Kauza Dozimetr – to je už veselá taškařice

Odstupte! Neodstoupím! Odvolejte! Neodvolám! A jejda, co se to stalo? Ono to smrdí i u ANO. Aneb: kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá.

Ministr Rakušan jmenoval do čela civilní rozvědky Petra Mlejnka. Později vyšlo najevo, že Petr Mlejnek měl prsty i v úplatkářské aféře firmy Techniserv. Sice nebyl nikdy odsouzen, ani obviněn, ale na odposleších je. Zajímavé je, že toto vyplulo na povrch až po 6ti letech, protože se jedná o věc z roku 2016.

Opozice v čele s ANO žádala nejen Mlejnkovu hlavu, ale i hlavu ministra Rakušana, který Mlejnka do funkce jmenoval. Mlejnek nakonec rezignoval sám a otázkou zůstává, jestli ministr Rakušan o Mlejnkových aktivitách v roce 2016 teď, před jeho jmenováním, věděl nebo ne.

A hnutí ANO se to teď půvabně vrátilo jako bumerang. Na místopředsedkyni sněmovny za ANO Janu Mračkovou Vildumetzovou vyšlo najevo, že měla kontakty s podnikatelem obviněným v kauze Dozimetr Zakariou Namrahem.

Paní místopředsedkyně nejprve tvrdila, že ho v podstatě nezná, že je to přítel jejího manžela (člen ODS). Jenže postupem času vyšlo najevo, že jí pan Namrah byl svědkem na svatbě. No dobře, mohl tam být z manželovy strany. Ale najednou se dozvídáme že je i kmotrem jejího syna. Tak to už smíchy pláču. To opravdu není nějaká pofidérní známost přes někoho.

A zaznívá totéž, co v případě ministra Rakušana a šéfa civilní rozvědky Mlejnka. Paní místopředsedkyně prý neodstoupí. Zapomněla dodat po vzoru šéfa svého hnutí: nikdy! Co na to šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová? Ta by přeci měla podle slov svého hnutí, které žádalo hlavu ministra Rakušana, také odstoupit, když paní Vildumetzovou do funkce schválila, ne-li dokonce nominovala. Je nějak ticho po pěšině, že ANO?

Zdá se že i hnutí ANO najednou zmlklo a teď už po hlavě ministra Rakušana tak nelační. Ale není to poněkud pokrytecké?

Paní Vildumetzová by měla po vzoru Petra Mlejnka sama rezignovat. A pokud by měl rezignovat ministr Rakušan, měla by se poroučet do zákulisí i Alena Schillerová. Zatím z těch čtyř bodů byl uskutečněn jen ten první (rezignace Petra Mlejnka). Uvidíme, zda dojde na další, ale zdá se, že vše začíná vyšumovat. Najednou se ze strany opozice zase tak moc neděje.

Ale možná nám k tomu něco prozradí šéf hnutí ANO Andrej Babiš až se zase někdy mimořádně objeví ve Sněmovně, když si tam odskočí ze své nekampaně v obytňáku po Čechách. Třeba nám sdělí, že zatímco u pana Rakušana je to korupce a neschopnost, u paní Vildumetzové jsou to dobrovolné dárky a obětování se. To už vše známe.

Autor: Tomáš Flaška | čtvrtek 8.9.2022 12:06 | karma článku: 30,53 | přečteno: 794x