Na slabší si Rusko troufá

Na naše území nebyl vpuštěn spolupracovník ruských tajných služeb, který je několik let na seznamu nežádoucích osob. Podle Ruska nemáme právo si sami rozhodnout kdo k nám smí a kdo ne. 

Ruská reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí: „Incident považujeme za neslýchaný příklad nepřátelského počínání české strany, která tak demonstrovala pohrdání základními normami diplomatické slušnosti. Podobné konfrontační výpady samozřejmě nezůstanou bez adekvátní reakce z naší strany.

Dokáže si někdo představit, že by toto řekla na adresu Německa, Francie, či Británie? Ani náhodou by nepoužila ve slovníku výrazy jako neslýchaný a nepřátelský.

Ale na nás si troufne a to jsme členem NATO a EU. Představme si, že bychom podle přání některých našich politiků z těchto organizací vystoupili. Po vzoru Ukrajiny bychom se již jistě mohli těšit na internacionální pomoc. A jenom se zase ukazuje, že zamítnutí amerického obranného radaru u nás byla velká hloupost. Ale Američané nic o nepřátelském aktu nepovídali. To je taky ten rozdíl mezi demokracií a ruskou „demokracií“.

Ostatně mluvčí ruského ministerstva pokračovala: „Je politováníhodné, že v předpokládané snaze zavděčit se protiruským silám v zemi i za jejími hranicemi se v Praze stále častěji používají proti ruským diplomatům provokační postupy z arzenálu vízových válek.“ A už je tam i to slovo válka.

Rusové si vždy troufali jenom na menší a slabší. A jejich uvažování je stále stejné imperiální. Oni nejednají se svými sousedy o tom, že se jim nelíbí, že chtějí vstoupit do NATO. Proč asi? Oni oslovují jen NATO, ať je nepřijímá. Ruská filosofie je totiž jednoznačná – my velcí a silní budeme rozhodovat o všem, a ti malí a slabí budou jen poslouchat a podřizovat se. Žádná rovnoprávnost. Pouze pozice síly. Od dob Stalina se nezměnilo nic.

Na druhé stránce se ale přeci jen něco mění. V ruské dumě zaznělo, že do 15 let bude třetina země muslimská. Je směšné, že ti co tu nejvíce brojí proti imigraci a islámu zároveň nejvíce glorifikují Rusko. Co od něj proboha očekávají?

Doplněno: prezident Zeman označil nevpuštění ruského špiona na naše území za zbytečnou provokaci. Mírnější formou tak vyjádřil totéž, co mluvčí ruského ministerstva zahraničí. Naskýtá se tak otázka, které země je vlastně prezident. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Flaška | čtvrtek 7.3.2019 16:13 | karma článku: 34,32 | přečteno: 1108x