Tak nám pro změnu kolabuje testování a pan ministr se zase diví

Již na jaře platila jednoduchá poučka – testovat, testovat, testovat. Nebyli jsme připraveni s rouškami, nečekali jsme druhou vlnu a teď nás zase překvapil zájem o testování. Přesně rok poté.

Vláda poté co přistoupila konečně k povinnému testování zaměstnanců a úředníků se diví, že zaměstnavatelé posílají zaměstnance na testy na veřejná testovací místa. A co jako čekali? Každému občanovi této země proplatí zdravotní pojišťovna test jednou za tři dny. A to si tedy vláda jako myslela, že to budou zaměstnavatelé dobrovolně cálovat ze svého? A pokud by jim i pojišťovny přispívaly, že si dobrovolně budou přidělávat organizační, logistickou a vyhodnocovací práci? Fakt to vládu překvapilo a zaskočilo? Jede tedy pořád v zajetých kolejích.

Důsledek je takový, že se můžete na test objednat s lhůtou i několik týdnů. Opět chaos na chaos.

Médii probleskla zpráva, že nějaká neprůhledná firma dostala zakázku na 3,6 milionů testů z Číny od ministerstva vnitra. A co dál? Jaké jsou další objednávky? Nic jsem nezaregistroval. Možná by stálo za to, aby někdo vládu upozornil, že máme asi 5 a půl milionu zaměstnanců. Některé firmy chtějí testovat i 2x týdně. Ale i kdyby to dělaly jen jednou za týden, tak ta objednávka 3,6 milionu testů bude stačit asi na 5 dnů. V těchto dnech by se tedy měla řešit objednávka tak na 10 milionů testů na přespříští týden. A dalších tak 7 milionů o týden později. Řeší se? Něco ano, ale v tomto počtu určitě ne. 

Takže za 10 dnů se bude vláda zase divit a chaos bude stoupat. Pro vládu jistě překvapivě, pro již znalé očekávatelně.

Asi podobně jako když náš geniální premiér vyhlásí že maturita není potřeba, protože ji zaměstnavatelé nevyžadují. A vzhledem k reakci zaměstnavatelů, se tento fakt zjevně dozvěděli poprvé z úst našeho akčního premiéra a nestačili se divit.

Škoda že pan premiér nemá ambice dělat už ředitele zeměkoule. Aspoň by se mohli zasmát i jinde než jen u nás doma. 

Autor: Tomáš Flaška | pondělí 8.3.2021 18:44 | karma článku: 46,80 | přečteno: 12299x