Jak jsou levicoví diktátoři ekonomicky nepoučitelní

Můžete namítnout, že Viktor Orbán je přeci pravicový politik. Říká si tak, ale činí jako největší levičák.

Polsko se rozhodlo snížit ceny pohonných hmot snížením DPH. Dopad to má pouze na státní rozpočet, ale jinak vše běží normálně. Tedy trh, konkurence, nabídka, dodávky, koupě, poptávka.

Viktor Orbán na to šel jinak. Ceny pohonných hmot zastropoval. Tím ale naprosto pokřivil zákony trhu, protože někdo ten tržní rozdíl v cenách dorovnávat musel. Tak to vedlo ke krachu malých benzínek.

Benzínová turistika začala být trnem v oku (v Polsku nevadí). Tak se zavedly dvojí ceny – pro domorodce a pro cizozemce. Pamatujete na benzínové poukázky když jste v době vlády jedné strany vyrazili do zemí východní Evropy? Z té podobnosti dost mrazí.

No a k čemu to vedlo? Cizinci začali Maďarům krást značky aut, aby mohli levně natankovat. Dochází tak už k rozvratu nejen ekonomickému, ale i právnímu.

Nejnovější krok je už téměř k soucitnému pousmání: Vláda premiéra Viktora Orbána zavádí od prvního července 2022 daň z extra zisku pro banky, energetické firmy, pojišťovny, obchodní řetězce a letecké společnosti. Tyto firmy podle Orbána údajně dosahují mimořádných zisků z poplatků, provizí a úroků.

Tak konkrétně u těch leteckých společností bych s tím byl po Covidu dost opatrný. Největší dopravce v Maďarsku – Ryanair – neváhal a prostě o tu daň zvýšil cenu letenek. Jedná se zhruba o 240 korun. Každou daň zaplatí zákazník, to snad musí vědět i Orbán. Žádná firma nebude pracovat ve ztrátě a ještě platit nějaké daně. Ryanair akorát prostě daň přesně vyčíslil, zviditelnil a sdělil cestujícím odkud pochází, pro koho je a jak je vysoká.

To ovšem doběla rozpálilo maďarského ministra hospodářství Mártona Nagyho: „Důrazně odmítáme postup Ryanairu, když extra daň přesouvá na cestující.“ Tenhle výrok už aspiruje na titul zoufalosti roku.

Nemohu si nevzpomenout na zemi, která má největší zásoby ropy na světě, kde to také začalo nenápadnými populistickými krůčky a vedlo to do totálních pekel – Venezuelu. A nelze si toho nevšimnout u návrhů na různá řešení opozičních SPD a ANO. Všichni nakonec budeme rádi, že jsme členy EU a nějaká její pravidla nás do venezuelských hlubin nepustí. Ale lidstvo je nepoučitelné. 

Autor: Tomáš Flaška | čtvrtek 16.6.2022 7:16 | karma článku: 31,20 | přečteno: 757x