky a Spišská kapitula je Památkovou rezervací. Obě památky jsou zahrnuty ve společném ochranném pásmu a jsou na seznamu Světového dědictví UNESCO.

(fotografováno 31.7.2011)

Autor: Radek Folprecht | sobota 3.12.2011 17:17 | karma článku: 28,98 | přečteno: 5780x
  • Další články autora

Radek Folprecht

Zapomenuté automobily Wikov

26.6.2015 v 6:00 | Karma: 33,59

Radek Folprecht

Zásadka

21.5.2015 v 19:30 | Karma: 18,14

Radek Folprecht

Hrádek nad Zámostím

8.4.2015 v 17:56 | Karma: 18,17