Co nás zase bude stát návštěva Andreje Babiše ve Francii?

Nekladete si otázku co tam Andrej Babiš v předvečer voleb dělal? Ale především, proč se s ním Emmanuel Macron setkal? Jaký to dává smysl?

Pokud měl vrcholný představitel Francie potřebu se setkat s někým z České republiky, tak nechápu proč ne s někým z ústavních činitelů. Proč se šéfem opozice? O kterém navíc musí vědět, že je právě ve Francii vyšetřovaný kvůli machinacím s tamními nemovitostmi.

Andrej Babiš si asi myslel, že mu tato návštěva u nerozhodnutých voličů pomůže. Nicméně otázkou zůstává, jak donutil Emmanuela Macrona, aby ho přijal?

Sám Andrej Babiš k tomu uvádí: „Strávili jsme spolu s panem prezidentem Macronem asi 40 minut. Zajímal jsem se o jeho názor na ukončení války na Ukrajině a samozřejmě řešení energetické krize v Evropě. Na čtyři oči jsme řešili všechna aktuální témata a evropskou agendu.“

Ono to vypadá jako běžné nicneříkající prohlášení. Ale ďábel se skrývá v detailu. To slovo „energetika“.

Vzpomeňme si na návštěvu Andreje Babiše v Bílém domě. Přijetí na nejvyšší úrovni, ba nutno říci že dokonce vřelé přijetí, fotečka s prezidentem Trumpem do rodinného alba, samé lichotky. A hle o pár týdnů později jsme podepsali kontrakt na nákup amerických vrtulníků za miliardy. Nic proti těm vrtulníkům nemám, to dohodli odborníci, ale Andrej Babiš prostě jen zavětřil příležitost se zvěčnit a využil jí. Co by americký prezident neudělal pro kšeft národních firem. Těch pár minut nalejvárny od poradců s kým se to vlastně má setkat a pak pár úsměvů, to za to americké straně stálo.

A teď zpět k Francii a Emmanuelu Macronovi. Napadá mě jediná možnost – dostavba Dukovan. Víme, že mezi třemi uchazeči o dostavbu je i francouzská společnost Areva. Možná se Emmanuel Macron ke společné fotografii uchýlil za slib, že pokud bude tato společnost na dostavbu vybraná, tak opozice s tím nebude mít problém.

Následující měsíce ukážou.

Autor: Tomáš Flaška | sobota 14.1.2023 17:37 | karma článku: 26,64 | přečteno: 884x