Zima bude mírná sdělili jistí meteorologové

Tu zprávu můžeme vnímat z mnoha úhlů. Rusové jsou nešťastní. Evropani jásají. Klimaalarmisté mají zadostiučinění. A celé je to k smíchu.

Evropa se modlí, aby zima moc tuhá nebyla a abychom nemuseli spotřebovávat moc fosilních paliv, která nejsou příliš k mání. Na tom Rusové (úmyslně nepíšu pouze o Putinovi, protože máslo na hlavě tam má většina obyvatelstva) začali pracovat již dávno před přepadením Ukrajiny, když dodávky plynu postupně z „technických důvodů“ různě omezovali. Ti doufají, že mráz Evropu a její jednotu zadusí.

K tomu přišla zpráva od německých meteorologů, že podle dlouhodobých předpovědí bude letošní zima mírná a dají se očekávat nadprůměrné teploty. Tu zprávu můžeme brát různě. Třeba jako opravdu upřímně míněnou předpověď odborníků. Nebo ji považovat za objednané prohlášení vlády, aby uklidnila obyvatelstvo. Nebo i jako hru zpravodajských služeb, aby zneklidnila Rusko. Rozhodně jí neberu jako seriozní vědeckou studii. Znáte to s předpovědí počasí. Věřit tomu lze tak tři dny dopředu. Delší předpověď už jako předpověď neoznačuji, nýbrž ji nazývám pouhým proroctvím. A co si tedy počít s předpovědí na měsíce dopředu?

Ta zpráva mohla být i na objednávku klimatických alarmistů. Teď mají nabito a mohou tvrdit: vidíte, globálně a dlouhodobě se otepluje! Nedodávají ale, že ne všude.

Ale připusťme, že mají pravdu. Že činnost člověka a jeho znečišťování ovzduší má na klima vliv a otepluje se. A to tedy Rusku do not rozhodně nehraje. Ale pak je paradoxní, že největšími znečišťovateli ovzduší, a tudíž největšími škodiči Rusku, jsou právě jeho potenciální spojenci Čína a Indie. Ti se do odsouzení ruské agrese moc nehrnou.

Celé tyto předpovědi jsou prostě spíše moderními pranostikami vycházejícími nikoliv ze stavu stromů, mechů a květin, ale z výpočtů mnoha milionů procesorů. Ale vliv na uvažování, konáni a psychiku lidstva mají stejný, jako dříve ty pranostiky. A to je vše, co se o tom dá asi seriózně napsat.

 

Tak na závěr takový starý, pěkný vtip.

Přijdou indiáni za šamanem a ptají se ho jestli už neví jaká bude letošní zima.

„To ještě nevím, ale radši štípejte dříví,“ odvětí jim.

Tak indiáni pilně štípají a za další dva týdny přijdou za šamanem znova se stejnou otázkou.

„Pořád ještě nevím, ale radši stále štípejte dříví!“ Tak indiáni odejdou a zase dál štípají.

Šaman se zamyslí a uvažuje jak z té šlamastyky ven. Ví, že za pár týdnů za ním příslušníci kmene přijdou opět a co on s tím udělá?

Tak se převlékne do civilu, odjede do města a zajde na hydrometeorologický ústav a položí otázku, zda již mají k dispozici dlouhodobou předpověď na letošní zimu.

„Ne, to bohužel nemáme,“ odpoví mu příslušný pracovník, „ale myslíme si, že zima bude letos asi tuhá, protože indiáni už měsíc štípou dříví!“

Autor: Tomáš Flaška | pátek 11.11.2022 10:26 | karma článku: 26,27 | přečteno: 564x