Budeme se bratříčkovat s islamisty?

O tom, co je Taliban zač, hovořil veterán jednotky SOG Lumír Němec. Nejde jen o víru, burky, zákazy vzdělání pro dívky. Jde o zvěrstva nejhrubšího zrna.

V době jeho působení se Talibanci zmocnili dvou dělníků kteří spolu s Američany pracovali na stavbě silnice. Ani je nepopravili. Jenom jim vypíchali oči a usekali ruce. Podobné zprávy nejsou nic nového, ale běžným koloritem těchto „bojovníků za víru“. Mnohem líp dopadl tlumočník, který pro nás pracoval. Odnesl to jen zbitím, ale přežil. Na územích dobytých Talibanem se už šíří zprávy o popravách.

Tak tohle je prostě režim, který vůbec neví, co je lidskost, lidská práva, úcta k životu a který vyhrožuje, že šarija (to je to jejich právo) bude jednou platit v celém světě.

A do toho přichází zprávy jak se Rusko i Čína s Talibanem kamarádí. Již dříve pronikaly zvěsti, že Rusko platí Talibanům za každého zabitého Američana. Teď už opatrně spolupráci připouští. „Náš velvyslanec je v kontaktu se zástupci vedení Tálibánu. Zítra, jak mi řekl jen před deseti minutami, se setká s koordinátorem z vedení Tálibánu za účelem zajištění bezpečnosti včetně našeho velvyslanectví,“  řekl zástupce ruského ministerstva zahraničí. Dodávám, že Rusko je zatím jedna z mála zemí, která v současnosti s Talibanem takto jedná. Ani mluvčí Talibanu nezůstal pozadu: „Organizace udržuje „dobré vztahy s Ruskem“ a „politiku obecně zajišťující bezpečné podmínky pro fungování ruské a jiné ambasády,” citovala agentura AP mluvčího politického křídla Tálibánu Suhajl Šahína. Žádnou jinou zem, než Rusko, nejmenoval.

Dále postoupila Čína. Na konci letošního července navštívila zemi devítičlenná delegace Tálibánu a během dvou dnů se setkala s čínským ministrem zahraničí Wangem I. Tálibán po setkání s čínským šéfem diplomacie oznámil, že Čína by mohla hrát větší ekonomickou roli. Lákadlem pro velmoc jsou nerostné suroviny Afghánistánu a nezanedbatelná je snaha Pekingu získat vliv ve světě. 

A co na to Česko? Prezident Zeman kritizoval stažení vojsk NATO z Afghánistánu. Ale do toho mu teď Rusko s Čínou hází vidle. To pro něj musí být těžké dilema. Ale možná, že se už na východě poradil, pozve si premiéra na kobereček a sdělí mu: „Jestli chceš být i nadále premiérem, tak je potřeba navázat přátelské, úzké a produktivní vztahy s Talibanem. Já to pak veřejnosti objasním jako politiku všech azimutů.

Vůbec bych se nedivil.

Autor: Tomáš Flaška | úterý 17.8.2021 6:03 | karma článku: 31,03 | přečteno: 1238x